Leven in het IKEA-paradijs

Als je Zweden zegt, denk je waarschijnlijk aan IKEA, gehaktballetjes, elanden en knäckebröd. Maar wat doe ik er? Afgelopen september ben ik samen met Jorrit geëmigreerd naar Zweden. Dus geen Erasmus of feestje van korte duur, maar voor langere tijd en mogelijk zelfs voorgoed. Verscheidene boeken – waaronder de Millenium trilogie en de Wallander boeken – hebben mij erg enthousiast gemaakt over Zweden. Na een Erasmus periode in het zuiden van Zweden is mijn enthousiasme alleen maar toegenomen en daarom ben ik ook heel blij weer terug te zijn!

Wat doe je nou als Nederlander in Stockholm? Voor mijn afstuderen wilde ik per se naar het buitenland. Als een echte AEGEE-er gaat je hart nou eenmaal sneller kloppen van avontuur. Met veel geluk en via-via loop ik nu stage bij Air France KLM North-Europe als HR-coördinator Denemarken & Cargo. Ik ben helemaal in de wolken met deze plek en heb zelfs al een jaarcontract ondertekend, aansluitend op mijn huidige stageperiode. Dit komt perfect uit, want Jorrit doet zijn tweejarige master aan de KTH: de Koninklijke Technische Universiteit van Stockholm.

We zijn ondertussen lekker internationaal maar we blijven ook dicht bij onze Nederlandse roots door overal heen te fietsen. Helaas is dat in Zweden toch wat andere koek. In Groningen was de tocht omhoog naar de Grote Markt al zwaar, hier zijn het alleen maar eilanden, heuvels en bruggen. Omdat het nog niet genoeg is om iedere dag 20 kilometer te fietsen zijn we een nieuwe uitdaging aangegaan, de grootste fietstoertocht ter wereld. Op 12 juni vertrekken we om maar liefst 300 kilometer te gaan fietsen! En ja: ook tijdens deze toch zal het behoorlijk op en neer gaan.

Leven in het IKEA-paradijs 02

Ook hebben wij natuurlijk gezellig Koningsdag gevierd, in Zweden weliswaar. Anne en Josine van AEGEE waren op bezoek en met z’n allen bouwden we een feestje bij de Nederlandse Ambassade. Dit ging gepaard met de nodige bitterballen, haring en kaas met mosterd. Ook dronken we een biertje (Heineken uiteraard) met de Nederlandse Ambassadeur en zong iedereen uit volle borst het Nederlandse volkslied.

Leven in het IKEA-paradijs 03

Zweden staat natuurlijk bekend om de prachtige natuur en daarom trekken wij in het weekend ook graag de bossen in. Wandelend, fietsend of met de boot naar een van de vele eilandjes in de archipel. Grote aanraders zijn de ‘stuga’s’ (eenvoudige Zweedse huisjes) die overal staan en waar je na een lange wandeltocht een houtkacheltje kan aansteken, je slaapzak op een matras kan gooien om de volgende dag weer verder te trekken door dit prachtige land.

Hälsning, Charlotte

 

Cover foto door: Wouter Breedveld (Flickr) 
[CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)] 
via Wikimedia Commons

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl