Kiezen voor AEGEE en andere levenskeuzes

Toen ik – lang geleden – de KEI-week liep, waren er veel keuzes te maken. De belangrijkste was misschien wel bij welke vereniging(en) ik zou gaan. Vrij impulsief koos ik voor AEGEE. Dit bleek één van de belangrijkste keuzes van mijn leven te zijn geweest tot nu toe! Op onze leeftijd moeten we veel keuzes maken die ons leven in grote mate beïnvloeden, maar denken we er wel goed over na?

Ga ik een commissie doen volgend jaar? Waar en welke wil ik dan doen? Ga ik door met mijn studie of switch ik toch? Welke minor moet ik kiezen? Blijf ik in Groningen studeren of ga ik ergens anders heen? Wil ik een bestuursjaar doen bij AEGEE? Wat voor master moet ik kiezen? We staan elke dag voor allerlei keuzes. Maar de bovenstaande keuzes hebben allemaal een bepaalde overeenkomst: ze bepalen wat je een langere tijd gaat doen en in welke omgeving. Het zijn levenskeuzes.

AEGEE was voor mij een levenskeuze. In mijn eerste paar jaar in Groningen had vrijwel alles wat ik buiten mijn studie deed (ik deed niet zo veel in mijn studie..) ermee te maken. Het heeft bepaald welke vrienden ik nu heb, welke landen ik heb gezien en hoe ik nadenk over andere culturen en het Europese project (je weet wel, datgene waar AEGEE voor staat: Europese eenheid en samenwerking). Het heeft ervoor gezorgd dat ik vaardigheden heb ontwikkeld in organiseren, leiden en schrijven. Niet dat ik daar nu zo goed in ben, maar ze zijn wel ontwikkeld! Natuurlijk is AEGEE niet voor iedereen een levenskeuze; sommige mensen doen mee aan de introperiode, maar verdwijnen al snel weer.

Voor mij was het dus een impulsief besluit. Ik was tijdens de KEI-week overrompeld door alle keuzemogelijkheden. Die mogelijkheden waren duidelijk; iedereen was een week lang zijn vereniging aan het promoten. In de rest van de studietijd zijn je mogelijkheden een stuk onduidelijker. Binnen AEGEE kom je nog in contact met promotie voor commissies of word je gevraagd voor een bestuursjaar. Daarbuiten moet je al snel zelf op zoek. Zo kan je bijvoorbeeld een tweede bachelor doen, een extra minor of Honours College. Je kan gaan werken en vrijwilligerswerk doen in de zomer, of je kan een stage lopen in het buitenland. De voorbeelden die ik bedenk zijn eigenlijk voornamelijk ideeën die ik zelf ben tegengekomen of ken uit mijn nabije omgeving. Maar hoe kom je nou op nieuwe ideeën? Ik ben geen expert, maar hier zijn toch een aantal tips.

Allereerst is het belangrijk tijd vrij te maken om er over na te denken. Lekker wat nadenken en surfen op het internet op een zondagmiddag is dan geen slecht idee (als je in ieder geval gericht zoekt, in plaats van uren op 9gag.com o.i.d. rondhangt!). Vervolgens is het goed om er met anderen over te praten. Veel ideeën moet je toch via via te horen krijgen. Vraag dus misschien eens iemand op de borrel: “zeg, weet jij nog leuke dingen om te doen in de zomer/tijdens je studie.” Het liefst praat je dan met iemand die heel anders is dan jij zelf, en dus hopelijk andere, frisse ideeën heeft.

Een website die je helpt nadenken over carrièrekeuzes is www.80000hours.org. De gedachte achter 80,000 Hours is dat je moet kiezen voor een betekenisvolle carrière (die bij je past) met zoveel mogelijk impact op de wereld, willen we dat niet allemaal? Als je misschien al weet dat je een stage wilt doen, maar je weet niet hoe en wat, dan is AIESEC een goede optie om eens te verkennen. Het is ook nog eens makkelijk te vinden, namelijk op dezelfde verdieping als waar ons kantoor zit! Voor minoren kan je hier kijken. Een andere optie is natuurlijk actief worden bij AEGEE. En dat kan ook buiten Groningen! Er bestaat zelfs een speciale functie hiervoor, de European Affairs Director: Karlien! Zij kan je er álles over vertellen.

Maar hoe moet je nou erover nadenken? Volgens 80,000 Hours zijn er in ieder geval en een aantal denkfouten die je moet voorkomen:

  1. Niet genoeg opties overwegen.
  2. Je gekozen pad (te lang) blijven volgen.
  3. Je kansen verkeerd inschatten. Dit is voornamelijk van toepassing voor gewilde opties, zoals een prestigieuze stage of een populaire studiebestemming.
  4. Te veel vertrouwen op je gevoel.

Ik wil nu niet iedereen aansporen om te stoppen met zijn/haar studie, of om geen commissie bij AEGEE te doen. Ik wil slechts benadrukken dat er zoveel mogelijkheden zijn, en dat je je opties goed moet verkennen voordat je een keuze maakt. Als je dan eindigt bij de conclusie dat je tóch je studie vervolgt die je eigenlijk niet zo leuk vindt, of dat je een (nieuwe) commissie doen tóch de beste keuze vindt, dan is dat des te beter.

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl