De afgevaardigden

Agora’s. Jullie worden er vast mee  volgespamd, Agora-avond hier, aanmeldingen daar (én voor die datum!). Dit artikeltje gaat over de eerstvolgende Agora, Bergamo, wat jouw rol hierin is (ook als je in Groningen blijft), maar vooral ook hoe het nou is en wat het betekent om….

DELEGATE

te zijn. Wacht! Eigenlijk klopt dat niet helemaal. Het gaat namelijk vooral om de voorbereidingen als delegate. Want op een gegeven moment beslis je dan om je verkiesbaar te stellen als delegate op een ALV, je wordt verkozen, en dan?

Allereerst maak je dus de keuze om als delegate naar de Agora te willen. Voor mij kwam dit na de Agora in Kiev. Hier heb ik gezien welke taak je hebt als delegate en het leek me leuk om dat zelf een keer te ervaren. Bovendien had ik nu gezien hoe de Agora eruit ziet en wat er gebeurt en ik denk dat mij dat nu als delegate helpt; ik weet enigszins wat er van mij verwacht wordt. Vervolgens ben je op de ALV aanwezig en als je genoeg stemmen krijgt, dan ben je ineens delegate. Maar dan hebben we nog steeds de vraag: en dan?

Een heel groot voordeel aan delegate zijn, is dat je vanaf de ALV (ditmaal eind januari) al weet dat je naar de Agora gaat. Je kunt dus vroeg je vliegtickets boeken, op het moment dat ze nog niet zo duur zijn. Dat heb ik ook zeker gedaan. Ik kwam erachter dat ik een aantal dagen voor de Agora vrij ben, en het weekend sowieso, dus waarom zou ik niet een aantal dagen eerder gaan om nog wat langer van Italië te kunnen genieten? Heerlijk. Sowieso een aanrader als je er de tijd voor hebt. O, en kijk ook eens naar pre-events! Erg leuk om van tevoren een evenement te bezoeken en al buitenlandse mensen te leren kennen die ook naar de Agora gaan!

Vervolgens kan je als delegate om eerlijk te zijn niet zoveel. Net als voor de ALV in Groningen, geldt dat de stukken en documenten twee weken van te voren gepubliceerd moeten worden. Pas als dit gepubliceerd is, kan je alles doornemen. Terwijl dit eigenlijk wel het belangrijkste (en eigenlijk het enige) onderdeel van voorbereiding is. Net als bij een ALV worden soms dingen gewijzigd in het ‘huishoudelijk reglement’ (CIA) van AEGEE-Europe. Dit zijn beslissingen waar alle locals invloed op kunnen uitoefenen. Zij moeten immers werken volgens de statuten en dat is dus waar de Agora om draait. Sommige van deze veranderingen zullen wij niet merken, maar andere veranderingen, zoals de regels voor een Summer University, merken wij wel hier in Groningen. Daarom is het van belang dat wij ook onze mening geven over de voorstellen die gedaan worden. En dit geldt niet alleen voor het bestuur, maar ook voor de andere leden.

Binnen twee weken voor  de Agora vindt daarom de inspraakavond (voor Bergamo op 9 mei!) plaats. Tijdens deze avond worden de stukken die ingediend zijn voor de Agora, besproken. Dit zijn niet alleen stukken over voorstellen voor de statuten, maar nu in mei wordt ook het nieuwe Comité Directeur gekozen. Oftewel, het bestuur van AEGEE-Europe. Wij, de delegates, kennen niet iedereen van alle locals en daarom zijn ook hier weer de leden nodig. Misschien ben jij wel degene die iemand die solliciteert kent, en ons kan vertellen waarom we de een wel en de ander niet moeten kiezen!

Na de inspraakavond hebben wij, als het goed is, alle informatie die we nodig hebben om namens Groningen te kunnen stemmen op de Agora. Dan wacht ons alleen nog de Agora zelf, een tijd  van serieuze zaken, stemmen, maar zeker ook feestjes, leuke mensen en een geweldige tijd in een ander land! Dus die voorbereidingen, dat valt wel mee allemaal. Lijkt dit jou ook wat, kijk dan vooral uit naar de  volgende Agora, in…. Chisinau!

Cover door AEGEE-Enschede via zaragora.org

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl