Hoe te overleven tussen de Bergen?

Ondanks dat mijn Erasmus avontuur bijna ten einde loopt, leek het me nog erg leuk om te vertellen over mijn ervaringen. Wat ik voornamelijk geleerd heb van mijn Erasmus is dat er toch iets boven Groningen gaat, namelijk Bergen! Bergen is de tweede stad van Noorwegen en ligt in het westen van het land. Bij het kiezen van de naam waren de Noren niet erg origineel, want Bergen wordt daadwerkelijk omringd door bergen, zeven stuks welteverstaan.

Bergen en Groningen hebben een aantal overeenkomsten. Net zoals Groningen is Bergen een studentenstad. Ondanks dat Bergen niet de hoofdstad van Noorwegen is, weet iedereen eigenlijk wel dat het de leukste stad van het land is. Net zoals Groningen stiekem veel leuker is dan Amsterdam. Nederland en Noorwegen liggen dichtbij elkaar, maar toch zijn er ook verschillen: Noorwegen is tig malen groter dan Nederland, maar Nederland heeft aanzienlijk meer inwoners. De cultuurshock die ik ondervond in Noorwegen was niet zo groot, maar het was toch aanpassen. Helaas heeft AEGEE geen local in Noorwegen. Wie weet ben je ooit nog van plan dit prachtige land te bezoeken. Daarom heb ik voor jullie vier tips om te overleven in Noorwegen!

 

Tip 1: Je hebt HEEL VEEL cash monies nodig

Leven in Noorwegen is ongelofelijk duur. Vooral al het goede in het leven, zoals pizza, chocola en alcohol, is om te janken zo duur. Een rondje geven terwijl je uitgaat zit er niet in, want voor één biertje betaal je hier al gauw zes euro! Ergens lunchen doen we hier niet en uiteten gaan we alleen bij de Noorse Domino’s, namelijk Peppes Pizza. Fruit en groente van onbehoorlijke kwaliteit, waar Nederlanders massaal over zouden gaan klagen in de supermarkt, worden in Noorwegen zonder schaamte verkocht voor een klein fortuin. De enige  mogelijkheid om aan fatsoenlijk eten te komen zonder een vermogen kwijt te zijn, is door je vrienden te vragen lekkere happies mee te nemen wanneer ze je komen bezoeken.

 

Tip 2: Zorg voor regenkleding

Bergen wordt wel de meest regenachtige stad van Europa genoemd en dat is zeker niet overdreven. Als Nederlanders klagen wij al veel over ons hondenweer, maar dat is niets vergeleken met het weer in Bergen. Vanaf half september regent het bijna elke dag en soms zelfs de hele dag. Je kan in Bergen daarom niet de deur uit zonder een waterdichte jas, waterdichte schoenen en een paraplu!

 

Tip 3: Neem een goed humeur mee

In Bergen zijn de nachten lang en de dagen kort. De zon gaat hier om halfvier al onder. Wanneer je een Erasmus doet heb je meestal niet veel vakken en het niveau van die vakken is meestal ook niet al te hoog. In Noorwegen is dat ook geval, waardoor ik dus relatief veel vrije tijd heb. Als je dan pas rond een uur of elf uit je bed rolt dan heb je dus nog maar weinig aan je dag.

 

Tip 4: Wees actief!

Ondanks het gebrek aan geld, en de regenachtige en donkere dagen kan je nog steeds hartstikke leuke dingen doen in Bergen. Op één van de zeldzame zonnige dagen kan je bijvoorbeeld één van de zeven bergen beklimmen of picknicken aan een meertje. Meestal is het niet zo’n feest, dus dan vermaken we ons op een andere manier. Mijn vrienden en ik zijn vaak te vinden in de klubb van ons studentencomplex. Zo gaan we vaak naar de filmavonden, de bingo (is veel leuker dan het klinkt!) of naar de karaoke. Ook organiseert ons vaste studentencafé elke dinsdagavond een pubquiz. Ook vieren wij met elkaar de feestdagen die we normaal in ons eigen land zouden vieren. Zo hebben we thanksgiving en sinterklaas gevierd!

Al met al zijn er meeeeer dan genoeg leuke dingen te doen in Bergen! Alleen moet je je paraplu nooit vergeten, creatief zijn met goedkope activiteiten en proberen wat vroeger je nest uit te komen of zorgen voor een onweerstaanbaar humeur.

 

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl