Vietnamese Hủ Tiếu Xào

Willemien vroeg mij een half jaar geleden of ik een lekker Vietnamees recept kende. Natuurlijk was mijn antwoord JA! Toen ik er beter over na ging denken dacht ik, wat vind ik nou echt lekker… Boerenkool, GVA’tje, pasta, taco’s en mijn meest favoriete gerecht dat dan in de buurt komt bij mijn roots zal dan wel sushi zijn, maar dat is helaas Japans.

Na een half jaar uitstellen moest ik mij toch maar aan mijn belofte houden dus hierbij presenteer ik een gerecht, zoals mijn mama het maakt (geen echt Vietnamees gerecht volgens mij, maar mijn mama spreekt wel Vietnamees, dus dat telt). ‘Hủ Tiếu Xào’ maakt mama altijd als ze niet veel tijd heeft: een lekker én hartstikke handig gerecht dus!

Bij dit gerecht heeft mijn mama altijd een klein krukje nodig om boven de wokpan uit te komen, gelukkig hebben de meesten van jullie dat niet nodig en blijft het bij de volgende ingrediënten (alles kan je sowieso vinden bij de toko aan de Korreweg):

 

Voor de marinade:

 • 6 el soja saus (wil je het goed doen: ‘Pearl River Bridge Superior Light Soy Sauce’)
 • 2 el ketjap
 • 2 el maggi
 • 3 tl suiker
 • 1 el olie
 • Snufje peper

 

En de rest:

 • Teentje knoflook
 • Ui
 • Verse rijstnoedels
 • Klein bakje Taugé
 • Garnalen (vers of ontdooid) zoveel je wil

 

Stap 1
Maak de marinade in een klein kommetje/kopje, goed roeren.  Eigenlijk doe ik dit altijd op gevoel, dus eigenlijk moet je dat ook doen, wil je als een echte Aziaat koken…

Stap 2
Snij de knoflook klein en de ui in 6 of 8 stukken (niet te groot, niet te klein). De rijstnoedels snijd je in (brede) stroken.

Stap 3
Verhit een wokpan met een klein beetje olie. Voeg de knoflook en ui toe en voordat de knoflook bruin wordt ook de garnalen. Als de garnalen bijna gaar zijn haal je alles uit de pan en zet je het even in een schaaltje opzij.

Stap 4
Dezelfde wokpan kan je weer gebruiken (als de pan niet vettig is, kan je er nog een beetje olie in doen). Doe de rijstnoedels in de wok en als het een beetje opgewarmd is  giet je de marinade over de noedels heen.

Stap 5
Als je er klaar voor bent gooi je de garnalen en uitjes weer bij de rijstnoedels. Even een paar seconden wokken en voeg dan de taugé toe. Lekker blijven wokken en na een minuutje of 2 ben je klaar!

Als je het goed hebt gedaan, dan is het echt lekker!

Tips:

 •  Je kan er groente doorheen doen voor iets meer vitamientjes: mee roerbakken op het moment dat je de garnalen voor de tweede keer in de pan gooit.
 • De garnalen kan je vervangen door vlees, kip of vis.
 • Verse rijstnoedels kan je vervangen door niet verse rijstnoedels uit een pakje.

Succes!

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl