Ik heb niets te verbergen

Het is inmiddels twee jaar geleden dat Edward Snowden een groot aantal documenten van de Amerikaanse overheid downloadde en een deel ervan deelde met journalisten. Het was groot nieuws. We worden allemaal in de gaten gehouden. De alu-hoedjes hadden gelijk. Gelukkig is er sindsdien veel aan gedaan en is onze privacy nu helemaal gewaarborgd, toch? Maar waar is al die privacy dan voor nodig? Ik heb toch niets te verbergen?

Volgens de Nederlandse documentaire Panopticon, is dat wat de meeste Nederlanders denken. Er blijkt echter uit verschillende onderzoeken (zoals beschreven in deze prachtige infographic) dat Nederlanders hun privacy wél belangrijk vinden en het niet voor hun comfort willen opgeven. Maar dat doen ze vervolgens toch. De meeste Nederlanders beseffen wel dat er sinds 2013 niet veel is veranderd aan privacywaarborging, maar ja: je wilt toch Facebook blijven gebruiken. En Google is een fijne zoekmachine. Je hotmail of Gmail omzetten naar een andere e-mailclient is ook weer zo’n gedoe.

Misschien zijn er nog mensen die denken dat privacy alleen belangrijk is als je iets hebt te verbergen. Maar is dat wel zo? Nog even kort uitgelegd waarom privacy belangrijk is. Privacy is in eerste plaats belangrijk, omdat je persoonlijke levenssfeer niet open moet zijn voor bedrijven, overheden of individuen waarvan je dat niet wilt. Verder geeft het verzamelen van data bedrijven en overheden de kans veel van die data te combineren, tot ze precies weten wanneer je waar bent, met wie je bent en wat je daar aan het doen bent. Denk bijvoorbeeld aan een combinatie van data van je ov-chipkaart, pinpas, GPS (van je smartphone of in de auto), sociale media en gezichtsherkenning software. Die kennis kan natuurlijk worden gebruikt om je gedrag te beïnvloeden, controleren of dwars te bomen. Dit is een inbreuk op je autonomie en zonder autonomie ben je een slaaf. Of een klein kind. Of een kleine kindslaaf. Als laatste kunnen de data gebruikt worden door goedbedoelende overheden of neutrale bedrijven, maar als deze data niet goed beveiligd zijn – wat af en toe het geval is – dan kunnen individuen met kwaad in de zin er gebruik van maken, of wordt jouw persoonlijke informatie in het openbaar.

Oké, misschien moeten we dus toch maar wat voorzichtiger omgaan met onze privacy. Er zijn gelukkig al een aantal simpele dingen mogelijk die jouw privacy flink kunnen verbeteren. Allereerst kan je kiezen voor een browser die je privacy respecteert, zoals Mozilla Firefox (ook bij deze browser zijn kanttekeningen te plaatsen). Als je echt gehecht bent aan je browser, dan ben je een beetje zielig kan je in ieder geval je privacy-instellingen aanpassen, die meestal automatisch staan op ‘deel alles wat ik doe met de NSA’.

Een andere makkelijke verandering die je kunt doorvoeren is dat je je zoekmachine aanpast. Google verzamelt je data, maar DuckDuckGo niet. Als je toch via Google wilt zoeken, dan kan je Disconnect Search gebruiken.

Verder kan je je e-mailclient veranderen. Zowel in Hotmail als in Gmail wordt je e-mail gescreend, dus kies voor een privacy vriendelijke client, zoals FastMail, of maak gebruik van een programma als Blur als je niet wilt afstappen van je oude account.

Zo. De eerste stappen richting wat privacy zijn gemaakt. Maar er is meer dan je online privacy en offline is deze lastiger te waarborgen. Er zijn vele camera’s in het openbaar te vinden en gezichtsherkenningsoftware wordt steeds beter, je studenten-OV kan je niet gebruiken met een anonieme kaart en daarnaasr wordt ook je belgedrag bijgehouden. Dit is waar de overheid een rol speelt en onze democratie belangrijk wordt. De overheid kan regels instellen en op grote schaal privacy beter waarborgen. Helaas lijken de meeste partijen toch een groter belang te hechten aan het ‘verbeteren’ van de veiligheid. Momenteel ligt er een voorstel van minister Plasterk (PvdA) voor het verder verruimen van de bevoegdheden van de AIVD. Een goede samenvatting van de kritiek erop vind je hier.

Al met al is er veel gaande rondom privacy en zal het ook de komende jaren een veelbesproken onderwerp blijven. Je kan er deels iets tegen doen, maar dat vereist wel eigen initiatief. Het beste kan je maar je ramen afplakken, alles cash betalen, je computer verkopen en in een boerka rondlopen. En dan natuurlijk deze niet online bestellen.

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl