Wat is jouw visie op Europa?

Middels dit artikel zou ik jullie graag wegwijs willen maken met het Europese niveau van AEGEE. Ik ben namelijk actief in een van de nieuwste projecten van AEGEE-Europe: Your Vision for EUrope. Door alle lokale feestjes, diners, weekendjes schier, borrels en andere activiteiten wordt nog wel eens vergeten dat AEGEE-Groningen onderdeel is van een groot internationaal netwerk, dat zich uitstrekt over heel Europa. Binnen AEGEE-Europe zijn er bijzonder veel  mogelijkheden om internationaal actief te worden, doormiddel van committees, commissions, projects, liaisons officers, policy officers, working groups en meer. Dit zijn allemaal Europese structuren binnen AEGEE, waarin je samenwerkt met leden van andere locals om één doel te verwezenlijken, of waarin je helpt om AEGEE-Europe draaiende te houden. Het Eastern Partnership project organiseert bijvoorbeeld internationale congressen over het Eastern Partnership programma van de EU. Verder ondersteund de EQAC, bijvoorbeeld, locals met het organiseren van evenementen en vertegenwoordigen de Liaisons Officers AEGEE bij internationale organisaties als de VN, OESO, EESC en nog meer.

Wat is jouw visie op Europa 01Momenteel ben ik zelf actief in het “Your Vision for EUrope”-project. Heel kort samengevat is dit een project opgezet om discussie over de toekomst van Europa te promoten en ideeën van jonge Europeanen over Europa aanhangig te maken bij Europese politici. Specifieke activiteiten die we willen organiseren in het kader van het project zijn debatten, trainingen over de EU, workshops, congressen over Europese thema`s en conferenties met als doel om invloed uit te oefenen op Europese politici. Het project is een beetje te vergelijken met het event dat elk voorjaar door onze local georganiseerd wordt, maar dan in XXXXXXL format. Het huidige team bestaat uit elf leden afkomstig van AEGEE-locals in Amsterdam, Belgrado, Berlijn, Brussel, Istanboel, Leuven, München en uiteraard… Groningen! Binnen het team vervul ik de positie van Communications Manager. Dit maakt mij verantwoordelijk voor de PR van het project en interne communicatie binnen het team. Naast deze hoofdtaken werk ik mee aan overige zaken zoals bijvoorbeeld fundraising, het opzetten van workshops, contact houden met locals en overige partners.

Werken in een internationaal team, waarvan de leden honderden kilometers van elkaar wonen, kan soms best lastig zijn. Wekelijks fysiek bij elkaar komen is niet mogelijk dus vergaderingen vinden plaats via Skype. Verder communiceren we het meest via de mailinglijst van AEGEE-Europe, Facebook en Whats-App. Dit is even wennen in het begin, maar na verloop van tijd verschillen Skype-meetings niet heel veel van reguliere commissievergaderingen. Tevens is iedereen gewend aan een andere werkcultuur. Wanneer je bijvoorbeeld afspreekt om op een bepaald tijdstip bij elkaar te komen of om taken af te hebben voor een bepaalde deadline, is het niet overal gebruikelijk dat dit ook daadwerkelijk gebeurt op het afgesproken moment. Dit soort dingen kunnen even vervelend zijn, maar naar verloop van tijd (net zoals de Skype-meetings) wen je aan elkaars gewoontes en stemt iedereen zich op elkaar af.

Wat is jouw visie op Europa 02Actief worden op het Europese niveau van AEGEE is zeker een aanrader! Je leert op deze manier een hele andere kant van AEGEE kennen en je doet vaardigheden op waar je zeker wat aan hebt (binnen of buiten AEGEE). Als het je leuk lijkt om iets op Europees niveau te doen, kijk dan op de members portal van AEGEE-Europe, vraag iemand van het zittende bestuur of stuur mij even een facebook-berichtje!

Voor meer informatie over het Your Vision for EUrope project check de members portal: http://www.zeus.aegee.org/portal/projects/your-vision-for-europe/about-your-vision-for-europe/

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl