Paarse soep – Borsh – uit Rusland

Het is een must om te eten bij een bezoek aan Rusland. Een bom aan voedingstoffen en een explosie aan kleur, dat is wat deze rode bietensoep karakteriseert. Nog niet gesproken over de unieke licht-zoete smaak, afgewisseld met de frisheid bij toevoeging van een toefje zure room. Wat het helemaal afmaakt is een teentje verse knoflook: Borsh op zijn best! Hoe lekker vind jij ‘m?

Russen, vooral vrouwen, houden van koken. Zo ook mijn moeder. Voor je het weet heeft ze de hele tafel vol staan met koude salades, een flinke pan soep en, uiteraard, de bijbehorende drinkwaren. Over mijn familie in Rusland zelf nog gezwegen. Gedurende mijn opvoeding heb ik dan ook veel Russisch eten (en drinken) mogen proeven. Toch ontwikkel je op een gegeven moment een soort zwak voor bepaalde gerechten. Eén daarvan is voor mij Borsh. Deze smaak – uniek in zijn soort – heb ik nog nergens anders in de wereld mogen proeven. Ik zou zeggen, succes bij de bereiding en smakelijk eten!

Benodigdheden (voor 5 Liter):

 • 1 Mergpijp
 • 1 Ui
 • 2 Middelgrote wortels
 • ⅟2 Witte kool
 • 4 rode bieten
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 Gedroogde laurierbladeren

Bereiding (ca. 3 uur):

 1. Vul een grote pan voor de helft met water en kook de mergpijp 2 uur lang. Voeg ook gelijk zout naar eigen smaak samen met de 2 laurierbladeren toe.
 2. Snijd de ui, wortels en witte kool en doe deze na de 2 uur in de pan. Deze groenten koken totdat zij halfgaar zijn.
 3. Schil de rode bieten, pel de teentjes knoflook en doe ze geraspt in de pan.
 4. Voeg zout naar smaak toe en kook het geheel totdat alles gaar is.
 5. Verdeel het geheel over de borden met een toefje zure room.

Smakelijk eten!

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl