“AEGEE-only” vrienden

Woensdag avond, borrelavond. Je komt de Ome Ko binnen gelopen en het bestuur staat gezellig op je te wachten. Je krijgt gelijk een biertje aangeboden van Rick. Daphne is al lekker aan het losgaan op de dansvloer, terwijl Gijs en Aad elkaar net iets te intiem aan het knuffelen zijn. Het wordt weer een leuk avondje met je AEGEE-vrienden!

“AEGEE-vrienden” is een echt begrip. Dit zijn je mede AEGEE leden waarmee alle AEGEE evenementen altijd gezellig zijn. Samen een biertje adten, kaartje draaien, weerwolven, of samen de boot missen. Allemaal dingen waar AEGEE’ers fantastisch in zijn. Maar hoe goed ken jij je mede-AEGEE’ers nou eigenlijk?

Ik zie de meeste van mijn mede-AEGEE’ers uitsluitend op borrels. De borrel, waar bijna iedereen beschonken is. Het kan goed zijn dat ik veel AEGEE’ers alleen ken in een beschonken toestand! Van veel mensen weet ik dus eigenlijk geeneens hoe ze echt -dat is, in nuchtere toestand- zijn. Best wel bizar als ik dat zo bedenk. Met drank word je vaak wat losser, mondiger en vrijer. Het kan dus zo zijn dat ik verschillende AEGEE’ers als spontaan zie terwijl ze dit normaliter helemaal niet zijn.

Nou ja, dat is ook weer niet helemaal waar Justin. Er zijn best veel evenementen waar AEGEE’ers nuchter zijn. Liftwedstrijden, excursies, exchanges, etc. Daar ben je overdag niet (veel) aan het drinken. Maar tijdens het reizen ben je altijd ook wel wat anders. Een weekendje geen zorgen maken, een beetje gedachteloos de groep volgen is ook niet zoals je er normaal bij loopt. Dat is misschien wel waar, maar ben je niet overal altijd wat anders? Heb je niet overal een (klein) beetje een “studie-persoonlijkheid”, “familie-persoonlijk”, en dan natuurlijk de “AEGEE-persoonlijkheid” waar het nu over gaat.

Daar kom ik tot mijn punt, ik ken veel AEGEE’ers niet buiten AEGEE om. Ik heb veel “AEGEE-only”-relaties. Ik ken alleen hun “AEGEE-persoonlijkheid”. Deze persoonlijkheid manifesteert zich dan ook vaak als aangeschoten, dronken, of brak. Op zich geen probleem, maar hoe goed ken je deze persoon dan? Ken je veel AEGEE-mensen dan niet alleen maar op een platonisch niveau? Het leek mij leuk om verscheidende AEGEE’ers wat beter te leren kennen. Dus van AEGEE-vrienden, echte vrienden maken. Een platonische brolationship veranderen in een echte Bromance. Het eerste waar ik achter kwam, is dat hier een soort barrière zat. Je vraagt niet zomaar “AEGEE-vrienden” om samen te chillen als er geen AEGEE bij betrokken is. Gelijk één-op-één afspreken is veel te intiem. Er gaat een heel geleidelijk proces aan vooraf voordat je dit kunt bereiken. Ik zal in een aantal stappen uitleggen hoe je dit moet aanpakken.

Stap 1. Het ongevaarlijke groepsverband

Als je echte vrienden wilt maken moet je niet gelijk heel dreigend overkomen. Je wilt niet te wanhopig overkomen, waardoor iemand gelijk bang voor je wordt. Samen met een groepje iets doen is minder direct, dus minder gevaarlijk. Evenementen en commissievergaderingen zijn hier de perfecte gelegenheden voor. Evenementen duren een aantal dagen waarbij je een lange tijd bij elkaar bent. Hier kan je (in groepsverband) met elkaar kloten, drinken en dansen. Dit is een perfecte start voor een diepere relatie! Commissievergaderingen zijn ook erg goed. Echter moet je altijd maar geluk hebben dat de gewenste mensen in je commissie zitten waarmee je uiteindelijk jouw Bromance (of Homance) mee wilt starten.

Ik op een non-bedreigende pre-borrel
Ik op een non-bedreigende pre-borrel

Stap 2. Maak doelgerichte subgroepjes

Als je jouw doelwitten hebt vastgesteld, kan je verder. Nu heb je een globaal beeld van welke mensen geschikt zijn voor een diepere relatie. Je moet iets organiseren buiten AEGEE om, maar wel met AEGEE-mensen. Verzin een groepsactiviteit met AEGEE’ers met een doel. Je moet een doel hebben, zodat het allemaal niet zo direct lijkt. Je wilt bijvoorbeeld voetballen, pokeren, of weerwolven “en hebt daar mensen voor nodig”. Maak een Whatsappgroep aan zodat je ze ongegeneerd regelmatig kunt benaderen. Met Whatsappgroepen heb je zelf de keuze om kwaliteitsmensen uit te nodigen zodat je alleen de mensen om je heen verzamelt die je ook aardig vindt.

Hier ben ik aan het pokeren met potentiële bromancers.
Hier ben ik aan het pokeren met potentiële bromancers.

Stap 3. De stap naar het één-op-één contact

Stap 3 is de moeilijkste stap, hier ga je persoonlijk contact maken. Dit kan op verschillende manieren. Soms moet je hopen dat niemand reageert in de groepsapp behalve een iemand, dan heb je eindelijk je weg naar binnen! Zie afbeelding 3! Via deze manier heb je eindelijk de mogelijkheid om iemand een persoonlijk bericht via Whatsapp te sturen met “Zullen we dan maar met zijn tweetjes voetballen?” Dat is natuurlijk heel riskant, je stelt je ongelofelijk kwetsbaar op en je hebt een goede kans dat het alsnog afgezegd wordt. Als Siebe ook maar een beetje onze vriendschap niet ziet zitten zegt hij gemakkelijk: “Nee voetballen met z’n tweeën is maar saai”. De kans dat zo’n ideale mogelijkheid ontstaat is natuurlijk heel klein.

Een buitenkans voor een potentiële Bromance
Een buitenkans voor een potentiële Bromance

Als zo’n kans niet ontstaat, kom je er vaak niet omheen. Je moet degene waarmee je een vriendschap wilt starten er waarschijnlijk toch mee confronteren. “Het lijkt mij leuk om je beter te kennen buiten AEGEE” zijn waarschijnlijk toch de woorden die je moet zeggen. Dit moet je proberen op een later tijdstip op de borrel, dan kan je het namelijk nog op de alcohol schuiven als je wordt uitgelachen.

Dit heb ik zo aangepakt met de casus “J.B.”. Ik heb herhaaldelijk (in beschonken toestand) aangegeven dat mij dit wel een goed plan leek. Na een aantal maanden was het zover, er werd gechilld, en de avond was geslaagd (tot 3 uur ’s nachts wezen bier drinken!). Inmiddels chillen wij regelmatig, er is een vriendschap ontstaan waar wij elkaar zien buiten AEGEE om. Natuurlijk gaat dit vaak gepaard met alcohol om het gemakkelijk te houden.

Conclusie

Ik zou het zeker aanraden om ook een Bromance of Homance zoals deze te starten. Het is een moeilijk, riskant proces maar het is het zeker waard. Echte vrienden hebben biedt meer diepgang en uitbreiding op de platonische AEGEE-only-relaties. Het zorgt er ook voor dat je op AEGEE-evenementen elkaar beter kan vinden en betere gesprekken hebt. Ook vanuit toekomstig oogpunt biedt dit mogelijkheden. Wat als je klaar bent met studeren en je hebt uitsluitend AEGEE-only-relaties gehad? Je ziet jouw AEGEE-vrienden dan echt niet meer. Dan ben je helemaal vriendloos met je diploma in je hand, dat wil je ook niet. Stel je je eens kwetsbaar op en laat zien dat je jouw AEGEE-vrienden wel beter wilt leren kennen. Succes!

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl