Kanshebbende kandidaten in de Amerikaanse verkiezingen

De verkiezingen staan weer voor de deur. Hoewel dat niet voor ons Nederlanders zelf geldt. De Amerikanen moeten weer een nieuwe president kiezen en de een lijkt nog erger dan de ander. Hoewel wij ook rechtse partijen hebben zouden ze in Amerika zich aan de linkerkant van het politiek spectrum bevinden. Als student, maar vooral als AEGEE’er, zijn wij bewust van wat er buiten ons land gaande is. Er zijn nu vijf namen in de race voor het presidentschap. Bernie Sanders, Hillary Clinton, Donald Trump, Ted Cruz en Marco Rubio. Hoewel er nog meer kandidaten zijn, lijkt het er sinds de verkiezing in Iowa op dat ze niet meer kans maken om te winnen. Voor mensen zoals Donald Trump kunnen wij weinig begrip opbrengen, maar blijkbaar doet hij het toch aardig. Hoe komt dat en waar staat hij dan voor? Mijn omschrijvingen zullen nooit geheel objectief zijn. Op basis van de gegeven ‘feiten’ kan je zelf een beeld vormen en je eigen conclusies trekken.

De Democraten

Hillary Clinton

Hillary Clinton doet niet voor het eerst mee. In 2008 moest zij het afleggen tegen de huidige president Obama. Hoewel Hillary toen meer de grootste staten won moest zij het afleggen in aantallen. Momenteel doet ze weer mee en leek het haar als democratische kandidaat goed af te gaan. Hoewel ze in Iowa won, deed ze dat op het nippertje. In 2008 werd hier de trend voor Obama gezet, die toen in Iowa won. Haar besloten presentaties bij banken voor campagnegeld en dat ze onderzocht wordt door de FBI vanwege haar besloten e-mails, doen haar momenteel geen goed.

Haar campagne: Het draait om het Amerikaanse gezin, ‘de hoeksteen van de samenleving’. Emancipatie speelt hier een belangrijke rol in. Vrouwen verdienen nog steeds minder dan mannen op dezelfde posities. Ook wil ze dat de economie gefocust wordt op het midden- en kleinbedrijf. Hiermee wil ze af van fossiele brandstoffen en de zware industrie, waar Amerika momenteel nog veel op leunt. Haar volgende punt is dan ook klimaatverandering.  Je moet echter niet aan de benzine  van Amerikanen komen. Hoewel Amerika er wel steeds bewuster van wordt dat het benzine feestje niet voor eeuwig zal duren is het een gewaagd campagnepunt van Hillary.

Bernie Sanders

Daar was hij opeens, Bernie Sanders. Deze senator van 74 jaar besloot ook mee te doen. Met zijn linkse praatjes leek hij niet veel kans te hebben. De Amerikaanse media heeft hem tot voor kort ook weinig aandacht gegeven. Maar in Iowa heeft hij met enkel 0,2% procent verloren van Hillary Clinton. In zes districten waren er problemen met het stemmen waarbij als oplossing een muntje werd opgegooid. In al deze zes gevallen won Clinton de stemmen. Hadden ze er allebei 3 gewonnen, dan was Bernie Sanders de winnaar geweest. Ondanks dat hij verloren heeft is hij eigenlijk de winnaar want door Iowa heeft hij het momentum te pakken. Hij is een geduchte tegenstander van Hillary Clinton.

Zijn campagne: Bernie Sanders wil de inkomensverdeling keihard aanpakken. De rijkste 1% van Amerika bezit nu 90% van het vermogen en hier moet volgens hem verandering in komen. Met progressieve belasting,  een verhoging van het minimum uurloon en het wegschrappen van collegegeld wil hij dat aanpakken.  Ook wil hij dat politieke campagnes transparanter worden in hoe ze gefinancierd worden zodat er geen belangen gekocht kunnen worden. Daarnaast wil hij de te-groot-om-te-falen-banken opbreken in Wall Street.

De Republikeinen

Donald Trump

Bekend bij ons omdat hij vaak negatief in het nieuws komt vanwege zijn standpunten of uitspraken. Dit is voor ons de stereotype Amerikaan en dan nog erger. Wellicht daarom juist goed om te bekijken waar hij voor staat. Onverwachts verloor hij van Ted Cruz in Iowa die volgens sommige Amerikanen nog erger dan Donald Trump is. Wie weet komt hij er weer boven op in de andere staten. Hij heeft veel aandacht gehad om uitspraken zoals zijn kleine lening van zijn vader of de overeenkomsten tussen hem en zijn dochter.

Zijn campagne: Trump heeft een paar radicale plannen die hij wilt verwezenlijken. Zo wil hij een muur aan de grens van Mexico bouwen. Wil hij alle moslims de toegang tot de VS weigeren. En vindt hij Obamacare maar niks, dit wordt vervangen voor iets ‘geweldigs’. Ook wil hij ondernemers  en de vrije markt zoveel mogelijk hun gang laten gaan. Dit wil hij bewerkstelligen door de relatie tussen China en Amerika te verbeteren. Dat wil zeggen dat hij een meer protectionistisch beleid wil voeren en van China eist een net zo open beleid te gaan voeren als Amerika voor China doet. Ook wil hij veteranen betere zorg geven. Vergis je niet, dat zijn er een boel in Amerika. Het bezitten van geweren moet ook een muurvaste zekerheid blijven in Amerika. Met belastinghervormingen wil hij de middenklasse weer welvarender maken.

Ted Cruz

Deze evangelische man staat op voor de conservatieve waarden van Amerika. Hij was een grote drijfveer achter de overheidssluiting in 2013. Ted Cruz is van de Tea-Party, wat kort staat voor alles behalve overheidsbemoeienis. Hij staat dan ook voor de gewoonlijke punten van de Tea-party. Hij is tegen het accommoderen van immigranten, ontkent klimaatverandering en is tegen abortus onder alle omstandigheden. Hij is tegen de beperking van wapenbezit en wil de regering zo klein mogelijk hebben.

Zijn campagne: De Amerikaanse overheid is te groot en het wordt alleen maar erger. Hij wil de grondwet weer herstellen in zijn oude staat. Er moet meer macht terug naar de staten en minder naar de federale macht. Hierbij hoort ook het bezit van een geweer zodat iedereen zichzelf kan beschermen. De grenzen moeten dicht en het Amerikaanse gezin moet weer centraal staan. Ook moet het leger verbeterd worden en moet ISIS hard aangepakt worden voor wat ze zijn: ‘radical Islamic terrorists’. Amerika moet Israël blijven steunen en Jeruzalem als diens enige hoofdstad erkennen. Geloofsvrijheid moet weer nageleefd worden en de staat moet investeren in het actief voorkomen van abortus.

Marco Rubio

Misschien wel de meest onverwachte kandidaat. Hij heeft weliswaar niet gewonnen in Iowa maar deed het wel beter dan verwacht met een derde plek. Hij zou het erg moeilijk krijgen omdat hij uit dezelfde staat komt als Jeb Bush. Gelukkig heeft ook het Amerikaanse volk het zo langzamerhand wel gehad met de achternaam Bush. Jeb Bush doet waarschijnlijk ook enkel nog mee voor spek en bonen. Marco Rubio is een jonge kandidaat van 44 jaar en van Cubaanse afkomst. Dit maakt hem een jonge frisse kandidaat  als Republikein. Vergis je niet, ook Rubio is een conservatieveling. Hij is in alle omstandigheden tegen abortus, tegen het toelaten van vluchtelingen, voor wapenbezit en voor de doodstraf. Toch is hij, zeker na het terugtrekken van Jeb Bush, de meest gematigte kanshebbende kandidaat.

Zijn campagne: Er moet een cultuur komen waar mensen getrouwd zijn en dit moet ook aantrekkelijk zijn. Zo moeten de nadelen aan een huwelijk belastingsgewijs een stuk minder worden.  Ook wil hij de Amerikaanse boeren een handje helpen. De belastingen voor energieverbruik moeten meer verschuiven naar de consumenten en de overheid moet meer verantwoordelijkheid nemen over water en de kwaliteit ervan. Er moet goede zorg komen met speciale aandacht voor senioren. Dit wil hij bewerkstelligen met een verbeterd zorgstelsel. Ook moeten de belastingen omlaag voor de kleine bedrijven en Amerikaanse werknemers. Illegale migranten wil hij ook beperkt verblijfsvergunningen geven.

Ik raad je aan de campagne sites van de kandidaten op te zoeken en alle informatie die ik je verstrekt heb als uiterst beknopt te beschouwen. Sinds de eerste voorverkiezing is geweest kan je al veel concluderen, maar kan er ook nog een hoop veranderen. Zo zal het voor de democraten om Bernie Sanders en Hillary Clinton gaan en is Marco Rubio een frisse wind bij de Republikeinen die het tegen verwachtingen in erg goed kan gaan doen. Ik hoop jullie enig inzicht gegeven te hebben op de campagnepunten van de kandidaten. Dat de volgende president de beste moge zijn!

 

Bronnen:

 

Cover: I Voted! door Vox Efx, Some rights reserved

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl