AEGEE herstructureert de Summer University!

Vanaf volgend jaar zal de SU heel anders zijn! Na felle kritiek heeft het Summer University Coordination Team besloten dat de Summer Universities heel anders moeten. Wat gaat er gebeuren?

Prila Una, deelneemster van de SU-2015 in Delft sprak op de Agora met heftige verontwaardiging. Zij ging er vanuit dat ze tijdens de Summer University een intensief lesprogramma zou gaan volgen. De SU voldeed totaal niet aan haar verwachtingen. Van tevoren had zij verwacht de Nederlandse taal redelijk onder de knie te krijgen na twee week lessen, maar uiteindelijk heeft ze alleen maar de woorden “Tjieten” en “nujken in die kojken” geleerd, ze wist geeneens wat deze betekenden. Het programma bleek uit fietstochten en speurtochten te bestaan i.p.v. colleges en schrijfopdrachten. Prila was erg teleurgesteld over de gang van zaken.

De andere studenten en zelfs de organisatoren bleken lak te hebben aan het lesprogramma. Elke avond werd er uitgegaan en heftig gedronken. Iedereen kwam brak en te laat bij de colleges aan, die veel mensen bijna slapend doorbrachten. De feestjes leken bijna een verplichting, alle feestjes stonden gewoon in ons programmaboekje, belachelijk! Hoe kan je goede studieresultaten halen als er maar vijf uur per nacht wordt geslapen? Aan het einde van de “Summer university” verwachtte Prila een cijferlijst met een bijbehorend certificaat. Prila ontving inderdaad een certificaat maar op deze stond: “Most sleeping participant”. Prila had het idee dat ze werd uitgelachen toen ze dit certificaat ontving, ze had nog zo haar best gedaan om te presteren op deze Universiteit in de Zomer. “Dit nooit meer!” aldus Prila. Snikkend ging Prila weer zitten aan het einde van haar betoog.

Het SUCT was zeer onder de indruk van Prila’s toespraak. We moeten erkennen dat Prila hier een punt heeft, aldus Antonis Triantafyllakis, de voorzitter van het SUCT. Na goed overleg heeft het SUCT besloten om het anders te doen. Vanaf volgend jaar mogen Locals zelf kiezen wat ze organiseren; een “Summer University” of een “Summer Party”. De Summer university krijgt een serieus karakter, en de Summer Party, nou ja, de naam zegt het al.

Summer University

De Summer University (SU) krijgt, zoals de naam al zegt, een intensief lesprogramma. Van maandag tot en met vrijdag zal er van 9:00-17:00 een lesprogramma zijn over een specifiek thema. Europese integratie, de vluchtelingencrisis, of de rol van de EU bijvoorbeeld. Alles wat een AEGEE’er interessant vindt. Natuurlijk wordt er wel een feestje georganiseerd, deze vinden plaats in het weekend, op zaterdag de ECN, en de laatste zaterdag is er natuurlijk het afscheidsfeest, om nog even los te gaan (jawel, we houden wel van een feestje). Doordeweeks wordt er natuurlijk niet uitgegaan, de commissie mag zelf wel beslissen om nog een eventueel lesprogramma in de avond te organiseren. Dit mag dan wel een losser karakter hebben “zoals een Europa-pubquiz” of een “discussie-spel”.

AEGEE herstructureert de Summer University 01

Summer Party

De Summer Party(SP) is meer voor de mensen die niet heel erg van de AEGEE-spirit zijn. Dit is zeg maar voor de leden die vroeger erg genoten van de “Summer Universities”. Overdag kunnen er leuke activiteiten worden georganiseerd, zoals; speurtochten, fietstochten, of een watergevecht in het park. ‘s Avonds staat in teken van de feestjes zoals een “Sexchange-party”, “Cocktailnight” of een gezellig kampvuur met wodka, om maar wat voorbeelden te noemen.

AEGEE herstructureert de Summer University 02

Prila heeft positief gereageerd op dit initiatief van het SUCT. Zo’n nieuwe SU lijkt haar wel wat. Echte verdieping in de Europese structuur, daar is Prila lid voor geworden! Wel was Prila na haar deelname aan de Agora ook lichtelijk verontwaardigd. Op de Agora werd er overdag wel redelijk goed gediscussieerd,  maar ’s avonds werd er dan wel weer met erg viel bier gegoten, aldus Prila. Ze zag zelfs mensen tot 3 uur feesten terwijl ze morgen gekandideerd werden! Tijdens haar toespraak waren een groot deel van de aanwezigen zelfs aan het slapen!! Alle foto’s die Prila ook op Facebook voorbij zag komen van de Agora waren alleen maar “AEGEE-people sleeping” foto’s of een stelletje dronken AEGEE’ers verkleed in een aardappelpak. Prila zucht, maar hoopt op een betere toekomst.

President van AEGEE-Europe

De president van AEGEE-Europe, Aleksandra K. reageert eveneens positief op het plan van het SUCT. Ze is het eens met Prila, maar ze is wel bang voor een tweesplitsing in AEGEE. Veel Spaanse locals laten bijvoorbeeld al weten dat zij volgend jaar “AEGEE-party’s” gaan organiseren. De Spaanse student staat bekend om hun “Fiesta spirit”. Uit ervaring weet ze dat veel van de Spanjaarden al vaak te laat zijn bij de lesprogramma’s, en ze houden erg van slapen. Het tegenovergestelde vindt plaats in het Noorden van Europa, neem AEGEE-Groningen bijvoorbeeld; zij zijn vol van de AEGEE-spirit, ik weet zeker dat zij voor de nieuwe Summer University gaan. Zij hebben niet zoveel belang bij al die feestjes, zij hunkeren naar kennis over Europa. De kans is groot dat je in Zuid-Europa voornamelijk studenten uit Zuid-Europa houdt en andersom in Noord-Europa.

Wanneer moet er beslist worden?

Na deze zomer wordt er beslist. Als de SU’s van komende zomer voorbij zijn kunnen de besturen van alle Locals beslissen wat ze volgend jaar willen. De besturen gaan er komende zomer goed op letten waar de leden van hun eigen vereniging het meest aan mee doen; de lezingen overdag, of de feestjes ’s avonds. Patricia, Karlien, en Astrid moeten aan de hand hiervan beslissen welke van de twee opties zij kiezen. Hoe denk jij dat het de komende zomer in Groningen gaat? Waar ga jij aan meedoen, de lezingen of de feestjes? Wordt het volgend jaar een Summer University of een Summer Party in Groningen? Ik ben benieuwd.

AEGEE herstructureert de Summer University 03

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl