Een semester in Marokko

Hooi! Ik ben Folmer, inmiddels vijfdejaarslid van AEGEE-Groningen. Ik studeer Midden-Oostenstudies, en ik ben net een paar weekjes terug van een semester in Marokko. Ik studeerde daar in de hoofdstad Rabat aan het Nederlands Instituut in Marokko om mijn Arabisch te verbeteren. Mijn studie bestond uit 20 punten Arabisch, waarvan 5 in het lokale dialect; en 10 punten Marokkaanse Cultuur en Samenleving, een reeks gastcolleges en excursies die zich richtte op de stedelijke cultuur in Marokko, een land waar meer dan 60% van de 30 miljoen inwoners in de grote steden woont.

Overzicht van een dorpje dat we bezochten in het zuiden van het land, in de buurt van Ouarzazate. Het hele gebied is één grote woestijn, met een kleine rivier die erdoorheen stroomt. Hier zie je de oase waar de bevolking landbouw bedrijft.

Rabat is een super leuke stad om in te wonen, een stad met 800,000 inwoners maar met een zeer bijzondere sfeer. Honderd jaar geleden telde het 10,000 inwoners, maar is het door de Franse koloniale onderdrukkers benoemd tot hoofdstad van het nieuwe Marokkaanse protectoraat. Zo is het ontwikkeld als modern en administratief centrum van de staat. Het heeft een authentiek oud centrum, met een authentieke Medina die vol zit met marktstraatjes en ambachtslieden en een versterkt stuk dat over de riviermonding uitkijkt en waar je met het beste uitzicht muntthee kunt drinken. Maar ook heeft het twee moderne wijken, Agdal en Hassan, waar je goed(koop!) kunt shoppen, sapjes en smoothies kunt drinken, kunt eten (een ‘duur’ restaurant is max. een tientje voor een hoofdgerecht) en kunt deelnemen aan de Marokkaanse nationale sport: uren in café’s rondhangen.

Vervallen Qasba, gezien vanuit Qasba Amridil. De Qasbas waren vestingswoningen waar een hele familie in woonde.

Marokko kent ook veel andere interessante steden, die ook historisch wat authentieker zijn dan Rabat. Ik had elke dag van de week college, maar vrijdags was ik al vroeg klaar, dus kon ik het hele weekend op stap. Het mooie is dat er een goede en goedkope treinverbinding is vanaf Rabat naar elk van deze steden. Voor rond een tientje ga je naar een stad als Casablanca (1 uur), Fes (3 uur), Marrakesh (5 uur) of Tanger (6 uur), en het verblijf in deze steden is ook heel goedkoop. Dat maakt het een goed land voor city trips. Ook ontmoet je in deze steden in de hostels veel leuke mensen, met wie je dan de stad kunt ontdekken. Wel vervelend is dat de Medina’s van de steden Fes en Marrakesh echt ontzettend toeristisch zijn, dus hier word je afgezet, omgeleid en ‘gratis rondgeleid’ (waarna ze toch raar opkijken als je ze geen tientje geeft). Wees hier dus wel voor op de hoede! In deze steden ben je als Nederlander toch wel een wandelende portemonnee (zelfs als je Arabisch spreekt…), dus ondanks mijn mooie kiekjes was ik achteraf altijd toch wel weer blij om thuis in Rabat te zijn.

De Sint Pieterkathedraal in Rabat, gebouwd door de Fransen aan het begin van de mandaatperiode, en tegenwoordig pronkjuweel van de Hassanwijk. Ook zie je hier de tram die sinds vijf jaar de stedelijke bevolking bewegingsvrijheid geeft. Het is vást toeval dat beide lijnen door deze koloniale wijk gaan.

Dat is ook waarom ik Rabat zo prettig vind. Met haar vele expats en buitenlandse studenten maar weinig toeristen val je hier veel minder op als buitenlander, en zijn de mensen dus ook veel oprechter en aardiger tegen je. Veel mensen zullen het een saaie stad vinden, de toeristische plekjes heb je letterlijk binnen een dag gezien, maar voor mij is het echt een perfecte mix tussen de Westerse en de Arabische werelden. Zodra je je weet aan te passen aan het Marokkaanse tempo, kun je je erg goed ontspannen in dit land. Komt iemand een uur te laat voor een afspraak? Sta niet ongeduldig te wachten, maar neem een koffie en geniet van de zon. Nergens zul je zo weinig opvallen als je je hele middag studerend doorbrengt in een cafeetje, of als je surflessen neemt voor een tientje, of toch één van de hippe kroegen of nachtclubs opzoekt (en toch beslist dat het in Groningen véél leuker is!). Kortom is Rabat het perfecte ‘Midden-Oosten’-light. Bovendien zullen er vanaf dit najaar directe vluchten naar Rabat vanaf Eindhoven gaan, dus spreek me vooral een keertje aan op een borrel om de beste cafeetjes en toeristische hotspots te horen!

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl