Achter de schermen

Op een grijze ochtend bevind ik me in het gezellige cafeetje, De Commissiekamer. Ik heb hier afgesproken voor een exclusief interview met de drie inmiddels welbekende dames: Patricia, Astrid en Karlien. Er heerst een gezellige sfeer, want Astrid is jarig. Er is cake, slagroom en spikkeltjes. Ik wilde met dit interview graag uitvinden waarom zij bestuur zijn gaan doen, hoe dat bevalt en meer.

Achter de schermen 01
Patricia is 23 jaar, studeert een Master Strafrecht en heeft eerder de Accie en de IntroCie gedaan. Nu is ze voorzitter, PR- en FR-responsible.

Hallo Patricia, laten we beginnen bij het begin. Waarom ben jij bestuur gaan doen?
Het leek me altijd wel leuk om te doen, want Rechten is juist heel theoretisch en individueel, terwijl besturen dat juist niet is. Ik wilde graag eens samenwerken. Je leert er ontzettend veel van en bent met hele andere aspecten bezig dan normaal. Verder is het heel interessant dat er niemand ons vertelt wat we moeten doen of boven ons staat. Wij dragen zelf de verantwoordelijk voor de keuzes die we maken en kunnen niet naar anderen wijzen. Wij moeten verantwoording afleggen aan de ALV, en dat is heel leerzaam!

Jullie lijken het erg druk te hebben, maar waar zijn jullie nou zo druk mee?
Dat is altijd lastig om uit te leggen! Van alles en nog wat. Afgelopen tijd zijn we bezig geweest met de halfjaarlijkse ALV en de CUOS-stukken: het CUOS verdeelt het geld dat bestemd is voor studentenverenigingen en wij moeten daar een uitgebreide aanvraag voor indienen. Op basis daarvan krijgen wij een bepaald bedrag subsidie. Verder komt de SU-campagne eraan en ben ik verantwoordelijk voor de fundraising. Gisteren kwam er bijvoorbeeld een lid langs om advies te vragen over fundraising. Ik beantwoord algemene mails naar allerlei mensen en ’s avonds had ik een vergadering met het FR-team. Daarnaast zijn we aanwezig bij alle activiteiten en reisjes en moeten voornamelijk de andere twee dames de commissies begeleiden. Verder ben ik nog lid van het Groninger Internationalisering Platform (GIP) en draag ik ook nog verantwoordelijkheid voor de PR binnen de vereniging, samen met het PR-team. Een heleboel dus!

Waarin verander je denk je veel door je bestuursjaar?
Ik denk dat ik socialer geworden. Je moet toch nieuwe of onbekende leden benaderen en ik leer sociale vaardigheden door mensen bij de groep te betrekken en met ze in gesprek te gaan. Op het begin was ik bij AEGEE best verlegen! Het is echt leuk dat je zo veel  mensen leert kennen en dat je ze echt als vrienden gaat zien!

Heb je nog een goede tip voor de leden?
Ga mee naar de Agora in Bergamo! Je slaapt met 1200 studenten uit heel Europa in een slaapzaal, waar de sfeer echt geweldig is en je je echt deel voelt van AEGEE. Er is natuurlijk ook een European Culture Night met 1200 mensen: supervet! En ga bestuur doen, je krijgt er geen spijt van!

Astrid is 21 jaar, studeert Accountancy en tijdens het interview was ze jarig! Jullie kennen haar als Treasurer en FR-verantwoordelijke.
Astrid is 21 jaar, studeert Accountancy en tijdens het interview was ze jarig! Jullie kennen haar als Treasurer en FR-verantwoordelijke.

Gefeliciteerd met je 21e verjaardag! Laten we even een jaar terug gaan: wist je toen al dat je bestuur zou gaan doen?
Nee. Ik had nog geen idee. Als je me dat had verteld dan had ik je waarschijnlijk keihard uitgelachen. Ik weet nog wel het moment dat ik besloot om bestuur te gaan doen! Vorig jaar op de kaasavond fietste ik met Marijn en Adriaan naar huis en zij hadden het erover dat het wel heel zonde is om je studie nominaal af te ronden, omdat je dan alle lol mist! Nu ben ik altijd heel netjes in dingen doen zoals het hoort, dus dacht ik: het is ook wel leuk eens iets anders te doen dan studeren!

Achter de schermen 03

Oké, je hebt besloten dat je bestuur gaat doen. Hoe gaat het kiezen van je functie dan? Heb je compromissen moeten sluiten?

“Astrid, de bestuurspuppy, is erg blij met haar verjaardagscadeau!”
“Astrid, de bestuurspuppy, is erg blij met haar verjaardagscadeau!”

Het ging eigenlijk heel makkelijk, want we wisten van elkaar al dat we bestuur zouden doen. We hadden het er van tevoren al over gehad en ik wilde graag de Treasurer zijn en de andere twee wilden graag dat iedereen deed waar ze goed in waren. Karlien was in haar commissie toen voorzitter en Patricia secretaris in haar commissie en dat beviel ze allebei niet, dus toen hebben ze geruild! We hebben dus eigenlijk niet echt compromissen moeten sluiten, behalve dat Patricia ook Local Affairs wilde doen, maar we concludeerden dat zij beter geschikt zou zijn voor PR en FR dan ik, en zo ben ik de Local Affairs Director geworden.

Voor dit interview heb ik heus journalistiek onderzoek verricht! Je hebt namelijk in je sollicitatiebrief aan de verkiezings-ALV dat je enthousiasme, creativiteit en teamgerichtheid bezit. Zijn deze kwaliteiten een goede toevoeging gebleken aan het nieuwe bestuur?

Hahaha! Ik denk het wel. Af en toe. Creativiteit is vooral van toepassing in creatief oplossen van problemen. We zijn niet echt heel veel aan het knutselen hier ofzo! Ik ben gelukkig ook nog steeds enthousiast! Ik word wel de puppy van het bestuur genoemd, omdat ik duidelijk de jongste ben in mijn onbezonnenheid. Wat betreft mijn teamgerichtheid: ik vind het leuk dat we met z’n drieën  zo veel gedaan krijgen, maar als Treasurer doe ik wel heel veel dingen in m’n eentje. Sollicitatiebrief schrijven vind ik vreselijk, en nu haal je het nog terug ook!

Heb jij nog een goede tip voor de leden?
Geniet ook van je studententijd! Het is helemaal niet erg als je wat langer over je studie doet. Achteraf maakt het niet uit hoe lang je over je studie hebt gedaan. Het hoeft geen verspilde tijd te zijn, je kan er veel van leren.

Achter de schermen 05
Karlien, 21 jaar, studeert fiscaal recht, maar is dit jaar voornamelijk de Secretary en European Affairs Director van AEGEE-Groningen!

Er is nu bijna een half jaar verstreken, hoe bevalt het tot nu toe?
Goed! Het is wel druk, maar we hebben een hoop leuke dingen gedaan en het is eigenlijk heel snel gegaan!

Op dit moment zijn er vast mensen die aan het nadenken zijn over het worden van het volgende bestuur. Wanneer wist jij dat je in het bestuur wilde?
Best wel laat, in april denk ik. Ik had er al wel over nagedacht en twijfelde eerst nog. Uiteindelijk dacht ik: waarom niet? Bovendien zat ik bij Astrid in de commissie en die had al gesolliciteerd. We hebben er van tevoren veel met elkaar over gepraat.

Waarin verschilt het besturen het meeste van je verwachtingen?
Uhm.. Er zijn toch veel meer taken op de achtergrond waar je als lid geen idee van hebt dat ze er zijn, maar ze moeten wel gebeuren!

Vind je dat jammer, dat leden dat niet beseffen?
Tja, je kan het niet van ze verwachten van mensen dat ze dat weten, ik wist het ook niet. Het hoort er gewoon bij.

Dan nog een vraag gericht op de toekomst: wat wil je later worden en hoe gaat je bestuursjaar bij AEGEE je daarbij helpen?
Dat is een goede vraag, want ik weet het nog niet precies. Ik weet dat ik in ieder geval mijn master fiscaal recht ga doen, met waarschijnlijk ook nog strafrecht erbij. Ik wil later niet bij een groot kantoor werken, alhoewel een bestuursjaar bij AEGEE wel goed op je cv zou staan daarvoor! Misschien dat ik wel bij het FIOD (Fiscale Inlichtingen en OpsporingsDienst) wil werken. Een AEGEE-bestuursjaar zou mij daarbij helpen, doordat je laat zien dat je meer hebt gedaan dan alleen studeren. Je hebt al vaardigheden ontwikkeld die je niet in je studie leert. Ik heb door dit te doen al enige praktijkervaring.

Dan als laatste vraag van deze serie: heb jij ook nog een goede tip voor de leden?
Ga vooral veel op reis! Ook een bestuursjaar is echt heel leuk en ik raad het van harte aan.

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl