Van Rusland tot Japan: Exotische biertjes getest

‘Vloeibaar goud’, ‘Spa geel’ en ‘feestbenzine’. Het product dat ditmaal door redactie is getest kent vele benamingen,  wordt al eeuwen gedronken en de grootste afnemers zijn studenten. Elke woensdagavond vloeit het weer rijkelijk in de Ome Ko. Het is waarschijnlijk al duidelijk: de redactie gaat bier testen! Wij zullen een culturele (geel) getinte wereldreis maken van België naar Japan en van Thailand terug naar Polen, want als echte AEGEE’ers steken wij, ook op dit gebied, de Nederlandse grens over.

Hoewel ik persoonlijk wijn prefereer boven bier, kan ik als ware fijnproever wel genieten van een blikje lauwe Schultenbräu. De andere redactieleden kunnen mij helaas na deze bekentenis  niet meer al te serieus nemen met het biertesten…

Anton heeft een prachtig, antiek tafeltje neergezet voor alle bierglazen. Nadat hij de bezwaren heeft weggewuifd dat er nu wel eventueel kringen op ontstaan, wordt het eerste ‘exotische’ biertje getest. De biertjes zullen – voor zover onze toestand dat toeliet – worden beoordeeld op eerste indruk, geur, schuim en smaak.

Van Rusland tot Japan Exotische biertjes getest 01

Ierse Guinness Draught

Als eerste wordt een Guiness biertje geproefd. Schrik niet als dit blikje geluid maakt bij het schudden -wat trouwens absoluut NIET mag volgens de verpakking- deze ‘widget’ zorgt dat ‘de smaakbeleving zodanig is alsof u zich in Ierland waant’. Het bier wordt ingeschonken en het is zo donker dat Annemijn ervan overtuigd is dat de widget in mijn glas is verdwenen, maar de Ieren zijn ook niet (helemaal) achterlijk en het ding blijkt na nader onderzoek gelukkig niet door de opening te passen. Een hele gerustelling en nu kan ik in alle rust genieten van mijn Guiness. “Tall, dark and handsome” merkt Annemijn goedkeurend op.

Men vindt Guiness of erg lekker óf helemaal niet lekker. Zo hebben wij geleerd van een wijze, Ierse kroegbaas, ooit bij een Europa-avond. Het biertje wordt geproefd; het is een beetje lauw en dat bekoort mij wel. Als enige, want links en rechts van mij hoor ik klachten over de temperatuur van het bier. De resterend te proeven biertjes worden na enig protest –van vooral mijn kant- in de koelkast gezet. De smaak is zoet en weeïg en wordt als licht rokerig –maar niet vies- omschreven. Het lijkt op koffie (misschien ook door de temperatuur en kleur) vindt Anton. Daarnaast vindt hij het ook “licht, maar dik”. De commissie denkt in stilte dat de alcohol al heeft toegeslagen, na deze schijnbare contradictie, maar hij blijkt het over de vloeibaarheid en hoe het weg drinkt te hebben. Ah ja, natuurlijk…

Van Rusland tot Japan Exotische biertjes getest 02

Belgisch Grimbergen blond

Het uiterlijk van dit biertje lijkt op ons eigen Hollandse bier, net zoals de gemiddelde Belg -afgezien van het accent- ook als Nederlander kan doorgaan. Grimbergen blond is een lekker biertje voor op het terras. Volgens Astrid is het ‘een speciaalbiertje dat je overal kan krijgen’. Siebe beoordeelt de smaak als kruidig, zwaar en goed. Het Vlaamse accent hoor je er bijna bij en je waant je in zomerse sferen: een prima biertje!

Pools Kasztelan bier

Het Poolse biertje is het eerste biertje dat niet overstroomt bij het inschenken, merkt Annemijn goedkeurend op. Na dit positieve begin krijgt dit biertje wel wat kritiek over zich heen: het wordt vergeleken met De Negende Cirkel, ofwel: goedkoop kroegbier. Het is waterig maar drinkt wel  lekker weg. Mis je in de vakantie de altijd gezellige borrels, zet dan wat foute muziek op en drink dit biertje erbij en je waant je even in de Ome Ko.

Russisch Baltika Classis 3 bier

Het flesje wordt uitgebreid bekeken en bevalt iedereen goed. De geur wordt echter als minder beoordeeld: deze ruikt chemisch en naar vanille. De smaakbeleving is nog minder positief: er worden zelfs vergelijkingen met vloerpizzas gemaakt. Anton vindt het smaken alsof je de hele avond bier hebt gedronken en opeens water drinkt.

Thais Singha bier

Singha bier is ‘traditional Thai beer’ en Willemien vindt het Thaise biertje vrij neutraal maar wel ‘vermakelijk’. Het Thaise biertje lijkt op dubbelfris, maar dan zonder het zoete én het frisse zegt Astrid cryptisch. Welke overeenkomst er dan nog wel overblijft blijft echter nogal raadselachtig. De conclusie over dit biertje is dat de prijs speciaal is maar het biertje echter niet.

Japans Iki bier

Dit is een biertje met groene thee. Hier houd ik wel van, dus naar dit biertje keek ik al de hele avond uit. Het blijkt echter -op dit gebied- een grote deceptie te zijn: de groene thee wordt door niemand echt waargenomen. Het biertje bevat veel koolzuur, is erg fruitig en lekker volgens iedereen. Volgens Annemijn is de kleur die erbij hoort wel ‘groen’ en het muziekinstrument een ‘synthesizer’. Siebe en Anton hebben een heel andere mening en vinden het biertje meer een ‘panfluit’. Annemijn geeft toe dat het ook meer aan haar eigen toestand kan liggen dat ze het vergeleek met een synthesizer.

Van Rusland tot Japan Exotische biertjes getest 03

Tsjechisch Pilsner Urquell

Volgens Astrid en Willemien heeft dit biertje een lichte urinegeur, ik vind het meer naar Corona bier ruiken. Het biertje is behoorlijk kruidig en minder waterig dan een gewoon Heinekenbiertje. Een echt vakantiebiertje dat je mee zou willen nemen naar huis, en nu kan dat ook nog: hij is gewoon te koop bij de Mitra! Goedkoop is het helaas niet om je in zomerse sferen te wanen met de ‘Pilsner Urquell’, het Tsjechische biertje is het duurste biertje uit deze test. Al is het vergeleken met een retourtje naar Praag alsnog een koopje natuurlijk!

Duits Franziskaner Weissbier

Het nuttigen van al die exotische biertjes in slechts een uur heeft mijn notuleer vermogen op dit moment zodanig beïnvloed dat er helaas weinig nuttigs over het Duitse biertje gezegd kan worden. Slechts vermeld kan worden dat het Duitse biertje iedereen goed beviel. Je mag zelf beoordelen wat je daarnaast uit mijn aantekeningen haalt:

“Sneedt zijn cape in tweeën. En gaf de helft aan zijn zwerver. Uit Assisi. AC Milan.

Astrid wordt pissig Duitsland is overgeslagen.

Naturtrüb: natuur: Plofkikker: Naaktslakken.

Brulkikker.

Fruitig. Zoet. Ontbijtbiertje. Grimbergen, zonder de drempel. Whop. Nu meteen lekker. Wel oké, vakantiebiertje.

Africa. Hele wereld over. Toto.

Bier is lekker.”

Conclusie

Anton’s prachtige tafeltje heeft deze test helaas niet overleefd en zijn wasbak zit vol met bier uit alle delen van de wereld. Gelukkig heeft hij dit zelf allemaal niet door: hij is jacht aan het maken – gewapend met een gootsteenontstopper – op een mug. Spoiler: de mug ontsnapt elke keer.

Van Rusland tot Japan Exotische biertjes getest 04

Maar heb je dankzij – of ondanks – het lezen van dit verslag ook zin om een ‘exotisch’ biertje te proberen? Het Duitse biertje is bij de meesten favoriet, een kanttekening is dat iedereen op het eind misschien wel wat minder kritisch was. Franziskaner Weissbier is daarnaast ook het goedkoopst, dus dit is volgens de Redactie de beste keus. De Tsjechische en Belgische biertjes vielen ook goed in de smaak, de Poolse en Russische biertjes wat minder. Maar de echte conclusie is voor alle redactieleden hetzelfde: bier is lekker!

 

Prijzen:

Ierse Guinness Draught:
€1.96 voor een blikje van 500 ml bij de Jumbo (€3.92 per liter)

Belgische Grimbergen blond:
€1.49 voor 330 ml bij de Mitra (€4.50 per liter)

Pools Kasztelan bier:
€1.60 voor 500 ml bij de Poolse supermarkt (€3.20 per liter)

Russische Baltika Classis 3 bier:
€1.80 voor 500 ml bij de Russische supermarkt (€3.60 per liter)

Thais Singha bier:
€1.29 voor 330 ml bij de Oriental (€3.90 per liter)

Japans Iki bier:
€1.40 voor 330 ml bij de Jumbo  (€4.24 per liter), bij de Oriental: €2.40 voor 330 ml.

Tsjechisch Pilsner Urquell:
€1.70 voor 330 bij de Mitra (€5.14 per liter)

Duits Franziskaner Weissbier:
€1.35 voor 500 ml (€2.70 per liter)

 

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl