Zinderende Zomerboeken

Welke reisplannen jij ook hebt deze zomer, een goed boek is onmisbaar. Hier staan enkele tips voor als je even geen idee hebt wat je wilt lezen. Sommigen zul je misschien al kennen, daarom staan bij elke categorie ook alternatieven genoemd.

 

De strandganger

Bron foto: Uitgeverij De Bezige Bij
Bron foto: Uitgeverij De Bezige Bij

Op het strand wil je niet een te moeilijk boek lezen, je hoofd wordt immers moe genoeg van bedenken welke cocktail je zult nemen. Je hebt echter wel genoeg tijd. Op deze locatie kun je dus perfect ‘De waarheid over de zaak Harry Quebert’ van Joël Dicker lezen. Het boek is een verslag van een schrijver die zijn oude mentor probeert te helpen als deze wordt verdacht van moord op een jong meisje. Een heerlijke mysterie/thriller die niet te veel hersencellen vergt. Dicker’s tweede boek ‘Het Boek van de Baltimores’ is ook net uit en zal ik zelf deze zomer verslinden.

Houd je niet van mysteries? ‘Een schitterend gebrek’ van Arthur Japin is een prachtig roman van Nederlandse bodem over de eerste en enige ware liefde van Casanova, geschreven vanuit haar perspectief. Het is historisch accuraat en een deel van het verhaal speelt zelfs af in Amsterdam.

 

De treinreiziger

Bron foto: Uitgeverij Atlas Contact
Bron foto: Uitgeverij Atlas Contact

Als stoere avonturier lees je natuurlijk graag verhalen van andere stoere avonturiers. Mijn persoonlijke favoriet is ‘Op de vleugels van de draak’ van Lieve Joris. Deze stoere Belgische vrouw is bekend van veel prachtige boeken over Afrika, maar deze over reizen tussen Afrika en China is nog leerzaam ook.

Mocht je het iets dichter bij huis willen houden is Jelle Brandt Corstius altijd goed. Zijn ‘Universele reisgids voor moeilijke landen’ ken je vast al, dus probeer eens een reisverslag zoals ‘Van Bakoe tot Batumi’ over zijn reis door de Kaukasus. Als je echter de gelijknamige documentaire hebt gezien is er weinig nieuws te lezen.

De volgende keer dat ik in een trein stap zoek ik er één van Paul Theroux uit. Hij heeft maar liefst vier boeken geschreven over treinreizen en wordt gezien als één van de grote reisschrijvers. Zijn zoon, Louis Theroux, ken je vast ook van de documentaires.

 

De ‘naar-Frankrijk-met-mijn-ouders-is-goedkoper’-reiziger

Bron foto: Uitgeverij Querido
Bron foto: Uitgeverij Querido

Tijdens jouw chille familievakantie kun je best een dik boek gebruiken die voorkomt dat je de nek van je zusje omdraait. ‘Allemaal willen we de hemel’ van Els Beerten is hier perfect voor. Het gaat over het leven van een Belgische familie in de tweede wereldoorlog. Op zich geen origineel onderwerp, maar het wordt bijzonder doordat de ene zoon zich aan sluit bij het verzet en een goede vriend van de familie bij het leger gaat. Het is prachtig geschreven en je zoeft zo door de 500 pagina’s heen (ik meen het!). Het is officieel een jeugdboek, maar vanwege de inhoud en schrijfstijl ook heel goed door volwassenen te lezen. De rest van je familie wil ‘m gelijk na jou lezen als je huilend het laatste hoofdstuk afrond.

Klinkt dit nog niet geweldig? Dan is ‘The girl with all the gifts’ van M.R. Carey een poging waard. Het wordt een literaire thriller genoemd, maar ik zou het eerder kwalificeren als een dystopisch boek zoals ‘The Hunger Games’. Het vervolg is ook net uit, dus als het bevalt kun je gelijk doorlezen.

 

De citytripper

 Bron foto: Uitgever: Bert Bakker
Bron foto: Uitgever: Bert Bakker

Een citytrip leent zich goed voor iets kort maar krachtigs. Daarom raad ik ‘Ooggetuigen van de wereldgeschiedenis’ van Geert Mak en René van Stipriaan aan. Elk kort verhaal in dit boek is geschreven door iemand die aanwezig was bij een groot evenement in de geschiedenis. Je leest bijvoorbeeld over de grootste massazelfmoord ooit of de brand van Rome. Dit is zeker een aanrader voor iedereen die van geschiedenis houdt. Sommige verhalen zijn wel heel heftig, dus het is niet aan te raden om dit te lezen voordat je gaat slapen.

 

 

De SU’er

Bron foto: Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Bron foto: Uitgever: Luitingh-Sijthoff

Kudos als jij er aan toe komt om een boek te lezen tijdens je SU. Je verdient dus iets grappigs en lichts. ‘The Rosie Project’ van Graeme Simsion voldoet aan deze eisen. Lees hoe de wetenschapper Don Tillman systematisch op zoek gaat naar een partner door vele vrouwen een questionnaire te laten invullen. Dit boek is heerlijk positief, want als het deze gek lukt om een partner te vinden, moet het jou zeker ook lukken. Best een positieve boodschap tijdens een SU.

In dezelfde categorie kun je ook ‘De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween’ en ‘Pogingen iets van het leven te maken – Het geheime dagboek van Hendrik Groen’ lezen. Beide even grappig en luchtig.

Heb jij nog andere tips? Laat het ons weten!

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl