Goedkoop op reis: Net doen alsof je een rijke tatta bent

Elke keer vragen mensen aan mij: ‘Ga je nu weer op reis?’, terwijl ik realiseer dat het echt al best lang geleden is voor mijn doen. Ik kan uren spenderen om een nieuwe reis uit te pluizen en doe het met veel plezier. Mijn SOG momenten bestaan ook meestal uit het zoeken van nieuwe reisjes. Nee, ik ben geen rijke tatta. In sommige landen voelt dat wel zo. Zeker wanneer de Grivna’s of Leva’s over de toonbank vliegen alsof het monopoliegeld is. Reizen hoeft niet duur te zijn. Daarom wat leuke tips. Speciaal voor jou!

1. Check skyscanner in incognitomodus

Iets waar ik dagelijks gebruik van maak. Simpelweg een kwestie van zo breed mogelijk invullen. Vul bij van in: Nederland, bij naar: Overal en tijdsperiode: Goedkoopste maand. Je krijgt dan alle goedkope vliegtickets op een rijtje. Vliegen hoeft niet duur te zijn. Het blijft vaak een puzzel, want bepaalde vliegvelden zijn heel goedkoop om naartoe te vliegen. Vaak kan je vanuit daar ook heel goedkoop naar andere steden vliegen!

Je kunt ook heel vaak goedkoop vanaf Weeze, Hamburg, Bremen en Brussel vliegen. Vaak gaan er goedkope flixbussen naar deze steden (Let op: AEGEE korting op de flixbus: go.flixbus.it/aegee van 5€). Vergeet niet dat Hamburg en Brussel twee vliegvelden hebben en het extra geld (en tijd) kost om naar Hamburg Lubeck of Brussel Charleroi te komen. Zelf ben ik een keer van Boekarest naar Berlijn gevlogen om vanaf daar een flixbus te pakken. Dat scheelt vaak veel geld in vergelijking met rechtstreeks vliegen! Dan kan je dat geld vervolgens weer aan andere reizen spenderen. Het is ongelofelijk, maar dit zijn retourtickets!

2. Zoek verder dan je neus lang is

Stel je wilt naar Praag, maar er zijn geen goedkope vliegtickets naar Praag. Check google maps naar andere steden. Je kunt heel goedkoop naar Brno vliegen (Zuidoost-Tsjechië) en voor €8,- een trein nemen die jou in ongeveer twee uur naar Praag brengt. Ook zijn binnenlandse vluchten vaak heel goedkoop. Bijvoorbeeld een vliegticket van Gdansk naar Warschau is vaak voor €5,- te vinden.

Met Rome2rio vind je vaak goedkope opties, bijvoorbeeld hoeveel een busreis van A naar B kost. Ook kun je zien of het misschien goedkoper is om met de trein of juist met het vliegtuig te reizen. Je kunt hiermee grotere stedentrips uitpluizen. Afgelopen zomer heb ik een tour gemaakt door drie toppers van steden met Lisette (ook AEGEE-Groningen lid, Red.). Op Rome2rio kan je kijken wat de beste optie is en word je meteen naar de juiste website doorverwezen om jouw fantastische rondreis te boeken.

3. Ryanair & Wizz Air

Elke vliegmaatschappij heeft zijn bedrijfsconcept op een andere manier ingespeeld op de klant. Wil je luxe, dan betaal je daarvoor. Ryanair speelt bijvoorbeeld in op de budget-reizigers, door krappe vliegtuigen te gebruiken. Daarbij komt ook dat regelmatig jouw handbagage (gratis) in het ruim wordt gestopt, door gebrek aan ruimte. Hun logistieke proces is uniek: ze laden mensen uit en binnen een uur is het vliegtuig weer klaar om met andere mensen te vliegen. Ryanair gaat vanaf november ook vanaf Eindhoven naar Kyiv en Lviv vliegen vanaf €40,- retour! Nu betaal je ongeveer €200,-. Ook hebben ze unieke sales, zoals in afgelopen november toen ik voor €4,- een retourtje Londen had geboekt!

Wizz Air is uniek doordat de standaard vliegprijs heel goedkoop is (vanaf €3,- kan je een enkele reis boeken). Maar je moet voor alles betalen. Grote handbagage die bij Ryanair gratis is, kost jou bij Wizz Air €14,- per vlucht! Dus betaal niet voor die onzin en neem een normale tas mee. Ze zijn eveneens streng met controleren van de tas. Waarom zijn ze dan zo fantastisch denk je? Nou ze hebben mooie acties en daarnaast ben je voor €30,- per jaar Wizz Air Club member! Hiermee krijg je €10,- korting per vlucht. Ook vliegen ze vanaf Eindhoven naar veel bestemmingen.

Het is handig om een koffer of backpack te hebben die voldoet aan de handbagagestandaarden van vliegmaatschappijen. Dan hoef je nooit meer ruimbagage bij te boeken.

4. Hostels

Duur appartementje? No way! Hostels zijn overal best goedkoop te krijgen. Vaak zit je al voor een spotprijsje net buiten het centrum. Ik check hiervoor meestal eerst hostels.com of hostelworld.com. Een creditcard is vaak nodig bij het boeken van hostels. Dit is dan ook aan te raden om te hebben.

5. Oost-Europa

IJsland of Noorwegen is natuurlijk heel mooi, maar het kost je ook drie keer zoveel als een Oost-Europees land. Al die landen ten oosten van ons zijn veel goedkoper. In landen als Hongarije, Roemenië of Tsjechië kan je prima uit eten voor vijf à zes euro en kost een halve liter bier net iets meer dan een euro. Vaak zijn deze landen veel mooier dan menig persoon denkt. Het openbaar vervoer is veel goedkoper en kan soms tot een extra beleving leiden, aangezien het niet altijd even goed geregeld is als in Nederland.

6. Tripadvisor

Ook een site die je in de gaten moet houden. Het biedt jou al de leuke plekjes aan. Deze site geeft aan hoe duur een bepaald restaurant ongeveer is en geeft daarbij vaak een goed beeld met zeer veel foto’s. Vooral heel mooi als je lekker lokaal wilt gaan. Zo haal je het maximale uit je vakantie!

7. Maak gebruik van het AEGEE Netwerk

Je bent in een stad in het buitenland en je wilt uit, maar je kent geen mensen. Wat doe je dan? Sommige hostels bieden faciliteiten om met mensen van je hostel uit te gaan, maar niemand is zo leuk als een AEGEE’er toch? Bericht dan de local van die stad en vraag of ze willen joinen om uit te gaan. AEGEE zit in maar liefst 173 steden! Ze brengen je vaak naar de meest geweldige plekken en vaak ook goedkope drankjes. Naast dat je leuke mensen leert kennen, bouw je een fantastisch Europees netwerk op!

8. AEGEE Events

Mocht je heel graag veel mensen uit heel Europa willen leren kennen en wat ook nog eens goedkoop moet zijn? Ga naar een AEGEE Event! De lokale organizers zorgen ervoor dat het zo goedkoop mogelijk wordt gemaakt en ze bieden je een volledig programma aan. Een mooi voorbeeld zijn natuurlijk de Summer Universities op www.AEGEE.su!

9. Kort maar krachtig: Liften!

Met een bordje langs de weg staan is niet meer van deze tijd? Helemaal niet! Als een AEGEE’er moet je wel een keer gelift hebben. Het zijn met name de verhalen en de ervaring die het liften zo fantastisch maken. Lekker enthousiast zijn en je komt een heel eind! (Voor lifttips, zie het artikel van Jelmer op de Gronoloog, Red.)

Soms moet je er even tussenuit. Even weg van het drukke studentenleven. Het maakt vaak niet eens uit waar je naartoe gaat. Elk plekje heeft wel iets unieks. Dus ontdek het unieke en vlieg zo goedkoop mogelijk door Europa!

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl