Jij bent een AEGEE’er, jij moet huilen!

Heel Europa komt samen binnenkort. Een van de grootste evenementen van Europa biedt eenwording, plezier, maar ook serieus spel. Turken, Tsjechen, en Spanjaarden zitten samen op grote tribunes en integreren. Er wordt feest gevierd, maar er is ook een druk programma. Als AEGEE’er vindt je dit natuurlijk uiterst mooi. Jij staat voor Europese integratie. Jij vindt het super, al die nationaliteiten zo gemakkelijk bij elkaar. Bijna alle landen zijn er bij, zelfs IJsland dit keer!

Maar jij bent er niet bij. Patricia, Karlien, en Astrid zijn er niet bij. Zelfs Marijn en Lisette zijn niet aanwezig. Geen enkele AEGEE-Groninger gaat die kant op. Nederland heeft zich namelijk niet geplaatst voor dit fantastische evenement van Europese integratie. Nederland verloor van Tsjechië: het EK-voetbal. Op zo’n EK komen bijna alle Europese landen samen: iedereen is verkleed, geschminkt en heeft op de gemixte tribunes plezier met elkaar. Zo’n EK-voetbal zou elke AEGEE’er fantastisch moeten vinden! Komend jaar is het een verdrietige zaak voor Nederland: het integreert niet in Europa. Een traantje wordt gelaten door elke Nederlandse AEGEE-student.

Normaal worden wij met zijn allen oranje als het EK nadert. Wij zijn Oranje! Hoe mooi was het laatste WK? Videobeelden van een ontploffende Grote Markt gingen de hele wereld over, Nederland werd gek toen wij de halve finale bereikten. Wij zijn trots als Nederland het fantastisch doet. Heel anders is het nu, want diezelfde voetballers zijn nu een stelletje prutsers. Sneijder is een arrogante kwal en de coach snapt helemaal niets van het spel. Er wordt zelf gegrinnikt als Nederland van IJsland verliest. Opeens zijn wij niet meer Oranje. We distantiëren ons nu volledig, terwijl wij twee jaar terug nog zo trots waren. Het doet ons pijn. Diep van binnen voel ik mijn verstopte pijn als ik zeg dat Nederland met dit voetbal helemaal niets te zoeken heeft op het EK. Ik wil zo graag trots zijn maar ik voel mij geen Nederlander meer, ik sta niet achter Oranje. Het erge is dat dit alleen zo is omdat het slecht gaat met ze, ik heb geen andere reden. Ik laat Oranje vallen.

Jij bent een AEGEE’er, jij moet huilen! 01

Aan de positieve kant

Is er ook iets positiefs te halen uit dit verhaal? Jazeker. Niet naar het EK gaan heeft echt wel wat goede punten. De meest prominente plus van niet naar het EK gaan vind ik wel dat Dries Roelvink, Roy Donders, of het irritante drietal van de Plus-reclames komende zomer niet constant meer in je oren aan het schreeuwen zijn. Het wordt gewoon lekker rustig op straat en echte voetbalfans kunnen gewoon lekker met een biertje Engeland-Spanje gaan kijken zonder dat we worden doodgegooid. Geen Wuppies die in je strot worden geduwd, of plakplaatjes waaronder bedolven wordt. Het tweede voordeel komt hier dan ook uit voort: bedrijven maken minder winst aan ons! In Nederland wordt het over het algemeen als goed ervaren wanneer het goed gaat met bedrijven, maar ik vind het juist wel eens fijn als ik mijn zuur verdiende centjes eens zelf mag houden. Als Nederland zich niet plaatst verwachten supermarkten 50 miljoen minder omzet te gaan maken, reclamemakers 18 miljoen en wordt er 10 miljoen minder verdiend aan oranje-gadgets. Dat klinkt mij fantastisch in de oren. Wij worden gewoon rijk als Nederland zich niet plaatst! Echter zegt Marten van Ganderen, econoom bij de ING, dat Nederlanders niet per se meer geld uitgeven tijdens zo’n toernooi, maar anders geld uitgeven. Supermarkten zullen verliezen maar bioscopen of theaters profiteren hier juist van. Oké, we worden jammer genoeg niet rijk van het “niet bij het EK zijn”, maar we krijgen onze keuzevrijheid dus wel weer terug.

Al met al hebben we hebben komende zomer dus geen ultieme saamhorigheid en Europese integratie. De zomer wordt iets eenzamer en dat is zielig voor elke AEGEE’er. Het voordeel is echter wel dat Roy Donders deze zomer niet constant zal verkondigen dat je jouw boodschappen bij de Jumbo moet gaan doen. Je mag lekker voor jezelf boodschappen gaan doen en zelf kiezen waaraan jij je centjes wilt uitgeven.

Alternatieven?

Misschien moeten we als AEGEE’ers maar een alternatief Europees evenement vinden om ons ei in kwijt te kunnen. Wat dachten jullie van een Agora? Het gaat ons niet allemaal lukken om nu nog een kaartje voor de Agora te bemachtigen en AEGEE-Groningen van de tribunes aan te kunnen moedigen. Toch is zo’n Agora hartstikke spannend, hoe gaat AEGEE-Groningen presteren? Tot hoever kunnen de delegates zich ontwikkelen? Maar als je er niet bij bent, gaat een Agora gewoon langs je heen. Ik denk dat alle achterblijvers op zijn minst wel rood geschminkt naar de Ome ko zouden kunnen gaan om de Agora live op groot scherm te gaan volgen. Dit wordt één en al spanning! Wij worden AEGEE, wij zijn Rood! Zolang het huidige bestuur van het PR-budget Dries Roelvink maar niet in zal huren om een AEGEE-Groningen Agora lied te gaan zingen, ben ik helemaal voor!

Jij bent een AEGEE’er, jij moet huilen! 00

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl