Groene massamoorden in Groningse studentenkozijnen

Dit is Majesteit.

Groene massamoorden in Groningse studentenkozijnen 01

Dit is Hoogheid.

Groene massamoorden in Groningse studentenkozijnen 02

Zoals hun namen doen vermoeden is het logisch als dit koppel op hun wenken zou worden bediend. Helaas is het tegenovergestelde waar en snakken deze twee groene schoonheden met regelmaat naar een plensje water. We zijn zelfs op het punt beland waar ze tevreden zouden zijn met een scheutje tropical Fanta, chloor of pure spiritus: alles om te overleven in de bittere tijden van het verblijf in een studentenkamer. De muren vingen al op dat Majesteit en Hoogheid een ontsnappingsplan aan het beramen zijn. Ze wachten met smart op een aardbeving zodat ze als vanzelf naar een nieuw baasje worden gedrild om asiel aan te vragen. Laten we hopen dat de schaal van Richter niet ingesteld is op een onderkomen bij een VVD’er.

Menig student heeft het ooit in zijn hoofd gehaald de CO2-reductie wat te ondersteunen door een plantje aan te schaffen. De cactus is met name populair, door zijn prikkelbare, stoere en statige look, maar ook zeker door zijn gebruiksvriendelijke karakter. Ook ik begon met een bescheiden trio van cactussen en omdat het innerlijk van dit plantje zachter is dan de buitenkant doet vermoeden heb ik ze voorzien van namen. Maak kennis met Coos, Coco en Corrie:

Groene massamoorden in Groningse studentenkozijnen 03

Deze namen zijn gebaseerd op hun pittig korte kapsels waar veel vrouwen van middelbare leeftijd jaloers op zijn.

Nu is het zo dat het zonnetje is gaan schijnen. De tentamens lijken minder van belang, het stofdoekjes wordt zelf onder het stof vandaan getoverd en de moedergevoelens voor dier, plant- en medemens leven weer op. Mr. Heijn speelde hier slim op in door de moestuin spaaractie te starten. Binnen mum van tijd was de potgrond niet meer aan te slepen en was geen kozijn mee onbewoond. Creatieve ijsbak/emmer/mok/spons/fles constructies zijn uitgevonden om het groei- en snoeiproces in goede banen te leiden. Vol goede moed begonnen studenten aan een eigen moestuin met de hoop tegen deze tijd te kunnen genieten van sappige aardbeien, knapperige preitjes of kraakverse broccoli’s van eigen fabricaat.

Ik denk dat ik mag stellen dat niet alle vingers zo groen waren als werd gedacht. Een arsenaal aan (nog niet eens) ontkiemde plantjes zag het levenslicht vervagen en kwam, op soms brute wijze, aan zijn einde. De eens zo symmetrisch gerangschikte kozijntuintjes maakten plaats voor uitgedroogde aarde, verkoolde blaadjes en afgekloven steeltjes. Er zijn zelfs enkele gevallen van bladluis, onkruid en slakkeninvasies bekend. Het had zó mooi kunnen zijn: zuurstof in overvloed, een toename in groenteconsumptie van studenten en hier en daar de geboorte van een nieuwe treehugger.

“Voorkomen is beter dan genezen” lijkt een leus te zijn die in deze groene catastrofe wel op zijn plek is. Hoe kan je voorkomen dat jouw (kamer)planten geen massamoord tegemoet gaan? Hier wat tips/aandachtspunten:

  1. Een goed begin is het halve werk! Kies voor een makkelijke plant, zodat er simpelweg weinig mis kan gaan. Cactussen en vetplanten zijn erg geschikt voor de luie student. Ze hebben nauwelijks water nodig: een cactus heeft genoeg aan een paar druppels water om de 4 weken. Weinig op je kamer deze zomer? Beide plantensoorten zullen een aantal weken op het balkon of in de tuin overleven, zonder teveel aandacht en verzorging. Bikkels zijn het! Let trouwens wel een beetje op het weerbericht: wordt er een natte zomer verwacht, dan doen de planten het beter onder een afdakje dan in de volle zon.
  2. Denk goed na waar je jouw plant neerzet! Voldoende licht is erg belangrijk. Wanneer planten te weinig licht krijgen zullen ze geel kleuren en zullen de blaadjes vallen. Wanneer ze teveel licht krijgen zullen de planten niet meer groeien. Let bij aankoop van een plant op de specificaties, zodat je weet hoe ver hij van je raam af moet staan. Ook speelt het mee of je raam bijvoorbeeld op het zuiden ligt. In de zomer hebben de planten in zuidelijk gelegen kozijnen het meest felle zonlicht te verdragen.
  3. Let bij aankoop van een plant goed op hoe vaak je nieuwe groene liefde van water voorzien moet worden. Sommige planten moeten altijd in vochtige grond staan, andere planten kunnen een aantal dagen in droge grond staan en er zijn ook planten die nauwelijks water nodig hebben (zoals de cactussen). De laatsten zullen eerder sterven aan verdrinking dan aan uitdroging. Er zijn tegenwoordig ook handige snufjes te verkrijgen in het tuincentrum waarmee de watervoorziening gereguleerd kan worden. Zo zijn er systeempjes die uit een naast de pot geplaatst reservoir water opzuigen en het vochtpijl in de pot aanvullen. Je kan ook zelf creatief aan de slag gaan en bijvoorbeeld een frisdrankfles doorsnijden en omgekeerd met water en een filter in de grond plaatsen, zodat het water geleidelijk de aarde in loopt. Een andere optie is het creëren van een sponsconstructie, aanbevolen door een AEGEE-tuinier. Hierbij leg je een spons in een schaal waarop je plantjes staan, de spons neemt het overtollige water op en wanneer de planten vocht nodig hebben onttrekken zij dat uit de spons. Dit proces heet osmose (realiseer je wel dat een niet-bèta dit schrijft). Uit redactioneel onderzoek is gebleken dat het werkt, hoewel ik geen garantie bied dat je plant uiteindelijk toch niet het loodje legt.
  4. Groene massamoorden in Groningse studentenkozijnen 04Hoewel je als AEGEE’er natuurlijk meer op reis dan thuis bent, betekent dit niet dat jouw planten geen liefde, zorg en aandacht wensen. Enig zoekwerk op internet onthult dat er nogal wat fanatiekelingen zijn die ervan overtuigd zijn dat planten gevoel hebben en zich zodoende ook boos of gekwetst kunnen voelen. Cleve Backster verrichtte een gros aan experimenten waarbij gemeten werd hoe de plant reageerde op bijvoorbeeld vreemdelingen. Hij was er ook heilig van overtuigd dat planten in staat waren een zogenaamde plantenmoordenaar te identificeren. Dit mat hij door te kijken naar hun angstgevoelens tijdens de confrontaties met potentiële misdadigers. Backster is daarnaast van mening dat wanneer je op reis gaat het goed is een foto van je plant mee te nemen en hier een aantal keer per dag naar te kijken. Wanneer je terugkeert van je reis zul je zien dat al deze mentale steun en aandacht je plant goed heeft gedaan en hij/zij (daarover verschillende meningen) glimmend, gezond en groen op je staat te wachten.

 

Mocht je nog steeds geen vertrouwen hebben in je verzorgingsvaardigheden is het ook altijd aan te raden een nepplant aan te schaffen, of zoals mijn moeder gebaarde: zelf planten te knutselen.

Groene massamoorden in Groningse studentenkozijnen 05

Let wel op: deze groentjes worden niet alleen met cactussen geassocieerd, zeker niet in een beschonken bui.

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl