Film tip: Samsara

In deze barre winter dagen ben je aardig beperkt tot je kamer en eventuele woonkamer. Wat doe je dan? Films kijken natuurlijk! Ik wil jullie graag een filmtip meegeven die weer is wat anders is dan de gemiddelde film. De film die ik jullie wil aanraden is een ‘korte’ samenvatting van de wereld en het heet ‘Samsara’.

Samsara staat in de boeddhistische en hindoeïstische religies voor de oneindige cirkel van dood en wedergeboorte. In deze levensweg van reïncarnatie is er constant de aanwezigheid van verlangen, afkeer en onwetendheid wat belangrijk aspecten zijn in deze cirkel.

Samsara vindt plaats in drie werelden:

  1. De wereld van begeerte
  2. De wereld van fijn-materiële vorm
  3. De vormloze wereld

 

De film Samsara heeft deze 3 werelden vertaald in de mens, de natuur en technologie.  Ron Fricke en Mark Magidson schoten over een periode van 5 jaar in meer dan vijfentwintig landen prachtige beelden van de relaties tussen deze 3 elementen.  De beelden laten de absolute schoonheid van onze planeet en de mens zien, maar ook de meest  afschuwelijke kant van ons als massa.  Er worden confronterende beelden van de bio-industrie vertoond, maar ook indrukwekkende religieuze momenten van de hadj  (pelgrimstocht) in Mekka.                      

Hoewel de film geen verhaal vertolkt,  zijn de beelden zo verwonderlijk en uniek dat je hem moeilijk uitzet. Wanneer je ooit eens een buitenaards wezen tegenkomt en je hem in ander halfuur een totaalplaatje van de wereld wilt geven: laat hem dan deze film zien, om de wereld beknopt te presenteren.

Hoewel deze film absoluut het kijken waard is moet je je wel beseffen dat anderhalf uur zonder enige verhaal lijn een behoorlijke zit is. Het is geen typische film met een begin en een eind, zoals de titel al aangeeft. Het is daarom ook geen probleem als je hem in stukken kijkt. Al met al is ‘Samsara’ aan te raden. Ga er even goed voor zitten en laat het allemaal op je afkomen.

 

Als je deze video afspeelt worden er cookies door youtube op je pc geplaatst!

Bronnen:
http://www.filmtotaal.nl/recensie.php?id=34703
http://www.barakasamsara.com/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Samsara

Cover: Watching a blank screen door Kenneth Lu, Some rights reserved

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl