Geschiedenis

De vereniging is op 16 april 1985 te Parijs opgericht door een groep studenten van ‘Les Grand Ecoles’ onder leiding van de Fransman Franck Biancheri. De vereniging voerde de naam Etats Generaux des Etudiant de l’Europe, kortweg EGEE, wat verwijst naar de Egeïsche Zee waar de democratie 2000 jaar geleden is ontstaan. Nog dezelfde maand wordt het EGEE I congres gehouden met in totaal 400 deelnemers uit Parijs, Leiden, Londen, Madrid, Milaan en München. In juli 1985 wordt de vereniging officieel naar Frans recht opgericht, waaruit de huidige tweetaligheid van onze vereniging volgt: Engels en Frans. Op dat moment bestaan er acht officiële EGEE-antennae.

Vanaf januari 1986 vinden de eerste grote activiteiten plaats, gedeeltelijk gefinancierd door de Europese Gemeenschap (de huidige Europese Unie). In maart van dat jaar worden in zeven steden simultaan lezingen gegeven. Deze evenementen, welke in totaal door meer dan 4500 mensen werden bezocht, waren met elkaar in verbinding door middel van satellietverbindingen. Aan het eind van 1986 bestaat EGEE uit 32 antennae. Weer een jaar later, in december 1987, is de vereniging inmiddels uitgegroeid tot 54 antennae en overtuigt zij de Franse president Francois Mitterand om het Erasmus Programma financieel te steunen. In januari 1988 wordt de vereniging officieel omgedoopt tot AEGEE wegens het bestaan van een bedrijf met de naam EGEE.

Na de val van de Berlijnse muur wordt tijdens de Autumn Agora 1989 te Salerno besloten dat AEGEE haar deuren opent voor studenten uit Centraal- en Oost-Europa. Er ontstaat een East-West Working Group en in 1991 is de eerste Agora in voormalig Oost-Europa, namelijk in Boedapest. Deze groei naar het oosten zal blijven voortduren: op dit moment is de meest oostelijke local AEGEE-Ufa, gelegen op de westelijke hellingen van het Oeral-gebergte. Een jaar daarvoor wordt het huidige logo gepresenteerd: ‘Your Key to Europe’. De sterren symboliseren Europa; het rondje symboliseert een ‘unified Europe’ waar het grensoverschrijdende AEGEE doorheen breekt. Het geheel symboliseert de sleutel die AEGEE is tot andere culturen; elke sleutel (de logo’s van de verschillende locals) verschilt wel een klein beetje van de andere sleutels om het behoud van eigen cultuur te symboliseren. Rond oktober 1993 omvat AEGEE zo’n 80 antennae en 30 contact-antennae en ongeveer 60 contacten in andere steden. Vooral in Oost-Europa is er op dat moment een sterke groei zichtbaar. In 1995/1996 verplaatst het Comité Directeur naar Brussel en vanaf dat moment treden er Turkse locals toe tot het netwerk. In 2004 zijn er 260 locals (antennae en contact-antennae) die dat jaar 135 conferenties en seminars organiseren en 99 Summer Universities. In de herfst van 2009 vindt ten slotte de eerste Agora plaats in een Post-Sovjet land, namelijk in Kiev.

Op dit moment kent het circa 200 antennae, contact-antennae en contacts verspreid over ruim 40 landen.

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl