Woord voor woord

Als redactieleden houden wij van taal. Op elk artikel doen wij onze uiterste best en zoeken we naar de perfecte combinatie van woorden voor elk idee dat we willen overbrengen  Wij houden dus van taal, maar wij zijn daar niet alleen in. Wie houdt er nou niet van een eloquente redevoering, een mooi gedicht of een prachtig lied? Oké, misschien zijn er genoeg mensen die daar niet van houden. Ik ga verder. Ik ga op zoek naar mooie, leuke en gekke woorden.

Desalniettemin Zodra ik aan een nieuwe alinea begin, heb ik een verbindingswoord nodig en hier werd dan ook flink op gehamerd op de middelbare school. Zorg dat je genoeg verschillende verbindingswoorden kent! Desalniettemin is natuurlijk een uitzonderlijk mooi woord, omdat het eigenlijk vijf woorden zijn en het zo lekker archaïsch klinkt, terwijl het toch nog gebruikt kan worden.

Kankeren Een mooi woord is het niet. Verre van. Maar het betekent gewoon zeuren, afkraken of iets in die trant. Schelden met ziektes is altijd al populair geweest in Nederland, waarschijnlijk als een soort wens dat iemand het oploopt. Bij onze generatie is kanker uitermate geliefd als scheldwoord en ik word er altijd ongemakkelijk van. Dit ongemak wordt gedeeld door de generatie van mijn ouders. Des te schokkender is het als ik opeens hoor: “Hé, stop eens zo met kankeren!” Waarom zeg je dat mama? Waarom?

Viscositeit Dit is uiteraard een onmisbaar woord voor iedereen die ooit te maken heeft met saus of andere vloeibare substanties. De viscositeit is de stroperigheid van een vloeistof. Het is zeer belangrijk bij bijvoorbeeld het maken van je pasta witte saus, ook wel “Pasta Visco”. Deze pasta kan zowel met vis als zonder vis bereid worden. Voor een recept kan je Ruben Huidekoper of mijzelf benaderen. Ik ga het in ieder geval niet op de Gronoloog zetten!

Octrooieerbaarheidsvereisten Tijdens het studeren voor het tentamen van economisch recht, kwam ik dit pareltje tegen. “Een octrooi wordt slechts verleend indien de aanvrage aan de zogenaamde octrooieerbaarheidsvereisten voldoet.” Wetteksten staan overigens bol van dit soort schatten. Alles moet natuurlijk slechts op één enkele manier uitgelegd kunnen worden. Ik daag je trouwens uit dit woord de komende week casual in een gesprek te gebruiken.

Edoch Dit is nog zo’n prachtig voegwoord. Te gebruiken bij tegenstellingen, indien je je lezer al duizendmaal hebt dood gegooid met ‘echter’ en ‘maar’. Mijn wiskundeleraar op de middelbare school, meneer Cleven, gebruikte dit woord altijd als er een wiskundig uitstapje kwam dat absoluut niet relevant was voor de toets. Onmiddelijk gevolgd door een collectieve zucht, schreef hij op:  “Terzijde, edoch ter zake.”

Neuken Dit woord ligt natuurlijk aan de andere kant van het spectrum en het roept eerder viezigheid en platheid op dan verlangen en passie. Het is alleen toegestaan als je iemands moeder wilt beledigen of als je je beste Jiskefet-imitatie ten tonele brengt: “Hé lul, heb je nog geneukt?”. Het kiezen voor het juiste woord voor de liefdesdaad is sowieso een grote uitdaging. Alles klinkt raar: “Zullen we.. seksen? ..vrijen? ..rollebollen? ..de liefde bedrijven? ..geslachtsgemeenschap hebben? ..batsen?” Het beste zijn toch de eufemismen,  zoals “met jou wil ik wel een beschuitje eten!” of gewoon “zullen we het bed induiken?”.

Latent Er zijn woorden, zeker als je een andere taal dan je moedertaal leest, die je eigenlijk gewoon negeert als je ze tegenkomt. Latent is er zo een. Je komt het zelden tegen en ik heb nooit enig idee gehad wat het betekent. Het blijkt dus ‘onzichtbaar aanwezig’ of ‘sluimerend’ te betekenen. Het woord wordt hetzelfde geschreven in verscheidene andere talen en is afkomstig van het Latijnse woord ‘Latens’ dat iets betekent als ‘verborgen liggen’. Ik hoop trouwens dat niet iedereen die dit leest van mening is dat latent een normaal woord is en dat ik een barbaar met een beperkte woordenschat ben.

Pantoffel Pantoufle, pantofola. Dit is een prachtig woord omdat het zo lekker klinkt. Zeg het maar eens. Het klinkt fijn, zacht en het schattigste dier is toch wel het pantoffeldiertje. Dit is een bacterivoor die wel kan groeien tot 300 micrometer! Ik dacht overigens dat het een fantasiedier was, wie noemt een dier nou weer zo? Er heerst trouwens geen consensus over de etymologie van het woord. Komt het van het Griekse woord voor ‘volledig van kurk’ of toch uit het Germaans? Mij maakt het niet uit, ik wil gewoon een pantoffeldiertje als huisdier.

Paramecium Bursaria, of in het Nederlands: pantoffeldiertje”:

Bob Blaylock at English Wikipedia [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) or GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], via Wikimedia Commons

Gijzelaar Een leraar is iemand die les geeft, een leerling iemand die les krijgt. Een verzamelaar is iemand die verzamelt, een verzameling dat wat verzameld wordt. Een moordenaar is iemand die een moord begaat. Maar waarom is een gijzelaar nou niet iemand die gijzelt? Nee, we hebben besloten dat dat een gijzelnemer heet..

 

Cover door: Sandra Fauconnier, on Flickr

 

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl