AEGEE in crisis?

AEGEE, in een crisis? Het gaat toch hartstikke goed? We hebben meer dan 300 leden, geen schulden en leuke activiteiten! Nee, ik bedoel niet AEGEE-Groningen, maar AEGEE als geheel, AEGEE-Europe. AEGEE bevindt zich namelijk in een identiteitscrisis. Maar om die crisis goed te begrijpen, moeten we eerst even kijken naar de geschiedenis.

April 1985, Parijs – Er wordt een conferentie georganiseerd door ene Franck Biancheri in samenwerking met vijf “Grandes écoles.” Naam van de conferentie? EGEE 1. Niet echt een pakkende naam, maar de conferentie was een succes en het gevolg was de oprichting van EGEE, later beter bekend als AEGEE. In het begin zat AEGEE alleen in een aantal West-Europese landen en lag de focus op hoger onderwijs. AEGEE stelde zich op als vertegenwoordiger van jongeren in Europa en trachtte die belangen te behartigen. In zekere mate lukte dit destijds. Biancheri heeft, als President van AEGEE, gepraat met de toenmalige Franse president Mitterand en hem overtuigd van het nut van het ERASMUS-programma. (Fun fact: ESN is ontstaan uit AEGEE!) AEGEE was dus een lobby-machine, een vertegenwoordiging van studenten uit heel Europa.

Mei 2012, Enschede – In Enschede is de Spring Agora georganiseerd. Eén van de sprekers: Franck Biancheri. De oprichter had zich voorgenomen na zijn vertrek rond 1988 zich niet meer bezig te houden met AEGEE, en slaagde daarin voor bijna 25 jaar. Maar nu zou hij eenmaal zijn zegje doen. Zijn presentatie (terug te zien hier) zat vol grote ideeën: 30+’ers mochten niet meer lid zijn van de vereniging, er moest een verdeling komen tussen aan de ene kant “United Students of Euroland”: alle EU-landen en aan de andere kant “European Value Organisation”: de Europese landen die niet EU-lidstaten zijn, maar wel de Europese waarden delen. Naast deze radicale voorstellen, waren er nog acht meer, maar als je daarin geïnteresseerd bent, moet je maar het filmpje van hem bekijken (waarschuwing: hij heeft een sterk Frans accent!).

Na deze speech van meer dan een uur en een prytannium (kleinere bijeenkomst) of twee later, was het afgelopen en stonden we er weer alleen voor. AEGEE leek toch wel een beetje wakker geschud en op fora werden er discussies gehouden. Het Comité Directeur en ook latere CD’s hebben zich ongetwijfeld bezig gehouden met zijn voorstellen, maar ze zijn niet doorgezet, of in ieder geval niet zoals voorgesteld. Er blijft nog wel kritiek op de inhoud van Agora’s: het zou veel te veel over regeltjes gaan: moeten we daar echt twee keer per jaar voor bijeenkomen? Kunnen we het niet veel beter over inhoudelijke dingen hebben, zoals op een European Planning Meeting (EPM) gedaan wordt?

Maar waar laat dit ons nu? Wat maakt ons het eigenlijk uit wat de identiteit van AEGEE is? Velen van ons hebben wel eens moeten uitleggen wat AEGEE is: aan een vriend, aan iemand op een promotiedag, tijdens de KEI-week of misschien gewoon aan je moeder. “Het is een Europees netwerk met uh.. verenigingen en uhm.. we reizen veel!” Zo is AEGEE-Groningen ook bekend komen te staan als “die reisvereniging”. We houden verder ook wel van een feestje, en o ja, Oekraïense vrouwen zijn leuk, Italianen zijn ijdel en Turken komen altijd te laat. Maar dankzij AEGEE hebben we geen vooroordelen meer hoor!

Maar zijn we niet veel meer dan een reisvereniging? Of beter: kunnen en willen we niet veel meer dan dat zijn? En wat willen we dan zijn?  Of willen we misschien er maar mee ophouden, met dat ideologische, politieke gedoe. Gewoon lekker feest vieren in heel Europa? Dit zijn vragen die ik niet ga beantwoorden, maar de vragen zijn goed om te stellen. Heb het er eens over op een borrel, na een vergadering of met je Oekraïense meisje op een Europees evenement. Wie weet kan je mij dan een antwoord geven. Tot die tijd ben ik nutteloos op een promotieactiviteit, want als iemand mij vraagt: “Wat is AEGEE eigenlijk?”, dan moet ik antwoorden: “Ik heb geen idee!

Cover: Night of seven antennas (video conference), 1986 door onbekend, via aegee.org

Bronnen:
http://www.aegee.org/about-aegee/the-brief-history-of-aegee/

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl