Met AEGEE-Groningen op excursie naar Sofia!

De vrijdag van de excursie begon met een city tour door het oude centrum. Opvallend was het enthousiasme van de gidsen over het feit dat er toeristen in deze tijd van het jaar naar hun stad kwamen. Dat was ook best bijzonder, aangezien het vorig jaar ongeveer -20 graden was halverwege februari.  Wij hoefden met een stabiele 10 graden niet eens handschoenen of een muts op te zetten, ’t kon minder. Wat erg leuk was aan de city tour waren de toneelstukjes die we gingen spelen. Zes jongens en meisjes moesten uitbeelden wat de gids vertelde. Zo hebben we best wat dingen geleerd. Wist je bijvoorbeeld dat de voormalige koning van Bulgarije een tijdje als president van Bulgarije aan de macht is geweest? Of dat de naam Sofia helemaal niet van de Romeinse martelares Sofia is afgeleid? En dat Gert-Jan best wel een knappe prinses is? Voordat ik naar Sofia kwam wist ik dit niet in elk geval. De pub crawl ’s avonds ging net wat anders dan de commissie had gepland doordat een aantal kroegen op de route meer kroegen om te kletsen dan om te dansen waren. Gelukkig was bar Friday boven verwachting goed. Rock ’n Rolla is ook een aanrader, hoewel het er wel erg rustig was toen wij er waren.

 

Waar veel mensen op vakantie vaak niet buiten het toeristische centrum komen, houd ik als geograaf juist van het wandelen door de woonwijken van een grote stad. In Sofia kun je dit combineren met een erg mooie kunsttour. Op wandelbare afstand ligt de woonwijk Hadzhi Dimitar die gekenmerkt wordt door grote moderne flatgebouwen. Dit is een wijk in de stijl van architect en stedenbouwer Le Corbusier. Waar sommigen deze stedenbouwer uit het midden van de twintigste eeuw prijzen, wordt hem door anderen echter verweten dat de gigantische woontorens met grasveldjes ertussen het stadse leven dood zou hebben gemaakt. Hoewel deze woontorens zeer efficiënt en betaalbaar zijn (en daardoor geliefd onder communistische leiders) hebben verschillende onderzoeken uitgewezen dat mensen niet gelukkig worden van zo dicht op elkaar wonen. Niet lang geleden hebben lokale en internationale kunstenaars talloze gigantische 

schilderwerken gemaakt op deze grote grijze gebouwen om wat sfeer te brengen in deze wat vervallen wijk. Een beetje zoals in het noorden van Paddepoel is geprobeerd, alleen dan wat gedurfder en daardoor beter geslaagd in mijn mening. Deze ‘Urban Art Creatures’ zijn een aanrader en zeker de wandeling waard.

 

’s Avonds hebben we een Bulgerian night in het hostel gehouden. Net zoals bij een European night proefden de president van AEGEE-Sofia en de secretaris van de excursiecommissie allerlei lokale bieren, wijn en rakia die de deelnemers hadden gekocht. Toen alles goedgekeurd was kon de rest de groep van al het lekkers smikkelen. Ondanks dat het zaterdag was eindigden we die avond in club Friday. Kun je nagaan..

 

 

De laatste effectieve dag van de excursie stond voor mij in het teken van een opa, een afgang en een bomenknuffelaar.  De helft van de groep ging naar de tweede stad van Bulgarije: Plovdiv. De andere helft gingen samen met Anne en mij naar Vitosha mountain. Op deze berg hebben wij een schitterende maar ook hilarische wandeltocht van acht uur naar een waterval gemaakt. Schitterend vanwege de geweldige natuur en het fantastische uitzicht waar wij continue door heen liepen. Hilarisch omdat er sneeuw en ijs op het pad lag waardoor Mark een beetje voorover gebogen als een opaatje met een wandelstok liep en Arend Afgang afging doordat hij op zijn profielloze gympen direct al meerdere keren uitgleed en op zijn snufferd ging. Wietske pakte het handiger aan. Zij sloot een pact met moeder natuur en schuifelde al giechelend over het gladde ijs van boom naar boom. Elke keer dat dit lukte gaf ze het  bruine schors een innige knuffel om haar dankbaarheid te tonen.

Dit waren de leukste ervaringen die ik in Sofia heb gehad. Aangezien we nog veel meer hebben gedaan heb ik daarom een lijstje met tips gemaakt. Een aanrader voor als je nog een keer in de buurt bent.

 

 

Tips voor als je naar Sofia wil:

– Het national museum of history bezoeken (€0,50 op vertoon studentenkaart);

– Op zondagavond meedoen aan de traditionele dans op het marktplein;

– Schoenen met dik profiel meenemen als je ook naar Vitosha mountain wil;

– Bulgaarse wijn drinken

– Als je een extreem goedkoop hostel wil: ga Nightingale Hostel and Guesthouse;

– Als je enigszins verwachtingen of wensen omtrent je slaapplek hebt: ga niet Nightingale Hostel and Guesthouse;

– In het casino Viva krijg je gratis drank zolang je aan het spelen bent;

– Een Transavia vlucht boeken die meer dan drie uur vertraging op loopt (let wel op: compensatie wordt uitgekeerd per boeking dus boek je vliegticket altijd voor jezelf en niet samen met anderen!).

 

Om af te sluiten nog eventjes een mooie foto van hoe het dagelijkse leven in de straten van Sofia eruit ziet. gemaakt door Marcello de Vos.

 

 

 

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl