Studentenhuizen gaan voor energiezuinig

Studenten uit Deventer staan aan de leiding met de Student Energy Race. Hiervoor halen ze alles uit de kast: verwarming een stuk lager of uitzetten, dikke truien aantrekken en met z’n allen bij iemand anders voor de kachel zitten. Tijdens de Student Energy Race proberen negentien studentenhuizen in heel Nederland zoveel mogelijk energie te besparen. Groningse studenten doen dit jaar nog niet mee, misschien volgend jaar wel?

De Student Energy Race

Aan deze wedstrijd, die vijf maanden duurt, doen studenten mee uit Leiden, Deventer, Rotterdam, Amsterdam, Delft, Nijmegen en Utrecht. De race begon in november en vooral de afgelopen weken was het dus lekker fris in de studentenhuizen. Met negentien deelnemers doen er een stuk meer studentenhuizen mee dan de negen van vorig jaar. Op dit moment lopen de studenten uit Deventer aan kop met een energiebesparing van bijna zestig procent (!). Hoe houden ze dat vol met de vrieskou die Nederland toch nog gevonden heeft aan het eind van februari?

Waar wordt op gelet door de studenten?

Volgens een student uit Deventer was het geen grote overgang, zij leven altijd al energiebewust: “Eén van ons heeft bijvoorbeeld een bijbaantje bij een groene energieleverancier.” De deelname aan de wedstrijd is alleen maar een extra stimulans om nóg zuiniger te zijn.

Zo is vorige zomer de gaskachel vervangen door een energiezuinige cv-ketel. Ook wordt er samen gekookt, vaak meteen voor meerdere dagen. Ook wordt er gelet op dingen als dat de vaatwasser pas draait als hij echt helemaal vol zit. De verwarming staat nauwelijks aan, er wordt liever een warme trui aangedaan.

De wedstrijd duurt dus tot maart, maar met de vrieskou buiten is het de afgelopen weken wel zwaar geweest voor de studenten. Volgens de deelnemers zit er maar één ding op: “We zullen moeten proberen veel tijd buiten de deur door te brengen.” Tijdens de wedstrijd kunnen er maandelijks prijzen gewonnen worden zoals tegoedbonnen voor ledverlichting of gratis entree in een pretpark voor het hele huis. De hoofdprijs is nog niet bekendgemaakt.

Energie besparen of besparen op energie?

Je kunt energie besparen om duurzame redenen of omdat je je uitgaven op energie wilt verminderen. Als dat laatste de reden is kan je door over te stappen van energieleverancier in één keer honderden euro’s per jaar besparen. Met behulp van energie vergelijken op EasySwitch heb je binnen no-time de goedkoopste energiecontracten voor je neus en switchen is ook erg gemakkelijk. Het vergelijken van gas water licht is nog altijd een van de grootste mogelijkheden om je vaste lasten te verlagen.

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl