Waarom mensen gelukkig worden van reizen – de clichés ;)

Als AEGEE-lid wist je allang dat je van reizen blij wordt, maar wist je dat het internet (google) het er ook over eens is dat je van reizen gelukkiger wordt? En dat mensen hier maar al te graag lijstjes over maken? Wij dachten we doen gezellig mee en daarom vandaag 10 redenen waarom je van reizen gelukkig wordt!

1. ‘Collect moments, not things’

Dit is misschien wel de grootste standaard motiverende quote, maar dat maakt het nog niet minder waar. Tuurlijk is het leuk om materiële dingen te kopen (zoals een Nintendo Switch en de nieuwe Zelda), maar als je straks oud en grijs bent, vertel je je kleinkinderen waarschijnlijk eerder over die ene keer dat je zomaar ergens op het vliegtuig bent gestapt naar de andere kant van de wereld, dan dat je ooit eigenaar was van een Iphone 4.

2. Je leert omgaan met onverwachte dingen

Reizen is een groot avontuur en soms gaan de dingen niet zoals je wil. Soms raak je je koffer kwijt, soms snap je niks meer van de kaart die je hebt gekocht en soms (als je hele grote pech hebt) gaat er iemand met je portemonnee vandoor. Nou lijkt dit misschien wel negatief, maar uiteindelijk word je er gelukkiger van. Door te leren omgaan met deze dingen, krijg je een voldaan gevoel en een gevoel van zekerheid. Je staat er steviger door in je schoenen en je krijgt het gevoel dat je de hele wereld aankan. Stress omdat je denkt dat er iets is wat je niet kan doen is verleden tijd! You can do it!

3. Nieuwe vrienden maken

Je kunt natuurlijk alleen op reis gaan of juist met andere mensen. Toch is nieuwe vrienden maken al snel een onderdeel van je reis. Of je nu praat met een local, vrienden maakt in een hostel of lid wordt bij een studentenreisvereniging: reizen verbindt mensen met elkaar op de meest positieve manier.

4. Rust

Je kunt naar de zon gaan en genieten van het mooie strand. Je kunt naar de bergen gaan en hele dagen wandelen. Je kunt op wintersport en hele dagen skiën. Je kunt naar de stad gaan en alle toeristische plekjes bezoeken. Iedere reis kan anders zijn en iedereens voorkeur kan verschillen. Toch is een reis naast een avontuur ook een momentje van rust. Het is een moment van jezelf en voor jezelf.

5. Eten

Eten is een cultureel ding, dus als je op reis gaat is de kans vrij klein dat je net zo eet als dat je op een normale doordeweekse dag in Nederland eet. Het kan zijn dat je een bak noodles probeert klaar te maken op een camping of uren door een stad loopt op zoek naar die ene bakkerij die de beste cupcakes van de stad maakt. Je komt dingen tegen die je ontzettend smerig vindt en waar je jaren later nog steeds ‘s nachts over droomt. Eten is één van de meest simpele menselijke behoeftes die ons allemaal verbindt en gelukkig maakt.

6. Nieuwe plekken ontdekken

Je stapt uit het vliegtuig en in een nieuwe wereld. Niks ziet eruit zoals je gewend bent, je hebt eigenlijk geen idee welke kant je op moet en dat is juist zo leuk. De spanning van een nieuwe plek ontdekken is lang niet gewoon de weg uitzoeken. Het is door straten wandelen en random ergens naar binnen lopen. Het is de nieuwe ervaring waar de mens zo hopeloos naar smacht. En ondertussen kun je soms ook nog een mooie foto maken.

7. Nieuwe dingen meemaken en leren

Net zoals nieuwe dingen ontdekken, vinden we het ook leuk om nieuwe dingen te leren. Het maakt niet uit hoe oud je bent, want leren is altijd belangrijk. Nieuwe culturen kunnen ons sommige van de beste levenslessen ooit geven. Maar natuurlijk is het ook leuk om bijvoorbeeld in een warm land te leren surfen. Al moet ik zeggen dat dat een stuk moeilijker is dan je misschien zou denken.

8. Meer waardering voor de mensen thuis

Je kunt niet iedereen meenemen en misschien wil je dat ook helemaal niet. Het kan zijn dat je dan mensen ontzettend gaat missen, maar wees niet getreurd! Je zult ontzettend blij zijn als je deze mensen weer terugziet en je kunt er zelfs een episch ‘all you need is love’ moment van maken en deze mensen in de armen vliegen.

9. Uit de routine stappen

Elke dag precies hetzelfde trucje doen maakt de mens niet gelukkig en hoewel je niet de hele tijd kan reizen (als je dat wel kan, ik ben jaloers) maken kleine uitstapjes ons ook al heel blij. Daarnaast is een uitstapje ook de uitgelezen kans om uit je comfortzone te stappen, iets wat maar al te goed bijdraagt aan gelukkig zijn, als ik ongeveer elke internetsite mag geloven.

10. Leef in het nu

We sluiten af met een fantastische cliché: leef in het nu. Vergeet gisteren en morgen; geniet van het moment van nu. Geniet van de dingen om je heen, geniet van de dingen die je nu meemaakt. Die tentamens waar je voor moet leren, wachten nog wel even tot je weer terug stapt in het vliegtuig om naar huis te gaan.

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl