Welk oud en nieuw typetje ben jij?

1Op oudejaars- of ook wel silvesteravond eren wij onze laatste Germaanse roots door met een hoop vuurwerk de boze geesten uit ons land te verdrijven. Ook genieten we dan in overvloed van lekkere hapjes en drankjes die oorspronkelijk bedoeld waren als offers voor de kwaadwillende geesten.

Tegenwoordig legt iedereen weer ergens anders de nadruk op. De een geeft een groot diner waar er keurig wordt genoten van champagne tijdens de jaarwisseling en de ander koopt een ticket voor een feest waar je tot de late uurtjes het kerstvet eraf danst. Ik zal in dit artikel een poging wagen om wat typetjes aan te duiden die de meeste mensen vast wel bekend in de oren klinkt.

1. De onwetende

Iedereen kent deze persoon wel, vuurwerk hebben ze nooit leuk gevonden en de jaarwisseling zelf vinden ze maar betekenisloos. ‘Ik voel niks als het twaalf uur is’ zeggen ze dan. Wees niet bang; als jij een van deze personen bent, is dat oké. Vaak uiten deze mensen dat ze niet veel hebben met de jaarwisseling maar zijn ze er toch gezellig bij op het moment suprême. Geef deze arme onwetende(n) een extra dikke knuffel en een welgemeende nieuwjaarswens en dan zullen ze vanzelf een keer het licht zien.

2. De piek avonturier

Als student ben je waarschijnlijk al een tijdje het vuurwerk kopen en afsteken verleerd. Zo’n lege plek in je leven moet natuurlijk wel vervangen worden met iets anders dat duur is en waar je van geniet: alcohol dus. De horeca speelt vaak in op deze mensen door kaartjes te verkopen waarmee je voor een gereduceerd of zelfs geheel gratis alcohol mag komen consumeren. De uitdaging op een avond als deze mag echter niet onderschat worden. Elk jaar zijn er weer mensen die te vroeg pieken en de jaarwisseling niet meer meemaken of de dag erna het zich niet meer herinneren. Help je vrienden dus een handje en let erop dat ze niet te vroeg hun avontuur moeten beëindigen!

3. De carbidschieter

Carbid schieten op oudejaarsdag is voor jou een must. Op een handjevol vlinders of nitraten na heb jij het met vuurwerk wel gezien. Met een groep mensen van een harde knal genieten is voor jou wel iets wat er echt bij hoort. Dat jij van een biertje houdt bij deze gezelligheid is natuurlijk vanzelfsprekend, maar bij voorkeur dan wel een Grolsch. Of je deze liefde voor oerknallen nou begrijpt of niet, dat mensen hiervoor in de kou staan verdient respect.  

4. De traditionalist

Dat jij graag de oudejaarsconference wilt zien is voor de anderen geen geheim. Nu weet ik dat ik een groot gros mensen aan het indelen ben die het best leuk vinden om daar naar te kijken. Ik heb het echter over de selecte groep die traditioneel naar deze conference kijkt onder het genot van een goed wijntje met een bijbehorend kaasje. Dat wil niet zeggen dat jij niet open staat voor een goed feestje, maar voor de nieuwjaarswisseling is het wel belangrijk dat je de conference bekeken hebt. Ondertussen gezellig een spelletje doen vind jij geen probleem, als het maar niet te veel van je aandacht eist.

5. De oliebol

Laten we eerlijk zijn, een oliebol of appelflap is waar de dag voor jou om draait. Er zijn wel meer proleten die graag een oliebol of appelflap lusten op oudejaarsdag, maar jij bent een kenner. Jij haalt niet zomaar een paar oliebollen van de lokale oliebollenkraam om ze daarna met wat poedersuiker in je schaal te leggen. Jij bent een vakman van het oliebollengilde en bakt ze zelf! Met een fles sterke drank sta jij op oudejaarsdag te worstelen bij het fornuis. Ergens op de middag is het dan zo ver, de eerst bruine jongens komen het vet uit en jij hebt de primeur. Na het afkoelen van de oliebollen zet je er vol genot je tanden in en eet je er zoveel dat je tot de volgende oudejaarsdag geen oliebol meer hoeft te zien.

6. De AEGEE’er in hart en nieren

Oud en nieuw vind jij een geweldig feest. Vooral om te zien hoe het op andere plekken wordt gevierd. Het liefst proost jij een glas champagne terwijl je in de buurt staat van de Big Ben. Of kijk je op Times Square met iedereen tot de bal dan eindelijk 43 meter is gezakt. Natuurlijk ben jij niet altijd weg van huis met oud en nieuw. Dat zullen je familie, vrienden en kennissen niet waarderen. Echter, als het even kan sta jij op een exotische plek met een klein groepje bekenden of misschien wel onbekenden te proosten op een gelukkig nieuwjaar.
Typetje of niet, uiteindelijk zijn we met de mensen waar we om geven. Dat Siebe een piek avonturier is neemt nog niet weg dat hij heel goed oud en nieuw kan vieren met Justin die zichzelf meer identificeert als een traditionalist. Uiteindelijk gaat het om compromissen sluiten waardoor iedereen zich op zijn gemak vol goede moed tot het nieuwe jaar kan richten. De manier waarop jij je jaarwisseling gaat vieren is geheel aan jou. De redactie wenst je in ieder geval een voorspoedig en gelukkig 2016. Proost!

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl