Het bestuur tussen de bloemetjes

Bestuur zijn van de aller coolste vereniging van Groningen is heel leuk, maar ook heel hard werken. In onze spaarzame vrije tijd gingen wij, Patricia, Karlien en Astrid, daarom gezellig een avondje naar de film. Lekker twee uur naar een schermpje staren zonder te praten, vonden wij het ultieme idee van ontspanning. Het plan was om vooraf uit eten te gaan, maar daar hadden we geen tijd meer voor. Misschien wat typisch dat we aan de late kant waren, waardoor we de promotie-trailers hebben gemist. Zo kwamen we wel precies op het goede moment aanzetten, net toen de film begon.

Door wind en regen, fietsten wij eerst naar het einde van de wereld. Ook wel bekend als de bioscoop Wolff, bij de Euroborg. We gingen naar Knielen op een bed violen, de verfilming van de gelijknamige klassieker van Jan Siebelink.  Best wel serieus en lekker verantwoord dus. Als de nerd die ik ben, las ik het boek eerder al eens vrijwillig. Het verhaal was voor mij dus niet onbekend.

Het verhaal is gesitueerd in de vorige eeuw, net na de Tweede Wereldoorlog. Knielen op een bed violen is het levensverhaal van Hans Sievez. Hans verliest op jonge leeftijd zijn moeder en wordt opgevoed door zijn strenggelovige vader.  Ook zijn vader overlijdt als Hans pas net volwassen is. De vader is grafdelver en komt om bij een bedrijfsongeval: hij valt in een zelf gegraven graf en stikt in de klei. Hans gaat naar de tuinbouwschool en begint daarna zijn eigen bloemenkwekerij. In de film is dit afgebeeld als een super-idyllisch huisje met heel veel bloemetjes in de tuin. Verder is Hans getrouwd met zijn jeugdliefde Margje. Samen krijgen zij twee kinderen: Ruben en Tommy.

Ondanks dat Hans zijn leven op latere leeftijd aardig goed voor elkaar heeft, wordt hij nog steeds achtervolgd door nare ervaringen uit zijn jeugd. Op een dag komt studievriend Josef van Mierlo op bezoek. Deze vertelt Hans over het christelijk geloof en smeert hem zwaar christelijke boeken aan. Eerst moet Hans hier niets van weten, maar langzaamaan wordt Hans toch in het geloof meegetrokken.

Je krijgt bij het zien van de film het idee dat Hans lichamelijk en geestelijk niet helemaal gezond is, als Hans op een dag flauw valt in de violen. Nadat hij hallucineerde, gelooft hij zelf dat hij God gezien heeft. Na dat moment stort Hans zich helemaal op zijn geloof. Hierdoor vervreemdt hij van Margje en de kinderen, want die kunnen zich niet vinden in zijn manier van geloven. Het verhaal gaat verder over hoe er steeds meer afstand ontstaat tussen Hans en zijn familie en hoe hij vlucht in zijn geloof. Zijn gezondheid gaat steeds verder achteruit en uiteindelijk belandt hij op zijn sterfbed (Spoileralert!).

Zelf kom ik van de Veluwe, op de Biblebelt en daarom was ik bekend met het begrip Refo. In een dorp vlak bij de plek waar ik opgroeide wonen heel veel mensen die streng gereformeerd zijn. Op zondag moet je daar bijvoorbeeld echt niet het gras gaan maaien en wie niet naar de kerk gaat wordt met de nek aangekeken. Een gezin van acht personen is klein en kinderen worden niet ingeënt tegen de mazelen. Hier heb ik zelf nooit wat van begrepen, maar ik vind het wel interessant om hier meer over te weten te komen. Het lezen van het boek heeft het voor mij duidelijker gemaakt waarom mensen soms zo strenggelovig zijn, welk geloof het dan ook is. Ik vond het boek niet erg vrolijk, maar wel erg intrigerend. Hierdoor was ik erg benieuwd naar de film.

De film is een goede verfilming van het boek. Terwijl het einde van de film erg treurig is, spat eerder de romantiek van het doek. Dit is misschien ook niet eens geacteerd, want de hoofdrolspelers, Barry Atsma en Noortje Herlaar, hebben sinds de opnames ook een relatie in het echt. Het acteerwerk vond ik verder trouwens erg goed. Barry Atsma is natuurlijk altijd een leuke acteur, dat maakt hij ook hier weer waar. Ik zou het iedereen aanraden om naar deze film te gaan. Zeker als je van Nederlandse literatuur houdt, of een film wilt zien die je aan het denken zet. Het is weer eens wat anders dan die Hollywoodproducties; je moet ook wel je zakdoekjes meebrengen. Verder is de film ook geschikt als je op zoek bent naar een leuk commissie- of bestuursuitje! 😉


Door de video af te spelen plaatst YouTube een cookie op je pc.

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl