How to SOG: Overlevingstips om het Studeren te Ontwijken met je Gedrag

Terwijl dit artikel geschreven wordt, staan er vier deadlines op me te wachten. Terwijl jij dit artikel leest, staan er waarschijnlijk ook vele tentamens op je wachten. Perfect moment om eens te schrijven en te lezen over een welbekend fenomeen: Studie Ontwijkend Gedrag (SOG).

Volgens de betrouwbare bron en mijn vriend Wikipedia is SOGgen (werkwoordvariant van SOG) een veelvoorkomend probleem. Ongeveer 90 tot 95% van de Nederlanders SOGgen wel eens en bij ruim 50% is het wel eens problematisch geworden.

Bijna iedereen heeft er last van. Persoonlijk vind ik als de tentamentijd is aangebroken de beste websites, heb ik de leukste feestjes, lees ik de mooiste boeken, vind ik de meest inspirerend Wikipedia-pagina’s (“De Paperclip”, “De Engels-Zanzibarese Oorlog”…) en stuit ik op de meest intrigerende kattenfilmpjes.

Sommigen zullen zich natuurlijk wel afvragen: hoe kan ik nou mijn tijd tijdens het SOGgen het beste benutten? Nou, je hebt het juiste artikel uitgekozen om te lezen terwijl je eigenlijk had moeten studeren. Vandaag geef ik de tips over hoe jij het beste kunt SOGgen. Na het uitvoeren van één of meerdere tips kun je jezelf een echte SOG’er (wauw) noemen en hoef jij je niet meer zorgen te maken over die deadline. Die is dan waarschijnlijk al verstreken, namelijk…

How to SOG Overlevingstips om het Studeren te Ontwijken met je Gedrag 02

Tien tips om studeren te ontwijken met je gedrag:

  1. Lees dit artikel en het hele archief van de Gronoloog nog eens uitgebreid door.
  2. Lees de Facebook-reacties onder de nieuwsartikelen van de Telegraaf. Het leukste is om je in een van de hartstochtelijke discussies te mengen. Deze tip is ook toepasbaar op Youtube, vooral onder filmpjes van of over Donald Trump.
  3. Ga naar ah.nl, een andere recepten site of zet 24kitchen aan (Rudolph’s Bakery is een sterke aanrader) en maak het moeilijkste recept wat je kunt vinden. Neem uitgebreid de tijd om alles zo precies en keurig mogelijk te maken. Verder is het helemaal top als het de eerste keer mislukt of als je het gerecht in kwestie laat vallen, want dan kun je het fijn nog een keertje doen. Deze tip is niet alleen handig om je studieontwijkende neigingen te verzadigen, dit komt ook handig van pas in het rijtje van Dieet Ontwijkend Gedrag (DOG).
  4. Voor de dierenvrienden: adopteer een puppy. Een puppy moet je trainen, uitlaten, kunstjes leren enzovoort. Voor de mensen die wat minder vaardig zijn met puppy’s, kun je ook altijd een naaktslak nemen en die trainen voor races. Succes gegarandeerd.
  5. Vraag vrienden, kennissen, ouders of je oma naar een verslavende serie en besluit het weekend voor het tentamen te gaan binge-watchen. Let op! Het beste is als er al minstens drie seizoenen van de serie zijn verschenen, zodat je genoeg materiaal hebt om te bekijken. Mocht je nog niet genoeg hebben om je tijd te voldoen? Verpruts dan de rest van je tijd door theorieën en spoilers op te zoeken over de komende seizoenen.
  6. Boek alvast je zomervakantie. Aangezien je ruim van tevoren begint, kun je nu alvast alle mooie plaatjes van de bestemming bekijken en dagtripjes gaan organiseren. En vergeet niet de kans op vroeg-boek-kortingen.
  7. Werk vooral thuis. Slaap lekker uit, doe eens uitgebreid boodschappen, maak je kamer nog maar een keertje schoon (je weet nooit wanneer je schoonfamilie weer eens langskomt) en maak nog eens een babbeltje met je huisgenoot voordat je in de studieboeken duikt. Zo is het toch snel half vijf voordat je de eerste alinea hebt gelezen.
  8. Ga jouw of iemand anders (de mijne bijvoorbeeld) lekke band plakken. Misschien faal je hier jammerlijk in, waardoor je gestresst raakt en jezelf verbied te stoppen voordat je de band hebt geplakt.
  9. Volg de dag voor je deadline/tentamen een cursus “Hoe voorkom ik SOGgen” en kom er dan achter dat je ook daarmee veel te laat bent begonnen en er eigenlijk geen hoop meer voor je is. Dit gevoel van depressie is alleen te verhelpen om een paar uur op je bank of in je bed te liggen, denkend aan je ellendige leven met in je hand een reep Tony Chocolonely’s (of AH Basic chocola, als je leven echt heel ellendig is). Het is bij deze tip waanzinnig af te raden om je verdriet weg te lezen met een studieboek, of van je af te schrijven in een (academisch) essay.
  10. Concludeer dat de opdracht, het tentamen of de universiteit/hogeschool in het algemeen een en al corrupt is en kom in protest. Ga in studiestaking (een soort hongerstaking, maar dan wel met eten en zonder studie) of schrijf een petitie uit. Waarschijnlijk gaat je one-man’s actie heel veel invloed hebben (op je cijfer).

 

How to SOG Overlevingstips om het Studeren te Ontwijken met je Gedrag 03Zoals te zien is, is er genoeg te doen in al die vrije tijd die je krijgt tijdens de tentamenweken. Je zou natuurlijk ook gewoon wel kunnen gaan leren, maar waarom op tijd beginnen als je altijd nog de hele nacht voor het tentamen hebt?

Hopelijk werken deze tips goed. Ik ben op geen enkele manier verantwoordelijk voor de uitkomst na gebruik. Succes met de tentamens!

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl