Sabine kookt een commissiemenu: Groene Curry

Soms valt koken voor een groep niet mee; zeker niet als je eigenlijk bij voorkeur uit de keuken blijft. Of misschien houd je wel van koken, maar weet je eigenlijk niet zo goed wat je met vegetariërs of veganisten aan moet. Of misschien heb je het gewoon druk gehad en nog niet nagedacht over wat je gaat koken voor je commissie. Met dit recept voor een curry hoop ik jullie te inspireren en tevens jullie commissies blij te maken.

Curry’s zijn heel verschillend te maken. Je kan voor een rode of groene curry gaan en van mild tot zeer pittig. Mild is natuurlijk een veilige keuze, maar als je zelf van pittig houdt, kun je natuurlijk ook van tevoren peilen hoe je commissie hierin staat. Curry’s zijn makkelijk te koken voor een groep en je hebt er eigenlijk maar twee pannen voor nodig. Zelf ben ik erg gek op curry’s, omdat ze erg goed vegetarisch/veganistisch te maken zijn. Dat is echter geen must, want ze zijn naar horen zeggen ook fantastisch met kip en diverse soorten vlees. Omdat ik hem zelf eigenlijk alleen vegetarisch kook is het recept dat je hieronder vindt ook zonder vlees, maar je kan er natuurlijk kip aan toevoegen!

Je kan de groenten en ook noten goedkoper op de markt halen. De groenten in dit recept kun je ook vervangen door andere groenten zoals pompoen en zoete aardappel of spinazie, afhankelijk van wat de seizoensgroente is of wat je uitkomt. Ook is er op de vismarkt een kruidenkraampje waar ze currypasta’s verkopen. Anders -als er bijvoorbeeld geen markt is- zijn er gelukkig genoeg supermarkten.

Allereerst een recept voor  de currypasta. Je kunt de past ook kant-en-klaar in de winkel kopen als je geen zin hebt om veel kruiden te kopen, of als je wat minder tijd hebt. Ga dan naar stap 2. Wat je ook doet, koop in geen geval de groene currypasta van het Albert Heijn huismerk, daar krijg je spijt van. De potjes van Patak of de pakjes van Fairtrade of Kumar’s hebben mijn persoonlijke voorkeur. Je kan eventueel ook een Dahlpasta nemen. Wil je de pasta zelf maken? Volg dan stap 1 eerst.

Stap 1

De benodigde ingrediënten voor de currypasta zijn:

 • Een scheut olie
 • 2 grote uien
 • 3 à 4 teentjes knoflook
 • 1 pepertje (of meer als ze mild zijn) of peperpoeder
 • 1 el Venkelzaadjes
 • 1 el Komijnzaadjes (Dijntan)
 • 2 el Kurkumapoeder (of meer, want dit geeft een mooie kleur)
 • Mosterdzaad
 • Korianderzaad (Ketoembar)
 • Een paar kruidnagels
 • Chilipoeder
 • Een limoen

Eventueel: verse gember en/of citroengras

Snijd de uien in stukjes, snijd het pepertje en haal de velletjes en de kontjes van de knoflook af. Doe wat olie in de pan en zet het vuur aan. Pers de knoflook in de pan en laat deze kort bakken, gooi dan de ui en pepers erbij. Gooi vervolgens wat komijnzaadjes in de pan, je kan er even een deksel op doen als ze beginnen te springen. Doe de djintan, kruidnagels, ketoembar, chilipoeder en kurkumapoeder erbij. Roer ondertussen steeds even door. Zet het vuur laag aan.

Als het later naar je smaak te weinig kruiden blijken te zijn, kun je er nog meer aan toevoegen. Het moet in ieder geval goed sterk zijn in het begin, omdat er veel groente bij gaat. Gember kun je ook direct toevoegen, citroengras zou ik pas toevoegen als de kokosmelk er al in zit. Doe op het eind er nog wat limoensap door.

Stap 2.

Benodigdheden voor 5 à 6 personen:

 • Als je stap 1 niet hebt gevolgd: Een paar lepels pasta uit een potje, of 1 à 2 pakjes currypasta en 2 grote uien
 • Rijst. Zelf ga ik meestal voor de Wilde en Witte Rijst van de Albert Heijn
 • 3 middelgrote aardappelen
 • 2 stronken broccoli
 • 1 groot blik kikkererwten (ongeveer 500 gr.)
 • 2 preien
 • 2 paprika’s
 • 1 blik kokosmelk (geen light nemen)
 • Cashewnoten of amandelen

Optioneel: Kip of Naanbroodjes

Stap 1 overgeslagen? Als je een potje/pakje currypasta hebt gehaald, begin dan met het bakken van twee grote uien en de currypasta.

Gebruik bij voorkeur een grote wokpan of een andere grote pan waarin alles past en je goed kan roeren. Zet vast een pan met water op het vuur.

 

Sabine kookt een commissiemenu Groene Curry 01*Opmerking bij foto: hoeveelheid op foto is voor 3 personen*

Snijd de aardappelen in blokjes en top de broccoli. Kook deze beide tot ze makkelijk in te prikken zijn, maar laat ze niet doorkoken tot het helemaal gaar wordt, anders krijg je later een papje. Aardappelen moet je langer koken dan broccoli, maar je kan gerust de broccoli een paar minuten later in dezelfde pan doen. Snijd de paprika in stukjes en bak deze bij de currypasta. Giet de aardappelstukjes en broccoli af en doe deze bij de currypasta, laat ze eventjes meebakken. Doe vervolgens de kokosmelk erbij en roer goed door. Blijf af en toe doorroeren, dan bakt het niet of minder aan.

Snijd en was de prei. Een handige tip om prei te wassen (met dank aan Bart S.), is om een snee in de lengte van de prei te maken en tussen de lagen te wassen onder de kraan. Zet ook opnieuw water op voor de rijst. Meet af hoeveel rijst je nodig hebt. Je kan dit handig doen met een voedingsmeter of anders een koffiekopje. Was de rijst eventueel. Als het water kookt, doe de rijst er dan in en onthoud de tijd voor de kooktijd. Of zet een timer aan, als je weet dat je het waarschijnlijk vergeet.

Sabine kookt een commissiemenu Groene Curry 02Als je rijst nog plus minus 5 minuten moet koken, giet dan de kikkererwten af. Doe dan de prei en kikkererwten in de pan met de groente en saus en roer goed door. Als je denkt dat het te vochtig is kun je het vuur wat hoger zetten maar blijf dan goed roeren anders bakt het aan. Proef of de rijst gaar is en of de curry op smaak is. Als de rijst gaar is, dan kun je die afgieten en even laten staan met de deksel erop. Als de curry op smaak is, dan kun je deze gewoon op laag vuur laten staan, als dat niet het geval is dan kun je nog wat dijntan, chilipoeder en ketoembar toevoegen. Of nog wat extra currypasta, als je stap 1 dus hebt overgeslagen.

Als je naans hebt gehaald kun je deze in een voorverwarmde oven 4 à 5 minuten voor je klaar bent in de oven doen. Als je gasten allemaal gearriveerd zijn of als ze er al waren, schep dan op en doe er wat cashewnoten (of amandelen) over heen.

Ennnn Bon Appétit! ☺

 

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl