Zon, Zuipen, Summer University

Een handige handleiding voor diegenen die wegwijs willen worden in de wereld van de Zomer Universiteit.

De zomervakantie staat voor de deur. Je hebt je laatste colleges gehad en bent nu naar alle waarschijnlijkheid aan het blokken voor je tentamens. Je zit in de UB of op je bloedhete kamer en kijkt verlangend naar buiten, want het is zulk mooi weer. “Maar,” denk je bij jezelf, “over een paar weken ga ik op Summer University, dus ik moet nog even volhouden!” Je probeert je, tevergeefs, te concentreren op de droge stof die voor je ligt, terwijl je in gedachten al in het vliegtuig zit op weg naar een exotische bestemming waar je de meest fantastische avonturen gaat beleven.

Na je tentamens geniet je van je herwonnen vrije tijd en breng je je dagen tevreden door in het Noorderplantsoen. Je barbecuet, voetbalt en gooit de occasional frisbee weg wanneer deze in je schoot belandt; het blijft natuurlijk het Noorderplantsoen, dus drukte, huilende kinderen en vliegende voorwerpen zijn inbegrepen. De dagen lijken voorbij te glijden en dan, opeens, is het zover: over een paar dagen ga je weg. Je ouders zijn bezorgd en vragen of je je paspoort niet vergeet en of je ze alsjeblieft METEEN wilt bellen wanneer je bent aangekomen op de plaats van bestemming. En of je wel een lijstje hebt gemaakt van alles wat je mee moet nemen, want je moet niks vergeten. Het is ten slotte de eerste keer dat je alleen op reis gaat. Tot dan toe maakte je je niet druk en verheugde je je vooral op deze volgende stap in je volwassenwording, maar dan slaat de twijfel toe. “Ik ken daar helemaal niemand, wat als ik het met niemand kan vinden? Dan zit ik daar twee ellendige weken in mijn eentje. Straks mis ik mijn vliegtuig of heb ik per ongeluk mijn ticket op de verkeerde dag geboekt. Wat dan? En wat nou als ik beroofd wordt, voordat ik bij de lokale AEGEE ben aangekomen? En Oh. My. God. ik moet twee weken in een tent slapen, waarom zie ik dat nu pas???”

Zon, Zuipen, Summer University 01

Ter geruststelling, dit zijn compleet normale gedachten wanneer je voor het eerst (of voor de tweede of de derde) keer naar een Summer University gaat. Je kent er inderdaad niemand, maar dat geldt voor de meeste mensen en iedereen wil elkaar graag leren kennen. Je trekt ten slotte wel twee weken intensief met elkaar op. Toch kan het handig zijn om jezelf dat extra beetje voorkennis te gunnen, zodat je straks maximaal kunt genieten van je twee weken zon, zuipen, en, hopelijk, geen ziekenhuis. Ondergetekende is twee maal op een Travelling Summer University geweest en aan de hand van die ervaringen heb ik de volgende TOPtipsssss voor jou bedacht.

  1. Maak inderdaad dat lijstje van spullen om mee te nemen waar je ouders over zeuren. En doe dat minstens een week van te voren, zodat je nog dingen toe kunt voegen, want meestal vergeet je wel een of twee dingen. Last-minute inpakken zorgt alleen maar voor stress, waardoor je waarschijnlijk je paspoort gaat vergeten en inderdaad je vliegtuig mist.
  2. Neem een notitieboekje mee. Je gaat tijdens je SU een heleboel nieuwe talen (lees scheldwoorden en versiertrucs) leren en het zou zonde zijn om die meteen weer te vergeten. Vaak is het ook de traditie om aan het eind van de SU boekjes uit te wisselen en een verhaaltje voor elkaar te schrijven. Wanneer je later de verhalen van je vrienden aan jou dan weer terugleest zal dat met een warm gevoel van nostalgie en een dromerige blik in je ogen zijn. Naar mijn inzicht is het absoluut beter dan getagd worden in de zoveelste dronken foto op Facebook. Ik kan me natuurlijk goed voorstellen dat jongens dit ontzettend gay (insert señor Chang hier) vinden, maar denk aan de mogelijkheden die dit biedt om contact te houden met die knappe chick uit Bulgarije. Schrijf een lief verhaaltje voor haar en you’ll be forever in her heart, of in de friendzone, maar dat zegt ze niet in je gezicht omdat ze je verhaaltje wel heel  lief vond.
  3. De volgende tip is misschien wel een van de belangrijkste: neem ALTIJD een slaapmasker en oordopjes mee. Tijdens de gemiddelde SU slaap je ongeveer 5 uur per nacht, wat veel te weinig is natuurlijk. Tel daarbij op dat je met meerdere mensen op een zaal ligt waarvan er altijd minstens een snurkt en de mogelijkheid dat er geen raamverduistering is en je ziet je schamele 5 uur al teruglopen naar een miezerige 2 uur, waardoor je na de eerste drie dagen al kapot bent en alleen nog maar wil dat iedereen oprot uit je slaapzaal zodat jij eindelijk eens wat precious slaap kunt gaan inhalen. Er is natuurlijk ook nog de mogelijkheid om zoveel te zuipen dat je al in een (spreekwoordelijk) coma bent voordat je überhaupt weer thuis bent, maar daar maak je je a. niet populair bij anderen mee en b. een kater is altijd nog miserabeler dan te weinig slaap.
  4. Mijn één-na-laatste tip is misschien heel saai, maar je zult me later dankbaar zijn. Namelijk: drink met mate. Het weinige slapen in combinatie met een druk dagprogramma en elke avond stappen zal je na een week op gaan breken. Je hebt deze SU ten slotte uitgekozen op de locatie en wilt ook wel iets meekrijgen van de omgeving en de cultuur, toch? Anders waren Lloret de Mar of Albufeira misschien betere bestemmingen voor je geweest, omdat je daar juist veel moet zuipen om nog wat van de omgeving te kunnen maken. Mijn stelregel voor drank is: de graad van doorzichtigheid en benzinegeur is een redelijk goede indicatie van de hoeveelheid alcohol die een (dubieus uitziende) fles bevat. Vooral tijdens de European Night die vaak op het einde van de SU wordt gehouden kan het er nogal eens wild aan toegaan wanneer de zelfgestookte flessen drank op tafel komen en je voedselbodem louter bestaat uit chocolaatjes en andere niet-vullende snacks. Wanneer je wordt uitgedaagd om een vlammend shotje van een lepel naar binnen te gieten, doe dit dan alleen als je het echt wilt en doe het met overtuiging. Als je twijfelt laait het vuur namelijk hoger op en kunnen je wenkbrauwen verschroeien (dit gebeurde mij al zag ik er weinig van, maar ik kreeg wel duizend keer excuses).
  5. De laatste tip: neem stroopwafels mee. Buitenlanders (enige uitzonderingen daargelaten) zijn dol op stroopwafels, dus je zult jezelf gegarandeerd heel erg populair maken als je in het bezit bent van meerdere pakjes van deze karameltraktatie. Laat op de eerste dag tijdens de kennismakingsgesprekjes casual vallen dat je stroopwafels hebt meegenomen en opeens zal jouw kamer de populairste kamer zijn om in te drinken. Zelfs de mensen die niet van je stroopwafelbezit afweten zullen naar jouw kamer komen, omdat mensen nou eenmaal kuddedieren zijn. De math is simpel: stroopwafels = populair = cumulatieve groep van volgers. Waarschijnlijk komt daar het spreekwoord ‘als vliegen op stroop’ ook vandaan. En met deze hele slechte grap besluit ik dan ook mijn laatste tip.

Dit waren mijn vijf toptips voor een topper dan top Summer University. Ik hoop dat je er wat aan zult hebben en dat je nog eens aan me denkt tijdens je SU. Voor een optimaal resultaat: print deze handleiding uit en hang hem naast je bed, zodat je er elke avond voor het slapengaan even naar kunt kijken. En als je weer veilig bent teruggekeerd in Nederland deel dan ook zeker je verhalen op de Gronoloog!!!

Zon, Zuipen, Summer University 02

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl