Wie is Ome Ko?

Buiten schijnt de zon en de aangename temperatuur  zorgt ervoor dat de terrasjes buiten gevuld zijn met mensen. Als ik de Ome Ko inloop is het echter donker, leeg en koel. Normaal gesproken is dit precies andersom en dit is dan ook een wat aparte ervaring. Geen feestende (pratende) AEGEE’ers maar slechts twee mannen die bezig zijn met het repareren van het uiterst populaire gokautomaat – die blijkbaar toch zo nu en dan gebruikt moet zijn.

Ik vraag naar Jan – nee, de eigenaar heet helaas niet echt ‘Ko’- en er wordt mij verteld dat ze hem even gaan ‘halen’. Zou hij dan in het pand boven Ome Ko wonen?  Dat zou wel erg toegewijd zijn. Na een paar minuten loopt er eerst een schattige golden retriever naar binnen, gevolgd door Jan. Jan was even aan het schoonmaken in zijn andere kroeg: de Negende Cirkel. Nadat ik een tweede rare ervaring beleef in de Ome Ko: het bestellen van een flesje water, begint Jan te vertellen over hoe hij kroegeigenaar geworden is, zijn favoriete feestnummers en drankjes, toekomstdromen en meer…

Wie is Ome Ko 02

Vijftien jaar geleden was Jan zelf barman bij Ome Ko, momenteel is hij eigenaar van onder andere de Negende Cirkel en Ome Ko. Op de vraag of hij dan zo’n goede barman was dat hij het tot eigenaar geschopt heeft antwoordt Jan ontkennend. Aangezien een eigenaar maar een klein deel van de tijd achter de bar staat is het hebben van barmantalent geen vereiste voor het zijn van een goede kroegeigenaar. Alles wat zijn personeel moet doen, doet Jan ook. ‘Je kan moeilijk iemand vragen om kots op te ruimen als je dit zelf nooit doet’ en zo is het natuurlijk maar net. Ook het leven van een kroegeigenaar gaat niet alleen over rozen… De gemiddelde dag van een kroegbaas blijkt erg divers: op sommige dagen lig je om 5 u ’s nachts in je bed om vervolgens drie uur later op te staan. ‘Wel zwaar’ zeg ik, maar Jan haalt zoveel voldoening uit zijn werk hij dit niet erg vindt. De naam Ome Ko blijkt trouwens afgeleid te zijn van een bekend café in Muiden dat ook Ome Ko heet.

Bij een kroegbaas hadden wij als commissie bepaalde verwachtingen: wat zal zijn favoriete feestnummer zijn? Vast lastig kiezen, want hij heeft er zóveel. Maar Jan overtreft op dit punt alle verwachtingen, hij blijkt namelijk vrijwel uitsluitend naar klassieke muziek te luisteren.  Maar de oren wat rust gunnen na een avond ‘Dromendans’ en Ariana Grande’s enigszins irritante stemgeluid klinkt helemaal niet als een slecht idee!

Wie is Ome Ko 03Over het favoriete drankje van een kroegbaas had ik stiekem ook al gespeculeerd, welke exotische alcoholische substanties zou deze bevatten? Jans favoriete drankje blijkt echter het levenselixer van menig student tijdens de tentamenperiodes: koffie. Stereotypes blijken niet altijd te kloppen, dit wordt wederom weer eens bevestigd…

Diermanagement gestudeerd en gewerkt in de dierentuin: Jan is een echte dierenliefhebber. Dit blijkt ook uit de zeer diverse (en enigszins onverwachte) verzameling huisdieren die hij zelf heeft. Een hond –wat!?-, een papegaai en een wurgslang. ‘Wurgje’, zoals deze laatste liefkozend genoemd wordt, is momenteel tien jaar oud en ‘al over zijn reservetijd heen’ zoals hij het zelf verwoordt. Zijn liefde voor enigszins niet-knuffelbare dieren blijkt ook uit het feit dat Jan het voeren van krokodillen fantastisch vond toen hij als in de dierentuin werkte.

Wat zijn de toekomstdromen van Jan? Wat hem erg leuk lijkt is van ’s ochtends tot ’s avonds diensten te kunnen aanbieden: van een ontbijtje tot een akoestisch liveoptreden in de namiddag.  Misschien wordt ooit een ‘Ome Ko-ontbijtje’ wel net zo’n begrip in de studentenwereld als het huidige Hema-ontbijtje. Maar voor nu is Jan meer dan tevreden met wat hij heeft bereikt en geniet hij er met volle teugen van, luisterend naar klassieke muziek en met een lekker kopje koffie.

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl