De rugzak van: Anneloes!

Zou je jezelf kunnen voorstellen?
Ik ben Anneloes, ik ben 24 jaar en ik studeer Interactive Media & Technologies aan de Hanze. Ik zit pas sinds september 2016 bij AEGEE. AEGEE leek me leuk, omdat het gebaseerd is op reizen en dat is iets wat mij heel erg aantrok. Mijn hobby is natuurlijk ook reizen! Maar eh ik weet niet, dat is denk ik wel logisch. En ik houd van sporten.

Heb je ook een levensmotto?
Ja, ik heb wel een levensmotto, maar ik heb niet een tegeltje aan de muur hangen met ‘don’t cry because it happened, smile because it’s over’ of weet ik veel wat. Mijn levensmotto is om altijd positief in het leven te staan, ook als het even tegenzit. Bijvoorbeeld tijdens het reizen had ik ook best wel veel dingen meegemaakt waarvan ik echt dacht ‘shit’. Maar als je negatief bent, maak je het alleen maar erger. Meestal komt het wel weer goed, dus probeer er het beste van te maken.

Wat voor dingen heb je dan wel eens meegemaakt met het reizen waarvan je dacht ‘shit’?
Afgelopen zomer was ik op reis naar Vietnam en de Filipijnen samen met mijn vriend. Uitgerekend in de laatste week van onze vakantie kreeg mijn vriend een bacteriële infectie in zijn voet. In eerste instantie had hij helemaal niet door dat het een bacteriële infectie was. Hij dacht door de zwelling dat hij door zijn enkel was gegaan in een dronken bui en dat hij daarom niet kon lopen. Hij kon op een gegeven moment ook niet meer naar de wc lopen, zoveel pijn deed het. In het ziekenhuis bleek dus dat het iets serieuzer was dan een gekneusde enkel.
In diezelfde week was ook mijn “waterdichte” telefoon kapot gegaan door waterschade en was mijn vriend zijn telefoon verloren. Ook hadden we geen geld, omdat er in het dorpje geen pinautomaat was die onze pinpas accepteerde. Nederlandse pinpassen werden om een of andere reden door een nieuw systeem niet meer geaccepteerd. Ze werden alleen geaccepteerd bij bepaalde banken met een chipsysteem. Die hadden ze daar dus niet en onze oplaadcreditcard was ook leeg. Doorreizen was niet mogelijk omdat mijn vriend dus nauwelijks kon lopen. Ook hadden we zijn paspoort bij het ziekenhuis in bewaring achter gelaten, omdat we de behandeling en medicijnen moesten betalen en (nog) geen geld hadden.

Toen heb ik op een gegeven moment uit wanhoop mijn vader opgebeld. Hij had geld overgemaakt via Western Union. Dat is zo’n bedrijf waar je geld naartoe kan sturen wat de ander dan kan ophalen zeg maar.

Maar het was vrijdagmiddag en de Western Union bleek al dicht te zijn. Toen zijn we opzoek gegaan naar een ander alternatief. Er bleek een ander soortgelijk bedrijf in het dorp te zijn genaamd MoneyGram. Hierbij kon je echter geen geld versturen via het internet, maar moest je naar een postkantoor rijden waarvan er maar een paar zijn in Nederland. Mijn vader is toen helemaal naar Bilthoven gereden om wat geld op te sturen voor het weekend.

De rest van het geld wat hij eerder had overgemaakt via de Western Union konden we dan maandag ophalen. Dat weekend konden we dus gelukkig eten en ons verblijf betalen. Mijn vriend kon ook weer steeds beter lopen.

Maandag waren we superblij, omdat we het geld eindelijk konden ophalen, dus wij gingen daar ’s ochtends om 9 uur heen. Wat bleek? Er was een storing op het hoofdkantoor! We moesten die dag van alles betalen, zoals de ziekenhuisrekening en we hadden de volgende dag een lange busreis en een vlucht die we moesten halen. De hele ochtend hebben we toen op het kantoor van Western Union gezeten, wachtend op een wonder. Tijdens de lunch werden we weggestuurd en werd ons verteld dat we een uur later terug moesten komen. Na een uur bleek de storing nog steeds niet voorbij te zijn dus mijn vriend besloot te blijven wachten en ik ben terug naar het hostel gegaan om contact op te nemen met mijn vader. Net vijf minuten voor sluitingstijd van de bank kreeg ik een telefoontje in het hostel met het bericht dat het geld er was! Ze hadden alleen nog mijn handtekening nodig! Ik ben echt zo snel mogelijk er naartoe gegaan! Om het verhaal samen te vatten, het was een K#T week waar we nauwelijks iets leuks hebben kunnen doen en het regende meer dan de helft van de tijd. Toch hebben we er het beste van gemaakt en heb ik er veel van geleerd en kijk ik nu terug met een glimlach. De rest van de vakantie was wel leuk hoor!

Heb je daar geen zuur gevoel aan overgehouden? Zo van: oh waarom gebeurt het nu net, op het allerlaatst?
Jawel, ik wil altijd positief blijven maar op dat moment dacht ik wel even van het liefst ga ik nu gewoon naar huis. Nu is het gewoon klaar geweest. Maar toch was alles gewoon weer goed gekomen. Dus dan heb ik zoiets van nou ja als je gewoon die hele week negatief bent dan en het komt uiteindelijk weer goed, dan ben je dus eigenlijk helemaal voor niks negatief geweest. En we hebben het goed afgesloten hoor, de laatste twee dagen was het weer mooi weer en waren we gewoon ergens in de hoofdstad. Toen hebben we daar gewoon heel chill geshopt enzo, de laatste dag. En weer gegeten, dat zeker!

Wat zijn nog andere plekken waar je naartoe zou willen gaan?
Ik zou nog wel eens een keer met een auto door een aantal landen in Afrika willen rijden. Dan echt in de wildernis, dat je niemand tegenkomt, misschien alleen olifanten, of andere dieren. En dat je dan in zo’n tent slaapt, op het dak zeg maar. Want je hebt in sommige landen in Afrika hele stukken waar helemaal niks is. En dan kan je niet echt in hotels slapen of wat dan ook. Dat lijkt me wel echt heel vet. Maar het lijkt me wel heel spannend, omdat je dan eigenlijk in een gebied bent waar bijna geen mensen wonen, alleen maar dieren, dus daar ben je eigenlijk in hun terrein.

Maar hoe kun je dan overleven als er geen, zeg maar geen hotels, of geen mensen zijn?
Je moet je goed voorbereiden. In een auto kan je van alles meenemen. Je gaat denk ik twee weken weg ofzo, of drie weken, en dan ben je wel weer in de bewoonde wereld zeg maar.

Waarom lijkt dat je zo tof?
Omdat je heel verschillende soorten landschappen hebt in sommige landen. Namibië bijvoorbeeld, daar heb je heel veel verschillende soorten landschappen: savanne, woestijn en bergen, weet ik veel wat allemaal. Dat lijkt me gewoon heel erg vet. Elke keer weer een ander landschap. Dat lijkt me wel heel tof dat je dan opeens in de jungle bent, en dan opeens daar, ja. En je bent in de auto, dus dan mag je eigenlijk zelf weten wat je doet. Je bent niet echt afhankelijk van de bus, of de trein of wat dan ook.

Zijn er ook plekken waar je niet heel zou willen gaan dan?
Op dit moment? Syrië misschien? In ieder geval geen enkel land waar oorlog is op dit moment. Hoewel, volgens mij kan het wel. Ik had laatst gezien dan er een Amerikaanse vrouw was, die de eerste in de wereld was die alle landen van de wereld heeft bezocht, in 18 maanden. Maar dat ga ik niet proberen.

Als je puur kijkt naar cultuur, wat daar is, als je oorlog buiten beschouwing laat?
Lastig eigenlijk. Eh, nee eigenlijk niet. Ik sta open voor alles, zolang het maar veilig is. Ja, redelijk veilig.

Wat is het leukste dat je tot nu toe hebt meegemaakt bij AEGEE?
Eh even kijken, de reis naar Gdansk denk ik, omdat het echt een superleuke groep was. Je kon er heel makkelijk gewoon vanuit Groningen komen. Was je opeens in een compleet andere stad, binnen drie kwartier ofzo. Ja, dat was gewoon een hele chille vibe zeg maar, tijdens die excursie.

En over het algemeen dan, over alle plekken waar je ooit bent geweest, wat is dan de mooiste plek die je hebt gezien of waar je bent geweest?
Oké, dat is best wel een lastige. Want, ik twijfel een beetje, tussen twee landen eigenlijk.
Ik denk Noorwegen, dat was wel echt, echt, supermooi. Ja de fjordenkust vooral. We zijn naar de fjordenkust gereden, vanaf Stavanger naar het noorden zeg maar. Ken je die bekende plek zeg maar in Noorwegen? Ja het is wel een redelijk toeristisch plekje, je moet er naartoe wandelen en er wordt ook best wel veel zelfmoord gepleegd, omdat het heel makkelijk is om eraf te springen. Maar het is de Preekstoel, zo’n hele grote klif, waar je uitzicht hebt over zo’n fjord. Dat was echt supermooi. Maar je hebt in Noorwegen echt superveel van dat soort plekken waar je uitzicht hebt over fjorden. Het is echt super afwisselend, vergeleken met Zweden bijvoorbeeld. Zweden is gewoon heel veel bos en water, bos, bos, bos, bos, water, water, water, af en toe een heuveltje ofzo. Maar Noorwegen is echt super gevarieerd, heel veel bergen, bossen, water en heel veel wild. Echt een beetje de rauwe natuur zeg maar. Dus dat is wel vet.

Ook heb ik twee keer een reis gemaakt door een gebied in de Filipijnen, met een boot. We zaten een week op een boot en je vaart dan met de boot langs allemaal onbewoonde eilanden waar je dan kampeert. En dat was echt supergaaf. Ja, je komt geen toeristen tegen, je zit gewoon alleen met de mensen waar je mee bent op dat moment. Alles is super basic, dus je slaapt in tentjes of in hutjes, en je hebt wel een muggennet en een matrasje. Je hebt geen warme douche, heel veel dingen heb je niet, maar in ruil daarvoor krijg je gewoon heel veel andere dingen terug. En dat is wel heel vet. Heel veel snorkelen, superchille mensen en ‘s nachts zat je dan gewoon op het strand met een kampvuur. Met een biertje in je hand, of een flesje rum. Ja een hele andere wereld eigenlijk, echt iets wat je eigenlijk alleen maar ziet in films. Dat is ook de reden dat ik het voor de tweede keer heb gedaan. De eerste keer deed ik die reis met oud en nieuw, dus toen zat ik op een eiland op oudjaarsavond. Toen had ik ook zo van, ja wat zouden mijn vrienden nu in Nederland aan het doen zijn? Ik zat daar onder de palmboom, op een eiland waar helemaal niks was. We hadden ons eigen vuurwerk en dat was heel erg vet. Toen dacht ik: ‘dit wil ik nog een keer’, dus vier jaar later (de afgelopen zomer), heb ik het nog een keer gedaan. En dat was echt, het was eigenlijk nóg vetter. We waren ook weer op andere plekken geweest dan tijdens mijn eerste keer. Ze varen elke keer een andere route en er waren twee plekken waar ik al was geweest, maar ik zag gewoon weer hele andere dingen. Het is niet precies dezelfde reis, want je bent weer met andere mensen, en ik was dit keer ook met mijn vriend. Dus het was een compleet andere reis. Ja het is gewoon een heel andere ervaring ook.

We stopten bijvoorbeeld bij een eiland en daar had je alleen maar vissers die dan niet eens echt een huis hadden. Je had vissersdorpen waar mensen echt woonden, dus vast met een huis enzo, maar je had ook echt eilandjes waar vissers woonden in een tentje. Alleen om te vissen met de hele familie. Wij liepen daar rond en je zag daar kleine kindjes spelen op dat eiland. Het eiland was helemaal niet zo groot, ik denk net zo groot als deze zaal (Red. kantine in het Wiebengacomplex). Dan werd je ook aangestaard van ‘wat doen jullie hier eigenlijk’?

Wat is het smerigste wat je ooit in het buitenland hebt gegeten?
Ik denk dat het idee smeriger is dan de smaak, maar Balut. Dat is een Filippijnse delicatesse wat een gekookt eendenembryo is. Je kan het kopen op straat. Het wordt vooral in de avond gegeten, zodat je het dan niet ziet. Het is niet echt heel lekker, maar ook niet vies. Maar het idee dat je een kuikentje ziet, trekt dan alleen toch niet zo aan. Toch wilde ik het graag een keer proberen, voor het idee, maar het was wel redelijk raar om te eten.

Wat is dan het lekkerste wat je ooit hebt gegeten?
In Vietnam heb je echt ​super lekker​ eten. Ik was daar zelfs fan van de simpelste gerechten zoals ‘morning glory’. Dat is waterspinazie wat bereid wordt met knoflook, vissaus en wat kruiden. Super simpel, maar ik vond dat echt super lekker, dus dat bestelde ik echt elke keer voor erbij. Maar bijna alles wat ik daar heb gegeten vond ik geweldig. De lekkerste pizza die ik ooit heb gehad was trouwens ook in Vietnam. Ironisch genoeg heb ik de meeste smerige pizza ooit in Italië gegeten, terwijl je daar juist super lekkere pizza’s verwacht.

Heb je nog wat ultieme reistips?
Neem altijd duct tape mee. Het werkt voor alles.

Wat voor dingen zitten er nog meer altijd in jouw reistas?
Een EHBO kit en een fototoestel. Al vergeet ik vaak wel foto’s te maken, omdat ik dan echt van het moment geniet.

Vliegtuig of liften?
Vliegtuig. Liften is heel leuk, maar vliegen is wel een luxe en je kan makkelijk verder komen.

Hotel of camping of hostel?
Hostel. Ik hou niet van campings. Ik heb niks tegen kamperen, dat vind ik wel leuk maar bij een camping zie ik meteen een Nederlandse camping in Frankrijk voor me waar de hele buurt samen met de kids staat te barbecueën en waar iedereen Nederlands praat. Een hostel is gewoon heel relaxed en het is makkelijk om er (jonge) mensen te ontmoeten.

Toeristische hoogtepunten of locale ontdekkingen?
Het is veel leuker om iets te ontdekken wat heel veel mensen nog niet hebben ontdekt. Ergens een gezellig lokaal café vinden vind ik veel leuker, beetje met de locals praten. Ik ga wel naar toeristische dingen, maar ik heb niet iets van ‘20 dingen die ik echt wil zien en als ik er één niet heb gezien dan is mijn vakantie verpest.’

Liever alleen of met een groep reizen?
Dat is een lastige, want het ligt er ook een beetje aan hoe groot de groep is. Meestal is het wel fijn als je met minder mensen bent, omdat je met een grote groep toch wel afhankelijk bent van die mensen. Beide zijn heel chill maar als ik dan moet kiezen ga ik toch voor de groep, denk ik.

OF je kan nooit meer de stad uit OF je verliest een ledemaat naar keuze
Dan een ledemaat verliezen hoor. Dan sta ik maar een arm af ofzo, misschien mijn linker.

Helemaal naar de kloten of er vroeg op uit?
Eerder helemaal naar de kloten, maar eigenlijk wil ik een mix hebben van dagen waar ik naar de kloten ga en dagen wanneer ik vroeg op sta. Maar niet achter elkaar haha.

Hamster of Capibara?
Capibara. Wie heeft er nou een capibara? Een hamster doet ook niks behalve een beetje in een radje draaien.

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl