Levens redden met Isabel

Op een donkere dinsdagavond sta ik te wachten bij de Albert Heijn Floresplein. Het is typisch herfstweer en ik sta er al een tijdje. We hadden afgesproken om eerst samen te eten en vervolgens het echte interview te houden. Ik heb Isabel ontmoet op mijn studie – momenteel is dat filosofie – en daar vertelde ze over een bestuur waar ze mee bezig was. Het leek mij interessant voor de Grono en dus vroeg ik haar voor een interview. Na een tijdje overhalen en een tijdje plannen, stond ik hier. Na vele AH-klanten zowel naar binnen en later weer naar buiten hebben zien lopen, is Isabel dan eindelijk daar. Het is wel duidelijk: Isabel heeft het erg druk.

Hallo Isabel. Nog niet veel mensen kennen je. Zou je jezelf eens willen voorstellen?
Oké. Nou, ik kom uit Groningen en ik heb mijn middelbare schooltijd doorgebracht in Thesinge, een dorpje ten noorden van de stad. Ik ben 20 jaar en ik ben derdejaars Geneeskunde. Ik heb tot op het laatste moment gewacht om de knoop door te hakken, maar ik ben wel blij met mijn keuze. Ik had me eerst ingeschreven voor vijf studies! Naast de geneeskundevakken die ik nu volg, volg ik ook filosofievakken en doe ik een parttime bestuur. Dat is eigenlijk een beetje te druk. Van mijn hobby’s is er eentje paardrijden. Ik rijd op mijn eigen paard, die Bellisimo heet en een ruin (een gecastreerde hengst) is. Verder houd ik van lezen. Wat ik lees is heel uiteenlopend, soms is het fantasy en soms is het iets meer cultureels.

Ben je nog niet zo vaak bij AEGEE geweest?
Nee, dat klopt. Ik kan eigenlijk steeds niet als er iets leuks is! Ik ben wel van plan eens mee te gaan met een reisje. Aan het begin van dit studiejaar zat ik nog in Noorwegen (voor een stage) en toen heb ik het een en ander van mijn studie gemist. Daarna moest ik veel inhalen en bleef er geen tijd over voor AEGEE. Ik heb wel meegedaan met het Running Dinner!

Je bent dit jaar begonnen als bestuurslid bij Reanimatie Lesgeven Groningen. Hoe ben je daar bij gekomen?
Ik kende de mensen die het initiatief hadden genomen het op te zetten en zij vroegen mij erbij. Ik had er toen wel zin in. Het heeft een maatschappelijk belang en het is streeft een concreet doel na. We zijn echt iets aan het opzetten. Wij, het bestuur, zijn met z’n vijven. Verder hebben we een opstartcommissie. We werken heel veel met ze samen. Mijn functies in het bestuur zijn secretaris en contactpersoon (voor andere reanimatieverenigingen in Nederland en sommige partners). Het initiatief bestaat al langer in sommige andere steden in Nederland, zoals Maastricht, Nijmegen en Utrecht, onder de naam Taskforce QRS [red. Bij het opzoeken van QRS kwam ik een ingewikkelde beschrijving tegen en het heeft iets te maken met het lezen van een elektrocardiogram]¹

Wat houdt het initiatief precies in?
Jaarlijks vinden in Nederland 15.000 circulatiestilstanden plaats en slechts 10-15% hiervan overleeft, na ontslag uit het ziekenhuis. Er is nog veel verbetering mogelijk voor deze situaties. Wat ervoor nodig is, is onder andere iemand die aanwezig is en goed weet hoe te reanimeren. Er moeten dus meer mensen kunnen reanimeren. Middelbare scholieren zijn hier uitermate geschikt voor, omdat jongeren het vaak durven en het bovendien leuk vinden om te leren. Dit blijkt uit een onderzoek van Taskforce QRS Maastricht. Er moet echter wel gezegd worden dat er verschillende soorten hartstilstanden zijn en dat niet elke kan worden bestreden met reanimatie. Hoe veel mensen er wel baat bij hebben, varieert per onderzoek.

Hoe gaat het opzetten deze eerste maanden?
We zijn in juni gestart met het bestuur. Allereerst zijn we gaan brainstormen en bedachten we een plan van aanpak. Vervolgens zijn we contact gaan leggen met mogelijke partners, zoals het UMCG. Het gaat nu goed. Het bestuur is al goed op elkaar ingewerkt en we hebben een duidelijk plan waar we mee bezig zijn. Het verkrijgen van sponsoren, subsidie en andere contacten. Volgende week beginnen we met het werven van studenten die willen worden opgeleid tot reanimatie-instructeurs. Het is op het moment alleen toegestaan dat geneeskundestudenten deze cursus kunnen volgen, maar hopelijk wordt dit in de toekomst ook mogelijk voor andere studenten. Bij sommige studies is het mogelijk om na het behalen van je bachelor ook reanimatie-instructeur te worden.

Middelbare scholieren moeten dus leren reanimeren, maar hoe zit het met studenten en volwassenen?
Het is niet zo dat studenten en volwassenen het niet hoeven te leren, maar wij focussen ons op scholieren. Scholieren zijn gewend om te leren en bovendien jong. Daardoor hebben zij (en de mensen met hartstilstanden om ze heen) er het langste profijt van.

Heb je zelf ook geleerd om te reanimeren?
Ja, ik heb op mijn 16e mijn EHBO-diploma gehaald. Ik werk af en toe als EHBO’er, maar ik heb nog nooit een ernstige situatie meegemaakt zoals een hartstilstand. Het is moeilijk te zeggen hoe je zou reageren in zo’n stress-situatie. Het beste is als je met meerdere hulpverleners bent, zodat je elkaar kan aanvullen en aflossen tijdens de reanimatie.

Heb je wat tips voor de lezers als er iets gebeurt?
Het hangt af van wat je zelf kan. Heb je een idee van hoe reanimatie werkt? Je moet allereerst de situatie goed inschatten. Waar ligt iemand? Wat zijn de oorzaken? Is het veilig voor jezelf om te helpen? Alleen dan moet je pas helpen. Als je een goede inschatting hebt gemaakt van de situatie en de omgeving veilig is voor jezelf, moet je proberen de patiënt toe te spreken. Het is belangrijk om goed contact te houden met omstanders, geef ze instructies en laat ze je helpen. Verder moet je de patiënt zo min mogelijk verplaatsen, want ze kan lijden aan rug- of nekletsel. Als de patiënt niet reageert, moet je de ademhaling controleren door te kijken naar borstkas en te voelen of er ademhaling plaatsvindt (er zijn ook andere methodes om de ademhaling te controleren). Hierna moet je, indien nodig, 112 bellen. Je doet dit na het controleren van de ademhaling, zodat je dat meteen kan doorgeven,. Als je geen idee hebt wat je moet doen, kan het gevaarlijk zijn toch iets van reanimatie te proberen. Dan kan je veel schade toebrengen. Het is vaak erg moeilijk om vast te stellen of er een hartslag is of niet, dus het controleren van een hartslag is geen prioriteit. De focus ligt op de aanwezigheid van een goede ademhaling.proberen. Dan kan je veel schade toebrengen. Het is vaak erg moeilijk om vast te stellen of er een hartslag is of niet, dus het controleren van een hartslag is geen prioriteit.

Nou, bedankt voor het interview en bedankt voor het veiliger maken van Nederland. Gaan we je nog zien bij AEGEE?
Ja, dat is wel de bedoeling!

[1] Isabel: “QRS is een piek in het elektrodiagram van het hart dat aangeeft wanneer de depolarisaties plaatsvinden van het rechter- en linkerventrikel, oftewel wanneer het hart het bloed de aorta en de longslagader inpompt.”

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl