Bier und Bratwurst. Dresden it is!

Dresden, een stad die aan het begin van de 20e eeuw als mooiste stad van Europa werd gezien. Maar de stad met prachtige bouwwerken en porselein met als bijnaam ‘Florence aan de Elbe’ bezweek in de nacht van 13 op 14  februari 1945 in een hevig bombardement. In drie uur tijd zijn er 25.000 mensen om het leven gekomen en lag ruim 70 procent van de stad in puin. Dresden was gespaard aan het begin van de oorlog maar door de vele spoorwegknooppunten was het een ideale plek voor de Geallieerden om verwarring en verzwakking te zaaien.

Nog steeds zijn de gevolgen van deze gruwelijke daad goed zichtbaar in de stad. De ruïnes van Dresden verdwenen achter het IJzeren Gordijn en het verval van de stad werd alsmaar erger. Na de eenwording in 1990 krabbelde Dresden langzaam weer op. Wijken aan de voorstad die aan de bombardementen ontsnapten waren vervallen, er was veel industrie gekomen en de bomschade was nog steeds aanwezig. Er werden belangrijke gebouwen afgebroken en gerestaureerd. Want ook in de jaren ’90 waren er nog steeds vele ruïnes, waaronder de gezichtsbepalende Frauenkirche. Jammer genoeg werd Dresden verpest door de lelijke ‘modern-socialistische’ stijl. Tegenwoordig heeft Dresden, net als veel andere grote steden uit de voormalige DDR, veel sociale problemen. Er heerst, net als in vele Oost-Duitse steden, een hoge werkeloosheid. De stad doet er alles aan om het voormalige culturele belang te herwinnen. Er is massaal aan wederopbouw gedaan, een proces dat nog jaren zal gaan duren. Gerestaureerde historische gebouwen en communistische gebouwen worden met andere opvallende architectuur gecombineerd en geven Dresden een kenmerkend uiterlijk. Het enige UNESCO-Werelderfgoed was een stuk van het dal van 18km lang, maar deze is in 2009 ingetrokken vanwege een bouw van een moderne brug over de Elbe.
Toch is Dresden een extreem bijzondere stad. Het oude centrum staat vol bezienswaardigheden die de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en de DDR goed laten zien. De meeste gebouwen zijn eigenlijk allemaal replica’s. Ook buiten het oude centrum zijn er volop bezienswaardigheden te zien. Schloss Pilnitz, Das Blaue Wunder en de eerste Schwebebahn van Europa.

Bier und Bratwurst. Dresden it is! 01
By Ronny Kreutel – Kausalkette (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons
Vanuit Groningen is het maar 650 km naar deze prachtige stad en daardoor ideaal voor een weekendbezoek. Dresden is opgesplits door de Elbe, waarbij de Neustadt aan de noordkant ligt en de Altstadt in het zuiden. In de Altstadt staan de meeste bezienswaardigheden zoals de Frauenkirche, Altstadt en Katholische Hofkirche. Als men de oude binnenstad inloopt, heb je het gevoel alsof je terug gaat in de tijd, alles is mooi gerestaureerd en sfeervol. De binnenstad is nu kleiner dan voor de bombardementen want grote stukken hebben braak gelegen omdat de DDR geen geld had om het weer op te bouwen. Pas aan het eind van de 20ste eeuw zijn de plekken op gevuld met bouwwerken in verschillende bouwstijlen.
De Neustadt is niet zo nieuw meer, het was later gebouwd dan de Altstadt (rond 1730) en kreeg daardoor de naam Neustadt. Er heerst een alternatieve flair, mooie fassades, leuke barretjes en restaurants. De meeste musea zijn in dit deel van de stad te vinden.  De winkelstraat Köningsraβe loopt uit op de Augustusbrücke en verbindt de Neustadt met de Altstadt.

Dresden ligt in een prachtig heuvelachtig gebied die er voor zorgt dat er vele locaties een prachtig uitzicht over de stad bieden. De kastelen Schloss Albrechtsberg en Lingnerschloss zijn daar perfect voor.  Er is ook een vervoersmiddel/attractie die de wijken Loschwitz en Weisser Hirsch met elkaar verbindt; een 563 meter lange kabelbaan. Deze kabelbaan is niet speciaal voor toeristen, de inwoners van Dresden maken er ook geregeld gebruik van!

Heb je na het lezen van dit stuk heel veel zin om mee te gaan naar Dresden? Meld je vanaf 11 mei 00.00 uur op de borrel aan!

Cover: Dresden from Marienbrücke door Jiuguang Wang, Some rights reserved

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl