Waarom de wintertijd beter is dan de zomertijd

De wintertijd is er weer, de dagen worden korter en de gezellige feestdagen waarbij iedereen zijn wintervachtje aandikt staan weer voor de deur. Niet iedereen is een fan van de wintertijd, zo kan de de sneeuw of zelfs de kou alleen al niks voor jou zijn. Ondanks al deze dingen, is toch iedereen blij met dat extra uurtje feest of slaap waar je dit jaar op de nacht van 24 en 25 oktober van hebt mogen genieten. Zonder er veel bij stil te staan, zetten ook wij studenten als brave burgertjes twee keer per jaar ons klokje een uurtje naar voren of naar achter en vervolgen daarna onze levens alsof er niks gebeurd is. Eigenlijk is deze tijdswisseling een gedateerde gewoonte uit een tijd die niet meer lijkt op die van de huidige samenleving. Moeten we daarom de zomertijd nog wel willen?

Door economische, politieke en oorlogsomstandigheden is onze eenheidstijd meerdere malen aangepast waarna we uiteindelijk uitkwamen op de dubbele zomertijd. Onze eenheidstijd (GMT +1/2 ) kwam hand in hand met ons enerverende spoorwegennet in 1892. Dit houdt in dat wij in de winter één uur op de gecoördineerde wereldtijd vooruit lopen en in de zomer twee uur. Dat wil dus eigenlijk zeggen dat we in de zomertijd afwijken van onze daadwerkelijke tijd. We doen dit vooral omdat we dan niet te veel zonlicht missen in onze dag. Zonder de aangepaste tijd zou de zon rond 5 uur al opkomen. ‘’Handig dat we zo die uurtjes nog meepakken!’’ zou je zeggen. Deze vlieger gaat echter niet meer op.

Een van de redenen die mensen noemen om de tijdswisseling in stand te houden, is dat het anders ten koste gaat van de energie die wij overhouden op een dag. Nu heeft onder andere de Rijksuniversiteit Groningen niet alleen bewezen dat het aanpassen aan een nieuw nachtritme ons energie kost, maar ook nog eens dat ons ritme is verstoord totdat de wintertijd weer in gaat. Ook heeft de universiteit van California te Santa Barbara gekeken naar hoeveel energieverbruik het scheelde wanneer we in de wintertijd zaten. Hiermee kwamen ze uit op een bescheiden 8,6 miljoen dollar, daar kan je leuke dingen mee doen.

Enigszins logisch, maar toch onverwacht is dat een koe zich niet laat conditioneren door een tijd. Wanneer de koeien dus gemolken moeten worden hebben ze er geen boodschap aan dat het voor de boer een uur later of eerder is. Ook in de landbouw verandert het warmste moment van de dag, dat normaal rond één uur is, ook opeens rond twee uur, dit moet je in de irrigatieapparatuur dan aanpassen, wat voor een hoop gedoe zorgt.

De belangrijkste reden voor een student om de zomertijd maar meteen af te schaffen, blijft natuurlijk dat je opeens weer een uur eerder uit je bed moet. De kou die je dan opeens weer moet trotseren als je je bed uitstapt, zorgt voor unanieme verzaking en je schiet er natuurlijk niet veel mee op als samenleving als je hoogopgeleiden de dag niet meer bij kunnen houden. Dit zal door de intelligentere mensen onder ons bestreden worden met verwarming van het huis, wat natuurlijk ook weer de anders onnodige kosten zal verhogen.

Probeer deze winter- en zomertijd kwestie even los te zien van de seizoenen die het met zich meebrengt en vraag jezelf dan af hoe veel nut we tegenwoordig nog hebben aan de zomertijd. Ja, het is lekker dat het nog later licht is dan met de wintertijd, maar laten we eerlijk zijn: de nachten in de zomer zijn uit zichzelf al kort en niemand houdt er van om op zijn fiets om 6 uur ’s ochtends in het licht naar huis te fietsen van een avondje stappen. Dat voelt toch een beetje als een walk of shame. Overigens is het vogelconcert dat je in bed vaak hoort als je net bent gaan liggen ook niet heel plezant om bij in slaap te vallen.

Hoe je het ook wendt of keert de conclusie is duidelijk, de zomertijd is een nostalgische gewoonte van de mens die eigenlijk zijn waarde verloren heeft. Het is zeer schadelijk om de evolutie van de maatschappij en de mens te verhinderen. Daarom stel stel ik bij dezen iedereen voor dat we bij het ingaan van de zomertijd gewoon doen alsof onze neus bloedt en nog lekker een extra uurtje blijven liggen.

~bronnen
http://historiek.net/zomertijd-waarom-en-sinds-wanneer/6085/
http://www.frankdeboosere.be/temp/wintertijd.php
https://www.weet-magazine.nl/zomertijd-is-onzin/
http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3775965/2014/10/25/Zomertijd-is-een-achterhaald-concept.dhtml

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl