Wat is AEGEE-Europe?

Naast de activiteiten die AEGEE-Groningen allemaal organiseert is er binnen het AEGEE netwerk nog veel meer te beleven. AEGEE-Groningen is namelijk onderdeel van een groot Europees studentennetwerk, te vinden door heel Europa. Van AEGEE-Athene tot AEGEE-Helsinki, van AEGEE-Las Palmas tot AEGEE-St. Petersburg. De overkoepelende organisatie, die alle AEGEE locals aanstuurt, is AEGEE-Europe. Association des États Généraux des Étudiants de l’Europe is Europa’s grootste interdisciplinaire studentenorganisatie. Als non-gouvernementele, politiek onafhankelijke non-profit organisatie staat AEGEE open voor studenten en jeugd van alle faculteiten en disciplines. Opgericht in 1985 in Parijs, is AEGEE momenteel uitgegroeid tot een netwerk van 13.000 Europese studenten, aanwezig in 200 steden in 40 landen in Europa.

AEGEE streeft naar een tolerant, open minded, democratisch en geïntegreerd Europa. Deze missie is opgesplitst in vier Fields of Action: Climate Emergency, Political Activism, Mental Health, Social Equity. Op dit deel van de site worden de structuur van AEGEE en de manieren waarop jij kan bijdragen aan de missie van AEGEE besproken. Ga voor een uitgebreidere uitleg naar www.aegee.org.

De doelstelling van AEGEE-Europe is het bevorderen van de samenwerking, communicatie en integratie tussen Europese studenten. AEGEE-Europe streeft naar de éénwording van Europa met behoud van eigen taal en cultuur. Dit wordt onderstreept door het feit dat bij AEGEE slechts een lokaal en een Europees niveau bestaat. Door het ontbreken van enige vorm van landelijk of regionaal niveau heeft de vereniging een unieke structuur, anders dan elke andere (studenten)organisatie. Bovendien is AEGEE politiek neutraal en niet verbonden aan enige religie.

AEGEE wordt aangemoedigd door oa. de Europese Commissie, de Wereldbank, de Verenigde Naties, UNESCO, de Raad van Europa, Siemens, de Deutsche Bank en leden van het Europees Parlement.

Het bijzondere van AEGEE is dat het geen nationale structuur heeft. Het bestaat volledig uit plaatselijke locals. Er zijn heel veel verschillende AEGEE locals gevestigd in Europa. Denk bijvoorbeeld aan AEGEE-Moskou, AEGEE-Barcelona, AEGEE-Parijs en natuurlijk AEGEE-Amsterdam. De locals verschillen per land en gebied heel erg van karakter. Zo kan het zijn dat locals, zoals AEGEE-Aachen, zich heel erg focussen op Erasmus studenten in hun stad. Daarentegen zullen andere locals, zoals AEGEE-Sofia, op hun beurt juist heel veel Europees georiënteerde activiteiten organiseren. Ook het aantal leden varieert enorm. Er zijn heel veel kleine locals met rond de twintig actieve leden. Nederland staat wat dat betreft in groot contrast met de rest van Europa met een groot aantal zeer actieve locals, zoals AEGEE-Leiden, AEGEE-Utrecht en AEGEE-Enschede. AEGEE-Groningen is anno 2019 nog steeds een van de grootste locals in Europa met meer dan 350 leden.

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl