Het Groningen van Frankrijk

Welkom in het land van de verfijnde taal, heerlijke kazen en wijnen, daar waar men oprecht heel erg vaak staakt en een ellenlang bureaucratisch proces niet ongewoon is: Frankrijk. 1336 kilometer vanaf Groningen en vlak bij zee ligt Montpellier, een prachtige stad in het zuiden en mijn thuis voor vier maanden. Je vindt er een authentiek centrum met ongelofelijk veel caféetjes, winkels en bioscopen. Het is een redelijk groene stad, met veel fonteinen, pleintjes en parkjes. Voor mij een logische keuze om mijn Erasmus door te brengen, aangezien Frankrijk en de Franse taal altijd een speciaal plekje in mijn hart hebben gehad. Al ben ik sowieso wel een talen- en cultuurliefhebber, zoals vele leden van AEGEE zijn.

het-groningen-van-frankrijk-01

Montpellier is vergelijkbaar met Groningen als studentenstad en dat valt te merken ook. Het bruist van de jonge mensen en er is altijd wel wat te doen. Er zijn erg veel concertjes van lokale bandjes, altijd in kleine ruimtes; lekker krap en knus. Zo heb ik onlangs een optreden van een jazzbandje in een bescheiden ruimte niet groter dan de helft van de Brouwerij bezocht. De uitgaanscultuur is over het algemeen best anders, men begint vroeg met terrasje zitten of met een gezelschap thuis, maar feesten gaat niet zo lang door als in Groningen. Op zich niet gek, want college start standaard om 8 à 9 uur. Het is me nog steeds niet duidelijk hoe het kan dat de Fransen geen nationaal slaapgebrek hebben.

Wat ik niet had verwacht is dat een aardige groep jonge Fransen verrassend goed Engels spreekt (weliswaar met fors accent) en dat ESN hier ook erg groot is. Er zijn tweetalige of meertalige evenementen en uitjes naar andere steden. Het meeste is natuurlijk wel in het Frans, zo is er volop de mogelijkheid om je taalvaardigheid te verbeteren. Zelf ben ik niet erg actief bezig geweest met ESN, omdat ik voldoende aansluiting had met buren (dat is het voordeel van op een campus wonen), andere internationale studenten en klasgenoten. De wereld is trouwens echt klein, ik ben mensen uit Groningen tegengekomen die ik niet kende waarvan er een in de straat achter me woont. Ook kenden enkele mensen AEGEE, een succesje voor de naamsbekendheid van onze vereniging.

het-groningen-van-frankrijk-02

Een groot voordeel voor de Erasmusstudent is de mogelijkheid tot uitstapjes in de omgeving. Je kunt er de volledige middeleeuwse spirit beleven in Carcassonne, of grotere steden zoals Marseille en Lyon zien. Barcelona is ook maar 4 uur weg. Als je er optijd bij bent kun je hier treintickets voor 1 euro boeken, op deze manier ben ik voor 2 euro naar Avignon geweest. Dat is echt wel een groot voordeel, want je bent hier voor een retourtje voor een dergelijk traject ongeveer 20 à 30 euro kwijt. Frankrijk is sowieso wel wat duurder dan Nederland, je betaalt hier voor een biertje al gauw tussen de 5-8 euro. Groot voordeel wat er tegenover staat; boeken, wijn en kaas zijn hier minder duur en die dingen samen zijn het leven. Ook loop ik regelmatig zoals een amateur-Française betaamt met een stokbrood onder mijn arm.

Naast lezen, kaas eten en wijn drinken zijn een aantal van mijn favoriete activiteiten hier chillen in Peyrou en naar de bioscoop gaan. Jammer genoeg kan ik dat niet belachelijk vaak doen aangezien het toch best druk is qua studie. Met geluk is er een dagje “overstromings-vrij” tussendoor als het hier regent, dan gaat het goed los ook namelijk. Fransen zijn groot fan van filmhuisfilms, iets waar ik ook erg gelukkig van word. De stad telt maar liefst 6 bioscopen. Ze draaien voornamelijk Franse films in de filmhuisbioscopen en Engelse/Amerikaanse ‘blockbusters’ in de Gaumont keten, maar ze spelen de films met een buitenlandse origine ook wel in hun originele taal. Ja echt. Peyrou was in het begin nogal een verwarrende naam, omdat Fransen het als Peru uitspreken. Het is dus jammer genoeg geen directe verbinding met het land Peru, maar ook niet teleurstellend, wel een park met een panoramisch overzicht dat tot aan de zee strekt op een zonnige dag. De stad heeft net als Groningen een hoogtelimiet ingesteld voor gebouwen. Aan dit park zit een oud aquaduct vast wat ook zeker de moeite waard is om te zien. Ook heeft Montpellier haar eigen Martinitoren: Saint Anne.

het-groningen-van-frankrijk-03

Ik vind het nog steeds wel jammer dat er geen AEGEE-local zit hier, want dat is toch wel een toevoeging aan je studentenleven. Mocht je je trouwens afvragen waarom er weinig Franse AEGEE-locals zijn; Fransen kennen geen verenigingscultuur. Dat is apart, aangezien onze vereniging er wel “geboren” is. Als je de mogelijkheid hebt tot een Erasmus verblijf kan ik dat zeker aanraden te doen, je leert veel over de andere cultuur maar ook over jezelf. Het maakt misschien dan niet eens zoveel uit waar je heen gaat, omdat uiteindelijk de meeste plaatsen hun eigen charme hebben. Al is Frankrijk natuurlijk wel heel charmant.

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl