Tapas en themabars: studeren in Salamanca

Ik had geen moment om na het bestuursjaar stil te zitten, want ik vertrok gelijk naar Salamanca, Spanje. Hoewel je misschien nog nooit van Salamanca hebt gehoord, is het ’t equivalent van Groningen in Spanje. Het heeft zo’n 150.000 inwoners waarvan een kwart (internationale) studenten. Daarnaast is het ook nog eens veel mooier en veel goedkoper dan Madrid. De perfecte plek dus voor een Erasmus! Het enige nadeel: geen AEGEE.

Ik kan mijn benen hier flink trainen, want de stad ligt op 800 meter hoogte en mijn kamer op de vierde verdieping telt daar nog wat meters bij. Ik heb dan ook een prachtig uitzicht op de kathedraal. De eerste dagen had ik wel steeds bloedneuzen door de hoogte, maar ondertussen ben ik er aan gewend. De beroemde Spaanse schrijver Miguel de Unamuno zei over deze stad “De zon heeft de natuurstenen een gouden gloed gegeven. De lichte, zachte natuursteen krijgt de vlammende kleur van oud goud”. Alle oude gebouwen hebben deze steen, wat de stad heel bijzonder maakt. Wat ik ook zo leuk vind aan Salamanca is dat ze een Nieuwe en een Oude Kathedraal hebben, maar dat ze die gewoon aan elkaar vast hebben gebouwd. Dat is veel makkelijker dan de oude slopen. Daarnaast hebben ze een paar jaar geleden ook een beeld van Neil Armstrong aan de kathedraal vastgemaakt. Vonden ze leuk.

Tapas en themabars studeren in Salamanca 01

Al op de eerste avond stappen, heb ik een leuke internationale groep mensen ontmoet met wie ik nog steeds afspreek. Mijn Erasmusfamilie gaat ook elke woensdag naar het Erasmus Bruin Café om mee te doen aan de pubquiz en in dit Nederlandse café kan ik genieten van de typische decoratie: grachtenpanden en de Wallen. We vallen elke week in de prijzen, dus we komen er ook vaak terug om onze gratis pizza te eten.

Ook hier is donderdagavond (en vrijdag t/m woensdag) de stapavond en dat doen we graag in een van de vele bars op 5 minuten lopen van mijn huis. Vooral kroegen met één of ander thema zijn heel populair. Heb je zin in rare shotjes? Dan ga je naar Barvel (van Marvel), waar je alles van Spiderman tot Silver Surfer shotjes kun krijgen. Was je eigenlijk liever thuis tekenfilms gaan kijken? Ga naar Bender (Futurama-bar) of Peters (Peter Pan). Ook kun je je wanen in een onderzeeër (Submarino) of het dier in je naar boven halen (Animal). Eén ding hebben al deze bars gemeen: ze draaien bijna alleen maar Spaanse muziek. Leuk om één keer per avond Bailando te horen in de Ome Ko, maar daarna wil ik toch graag weer klassiekers als de Spice Girls horen. Wel fijn om over iedereen heen te kunnen kijken in de kroeg, want de mensen hier zijn mini.

Tapas en themabars studeren in Salamanca 02

Ir de tapeo is een vast onderdeel van mijn weekend, en dat helpt niet mee om de bestuurskilo’s weer kwijt te raken. We hoppen van bar naar bar om voor een habbekrats lekkere tapas met wijntjes te nemen. Voor €0,80 kun je al wat lekkers vinden! De supermarkten daarentegen zijn niet goedkoper dan in Nederland, dus de keuze is snel gemaakt.

Tapas en themabars studeren in Salamanca 03Mijn colleges zijn heel anders dan in Nederland. Ten eerste ben ik hier student Geografie en Geschiedenis, terwijl ik normaal Internationale Betrekkingen studeer. Toch wel een ander vakgebied. Verder heb ik hier vijf vakken tegelijkertijd met veel meer uren les dan ik bij de Letterenfaculteit in Groningen gewend ben. Het niveau doet me vaak denken aan de middelbare school. Ik doe bijvoorbeeld een onderzoek naar de situatie van vrouwen in Nederland voor mijn vak Género y Humanidades door tien artikelen te lezen in de Volkskrant. Ik ben trots en blij om mee te delen dat ik daar in Groningen niet mee weg zou komen. Daarnaast is er geen onderscheid tussen hoor- en werkcolleges, waardoor elk vak bestaat uit een leraar die een paar uur lang alleen maar praat. Dit is allemaal niet erg, want als het niveau wel hoog zou zijn, zou ik de vakken waarschijnlijk niet begrijpen. Nu begrijp ik toch zeker een goede 60%.

Omdat Salamanca vrij makkelijk te bereiken is vanaf Nederland, krijg ik regelmatig bezoek. In de vorm van zeven hele lieve bezoekers, is AEGEE ook in Spanje regelmatig bij me. Ook hoop ik door mijn rode AEGEE-pen nog een mede AEGEE’er tegen te komen in één van mijn colleges, maar tot nu toe heeft dat nog niks opgeleverd. Ik blijf het proberen!

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl