De zomer rond in zes boeken: welke boeken je gelezen moet hebben volgens de Redactie

Invisible Planets, Ken Liu (ed.)

Misschien heb je de populaire Three-Body-serie van Liu Cixin al gelezen. Twee van deze drie boeken (The Three-Body Problem en Death’s End) zijn vertaald door Ken Liu. Als je dit science fiction-verhaal – met een ander perspectief dan je gewend bent – ook zo boeiend vond, overweeg dan om Invisible Planets te lezen! Deze dertien kortere verhalen zijn gekozen en vertaald door Ken Liu. Behalve de verhalen zelf wordt er ook wat meer verteld over Chinese science fiction. Er is natuurlijk niet echt iets wat alle Chinese sci-fi “typisch Chinees” maakt, maar juist de diversiteit van visies en stijlen maakt deze verhalenbundel het lezen waard.

Ninefox Gambit, Yoon Ha Lee

Het vervolg van Ninefox Gambit van Yoon Ha Lee is net uitgekomen, dus dit is het perfecte moment om het eerste boek te lezen! Je kunt namelijk gelijk doorlezen om je brandende verlangen naar antwoorden te verzadigen… Ninefox Gambit is een boek dat je niet meteen moet proberen te begrijpen, anders kom je het eerste hoofdstuk niet door. Zodra je doorhebt dat je je gewoon moet laten meeslepen in de wonderlijke, complexe en bizarre wereld, komt het goed. De ongelooflijk gedetailleerde setting van dit boek voelt alsof er echt een levende wereld achter zit waarvan je maar een kleine glimp opvangt via het boek. Een aanrader, maar let wel op: zo ongeveer alles wat schokkend is of kan zijn, kom je in dit boek wel tegen.

Het proces, Franz Kafka

Wat lees je om te ontspannen op vakantie? Een boek over verstikkende bureaucratie natuurlijk! Deze klassieker gaat over Jozef K. die op een dag plotseling wordt aangeklaagd. Gedurende het boek probeert hij zich door een absurde democratie heen te werken terwijl het niet eens duidelijk wordt waarvoor en door wie hij wordt aangeklaagd. De gekmakende bureaucratie zal menig lezer doen denken aan de DUO of het aanvragen van een Erasmusbeurs. Het boek presenteert een interessant idee over het te ver doorvoeren van bureaucratie, bovendien is het boek interessant in zijn absurdheid. Een goed boek voor op het strand, om daarna lekker bij te komen in de zee.

De Helaasheid der Dingen, Dimitri Verhulst

In dit boek beschrijft Dimitri Verhulst, semi-autobiografisch het verhaal van zijn jeugd in Reetveerdegem, een gat in Vlaanderen. Daar woonde hij met zijn alcoholistische vader en ooms bij zijn grootmoeder. In prachtig Vlaams-Nederlands (maar goed te volgen voor de Nederlandse lezer) beschrijft Verhulst de idiote dronken streken van zijn vader en ooms, van een naakte fietstocht naar een bezoek aan de immigrantenfamilie om TV te kijken. Langzaam worden de verhalen echter steeds tragischer en begin je je steeds meer zorgen te maken. Dit boek brengt je aan het huilen van het lachen en van verdriet en leest ondertussen makkelijk weg.

Milk and Honey, Rupi Kaur

Hou je van Tumblr? Dan is dit jouw boek! Nou ja boek, Milk and Honey is eigenlijk een poëzieboek met afwisselend stukken die zo lang of kort zijn dat ze bijna niet meer als poëzie aanvoelen met haar eigen illustraties bij alle stukken. Klinkt nog niet heel verleidelijk? Milk en Honey is heel toegankelijk en eerlijk. Als je niks weet van poëzie (zoals ik) is dit boek echt ideaal. Alles is super makkelijk om te lezen en heel persoonlijk, bijna als een klein dagboek waar je in mag kijken.

Note to self, Connor Franta

Tegenwoordig lijkt iedereen Youtuber te zijn en hoewel Connor Franta al sinds de eeuwigheid op dit platform te vinden is, is hij zoveel meer. Hij is Youtuber maar ook fotograaf, schrijver en designer voor Common Culture (awesome merk btw). Eigenlijk hoef je niet te weten wie hij is om dit boek te lezen, maar als je weet wie hij is snap je ook helemaal waar dit boek vandaan komt. Note to self is een boek waar alles samenkomt. Geschreven stukken, foto’s en poëzie komen samen op een natuurlijke manier met een fantastische vormgeving. Alles wat hij is komt samen en het is een boek zoals geen ander boek dat ik ken. Dit is hoe het brein van een mega creatief persoon eruit ziet.

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl