Wat doet de Juridical? Een interview met Eva

Wie ben jij Eva?
Ik ben een lacrosse spelende informatietechnologie rechtenstudente, geboren en getogen in Zwolle. Inmiddels ben ik derdejaars lid bij AEGEE, actief geweest in de ExcurCie en nu voorzitter van de Juridical. Ik ben ontzettend weg van reizen, dé reden waarom ik natuurlijk lid geworden ben. Zuid-Oost Azië heeft mijn hart veroverd, maar ik ben ook nog altijd dol op Romaanse landen: Spanje, Italië en Frankrijk.

Waarom ben je bij de Juridical gegaan?
Ik studeerde inmiddels anderhalf jaar rechten en was op zoek naar een activiteit die meer praktisch-juridisch gericht was. De Juridical is daar uitstekend voor. Daarnaast was de ExcurCie inmiddels afgelopen en had ik niet opnieuw voor een andere commissie gesolliciteerd. Na een half jaar, miste ik toch wel het ‘actief-lid’ zijn. Ik wilde mij weer inzetten voor AEGEE.

Wat doet de Juridical?
De Juridical als adviesorgaan houdt een soort opdrachtensysteem in. Wij krijgen een mailtje van een commissie of het bestuur met een vraag of iets dergelijks. Wij proberen dan vervolgens – in lijn met het huidige recht – te adviseren. Ik heb bijvoorbeeld een keer een ingebrekestelling geschreven omdat een schuldenaar zijn rekening niet betaalde. Een ingebrekestelling is een aanmaning om iemand aan te sporen om alsnog te betalen. Tegelijkertijd wordt er dan vastgesteld dat iemand zijn (contractuele) verplichting niet nakomt. Het werkt afschrikwekkend, omdat wij in wezen dreigen met juridische repercussies. Een ander voorbeeld is een vraag van de AlmanakCie. Zij wilden weten of het in strijd met een intellectueel eigendomsrecht is om een bepaalde landkaart in de almanak te zetten. Ook hebben we wel eens HR-aanpassingen voor het bestuur moeten formuleren.

Wie zitten er in de Juridical?
We zijn met drieeën, de andere twee leden van de Juridical zijn de slimme brunettes Josefien en Lisette!

Wat moet je in huis hebben om in de Juridical te gaan?
Het is natuurlijk aan te raden dat je rechten studeert. Het gaat uiteindelijk echter om je motivatie! De Juridical is een adviesorgaan dat best een paar maanden stil kan staan, omdat er geen ‘opdrachten’ of ‘vragen’ binnenkomen. Overigens, als zo’n vraag wel binnenkomt, moet je bereid en gemotiveerd zijn om je er dan wel volledig voor in te zetten!

Wat leer je van de Juridical?
Voornamelijk professioneel schrijven. Formele brieven opstellen, adviezen formuleren, etc. Verder moet je natuurlijk ook concrete opdrachten uitvoeren. Voor de vraag van de AlmanakCie moesten we bijvoorbeeld de auteurswet induiken.

Zit de juridical vol?
Nee, dus als je op aankomende ALV wilt solliciteren ben je van harte welkom! Mocht je nog vragen hebben, dan kan je altijd Lisette, Josefien of mij opzoeken, dan wel de Juridical mailen!

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl