Justin, een cyborg in wording

In de rubriek Interessante AEGEE’ers gaan we steeds op zoek naar leden met speciale interesses, opvallende hobby’s of andere redenen die AEGEE’ers interessant maken. In deze debuutversie sprak ik met Justin die recentelijk een chip in zijn hand heeft laten zetten.

Justin, een cyborg in wording 01Je hebt een chip in je hand, vertel!
Een tijdje terug kreeg ik een uitnodiging van iemand die ik ken via het Quantified Self Institute. Dat is een onderzoeksgroep met als onderwerp draagbare technologiën, waar ik actief bij ben. Hij had de oprichter van biohacking, Amal Graafstra11, uitgenodigd voor een evenement hier in Groningen en zou daar ook een chip bij zichzelf laten zetten. Biohacking leek mij wel interessant, maar ik was zelf niet van plan een chip te laten zetten. Ik ben er naartoe gegaan en eenmaal op het evenement was ik zo enthousiast geworden van de beweging, dat ik ook een chip heb laten zetten!

Dus, wat is biohacking?
“Normale mensen” zien hun lichaam als heilig terrein, maar biohackers zien het anders. Zij maken het graag beter door middel van het integreren met technologie. Vaak vinden ze de technologische vooruitgang via corporaties en andere instanties te langzaam gaan, omdat die groot en log zijn en alles veilig willen doen. Het zijn veel techno-freaks die zich ermee bezig houden. Biohacking kan dus gedefinieerd worden als het integreren van technologie met het lichaam op een do-it-yourself-wijze.

Wat is het doel ervan?
Het oplossen van praktische problemen. De oprichter is heel vergeetachtig en vergat steeds sleutels of pasjes. Op het evenement was hij zelfs één van zijn apparaten vergeten: laten liggen in de trein… Als oplossing kwam hij met het idee van een geïmplanteerde chip en dat sprak sommige mensen wel aan. Als je een RFID-chip hebt,  heb je geen visitekaartje meer nodig, kan je deuren openen met je hand in plaats van sleutels. Bovendien kan je allerlei relevante informatie voor anderen erop zetten, zoals je bloedgroep, ID-gegevens, een testament, etc. In Zweden is er een hi-tech bedrijf, Epicenter2, waar alle werknemers zo’n chip hebben. Er kunnen geen sleutels kwijt raken of gestolen worden. Het uiteindelijke doel kan gezien worden als apparaten die interactie hebben met het lichaam.

Hoe werkt jouw chip?
De chip in mijn hand is een passieve chip, dat wil zeggen dat hij nooit actief is. Hij wordt actief en reageert als je er een spoel bij houdt. Het heet een RFID-chip (Radio-Frequency IDentification) en het wordt ook gebruikt voor huisdieren! Via apps kan ik dingen op mijn chip plaatsen of mijn chip ergens mee koppelen. Als ik mijn  telefoon erbij houdt, kan ik ‘m ontgrendelen. Via NFC (Near Field Communication) kan iemand anders mijn contactgegevens krijgen. NFC-chips zitten ook in je ov-chipkaart en je studentenkaart.

Kunnen je gegevens dan niet makkelijk gestolen worden?
In principe kan je je gegevens versleutelen, maar ik heb er helemaal geen belangrijke informatie op staan. [red.: Justin heeft inmiddels een wachtwoord op zijn chip gezet. Niemand kan Justin nog stelen!]

Zijn er dan wel gevaren aan biohacking?
Die zijn er wel. In principe zijn RFID-chips onschadelijk, aangezien huisdieren ze ook zonder schade kunnen dragen en er zijn verschillende tests gedaan naar de schadelijkheid in sommige lichaamsdelen. Er zijn wel biohackers die er gevaarlijke dingen mee doen. Zijn doen dan experimenten op andere plekken dan de conforme, eerder geteste plekken. Zo is er iemand die kleine magneten in zijn vingertoppen heeft. Hij schijnt hiermee magnetische velden te kunnen voelen! Deze magneten, en ook sommige andere implantaten, kunnen gevaarlijk zijn voor medische apparaten.

Op het internet is er naast enthousiasme ook scepsis te vinden. Mensen zijn bang voor een almachtige surveillancestaat. Moeten we hierdoor bang zijn voor RFID-chips?
Dat is een lastige vraag. Misschien is het in de toekomst wel mogelijk voor overheden om informatie en, belangrijker, de locatie van mensen te bemachtigen, maar dat kan nu nog zeker niet. Als je geen regels overtreedt, dan is er ook geen probleem lijkt mij. Maar ik weet hier eigenlijk weinig over.

Hoe ga je nu verder op je pad naar cyborg zijn?
Ik zou wel graag een slot met NFC willen op mijn deur. Dan heb ik geen sleutel meer nodig. Verder zou ik graag een NFC-reader op mijn laptop willen. Er zijn nog verschillende apps beschikbaar. Ik denk dat er in de toekomst meer mogelijkheden bij komen als het ook meer geaccepteerd wordt. Dit zijn dan vooral de dingen waarvoor we nu pasjes en sleutels voor gebruiken.

Biohacking is echter wel meer dan alleen de RFID-chip. Zo was er een experiment om je dieet aan te passen, zodat je infrarood zou kunnen zien. Verder hebben mensen een apparaat ontwikkeld waarmee je kan voelen waar het noorden is door middel van trillingen tegen je enkel. Na enige oefening voel je de trillingen niet meer en voel je altijd waar het noorden is!

Hartstikke bedankt voor je verhaal! Je kan zeker wel stellen dat je een interessante AEGEE’er bent! Ik heb nog een, misschien overbodige, vraag: wat nou als je klaar bent met die chip?
Geen dank! Dat is geen probleem: het is eenvoudig te verwijderen door een arts.

 

1 https://www.you tube.com/watch?v=7DxVWhFLI6E
2 http://www.bbc.com/news/technology-31042477

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl