En we gaan nog niet naar huis…

Stel je voor: je zit in een auto (omdat je bijvoorbeeld net een lift hebt gekregen), een trein of vliegtuig en bent op weg naar een nieuwe locatie ergens op de globe. Je backpack zit goed vol, met de hoognodige spullen om het een tijdje vol te houden zo ver van huis. In gedachten ben je al een beetje op de eindbestemming. Terwijl je door het raam de wereld voorbij ziet glijden, luister je lekker naar  muziek op de radio of je koptelefoon.

Reizen blijft  toch een geliefd onderwerp om over te musiceren. Misschien omdat muzikanten toch vaak hipster-achtige, vrijgevochten types zijn die over het algemeen begrijpen hoe leuk het is om onderweg te zijn (denk maar aan Passenger). Of ze doen het gewoon omdat reizen zo inspirerend is. Ter voorbereiding op mijn volgende reis ben ik vast begonnen met het samenstellen van een lijstje van de beste muziek over reizen.

Citaat: ‘I’m on my way, I don’t know where I’m going, but I’m on my way.’ (*)

Er zijn liedjes over vertrekken, thuiskomen, onderweg zijn, arriveren, fernweh, heimweh, noem maar op. De melodie is vaak vrolijk of juist melancholisch. Bestemmingen, steden, accommodaties, sightseeing, gebouwen: het komt allemaal aan bod. Over vrienden, vliegtuigen, de weg weten of juist kwijt zijn, schoenen die gejat zijn – er is zo veel te vertellen.

En we gaan nog niet naar huis 01

Een kijkje in de cd-kast levert al een hoop inspiratie op. Ga je een heuse road trip maken, denk dan aan nummers  zoals On the Road – Keane, On the road to find out – Cat Stevens, Road trippin’- Red hot chili peppers. Opzich verklappen de titels al dat waar het over gaat. Ga je toch liever met de trein? Per spoor – Guus Meeuwis en Waiting for a train – Johnny Cash zullen dan heel toepasselijk zijn. Geeft ook gelijk weer een stukje van thuis mee: ‘Kedeng kedeng oe-oe’. Caravan – Passenger is dan weer toepasselijk als je liever je vakantie doorbrengt in een sleurhut; ons nationale symbool als je het  de Fransen vraagt.

Citaat: ‘Roadtrippin’ with my two favorite allies. Fully loaded we’ve got snacks and supplies… Let’s go get lost’(**)

Maar niet alleen vervoer is inspirerend, er zijn ook veel liedjes geschreven over steden. Heel veel liedjes. Het idee om een aantal te noemen heb ik laten varen toen ik het even googelde. Blijkbaar is er over ieder gehucht wel een liedje geschreven en is er zelfs al iemand geweest die dat allemaal keurig onder elkaar heeft gezet op Wikipedia. Ik moet toegeven dat ik echt wat te lui ben om dan nu alsnog een aantal te gaan noemen. En trouwens, dan zitten we hier morgen nog. Die tijd kunnen we beter besteden aan nuttiger zaken, zoals het inpakken van de koffers of backpack. Toch mogen een aantal nummers niet vergeten worden, zoals ‘Het gras van het Noorderplantsoen’ (voor het geval je toch spontaan heimwee krijgt naar die mooie stad die voor ons allen thuis is). En mis je onderweg je allerliefste AEGEE vrienden? Luister dan naar Tunak Tunak van Daler Mehndi of Key to Europe  (officieel AEGEE-lied). Stuk voor stuk muzikale meesterwerken.

En we gaan nog niet naar huis 02

Maar de grote zomerhit van 2015, zeker onder reisliefhebbers, is toch wel  Parijs van Kenny B. Deze chanson staat  op dit moment rond plaats 6 in de Top 40.  Helemaal leuk als je de zomer doorbrengt in de Franse hoofdstad (en je vakantieliefde geen Nederlands spreekt).

Citaat: ‘’Kedeng, kedeng, oeoeeeehh’’(***)

Verder heeft de redactie nog een aantal suggesties:

500 miles – Pro Claimers

Graceland – Paul Simon (Het hele album is trouwens wel toepasselijk, en briljant (het is zowel een album als een liedje). Luister dan ook gelijk ‘Rhythm of the saints’, dat album is namelijk ook toepasselijk en briljant)

Hopeless Wanderer – Mumford & Sons

Budapest – George Ezra

Englishman in New York – Sting (over cultuurverschillen, ook heel interessant)

Liefs uit Londen – BLØF

Ramble on – Led Zeppelin

93 million miles – Jason Mraz

Brabant – Guus Meeuwis (ook heel populair in Friesland)

Somewhere only we know – Keane

Another 45 miles – Golden Earring

* Me and Julio down by the schoolyard – Paul Simon
** Road trippin’ – Red hot chili peppers
*** Per spoor – Guus meeuwis

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl