Thaise gevulde ananas

Laatst vroeg Willemien mij om een recept uit mijn tijd in Azië. Nou zijn er dan natuurlijk heel veel dingen die er door je hoofd schieten, waarvan minstens de helft onuitspreekbaar of op z’n minst dubieus te noemen is. Uiteindelijk bleef ik hangen bij iets wat bij mij een grote indruk heeft achtergelaten. Ik weet nog dat we (ik reisde samen met een vriend) aankwamen bij een compleet verlaten busstation in the middle of nowhere. Er was geen huis te bekennen en mijn Thais was nog niet van een geweldig hoog niveau. Toen we uiteindelijk van een van de buschauffeurs los hebben weten te krijgen waar onze volgende bestemming zich wel niet zou moeten bevinden, zijn we die 10 kilometer die we ervan af waren maar gaan lopen. Toen we na deze lange en toch enigszins ongemakkelijke tocht – het was rond de 35 graden – aankwamen bij het hostel, besloten we onszelf maar eens te verwennen en een keer iets anders te nemen dan de eeuwige “fried rice” (een soort nasi). Ik had toen wel zin in iets zoets met ananas en ik moet zeggen dat ik bijna tot tranen geroerd was toen ik dit op mijn bord kreeg!

Thuis kwam ik er achter dat dit eigenlijk heel makkelijk te maken is.

Je hebt hier het volgende voor nodig:

 • 1 ananas
 • 1 kipfilet
 • kerriepoeder naar smaak
 • 1 paprika
 • handvol rozijnen
 • handvol cashewnoten
 • 1 papaya (kan ook zonder, wel minder lekker)
 • zoetzure saus
 • rijst

Deze saus maak ik vaak zelf, maar je kan hier ook gewoon een pot van kopen als je daar geen tijd/zin voor hebt.

De zoetzure saus maak ik met:

 • gemberwortel
 • 1 knoflookteentje
 • ananassap (van de ananas zelf
 • 2 eetlepels tomatenpuree
 • 1 eetlepel ketchup
 • 2 eetlepels witte wijnazijn
 • 1 eetlepel citroensap
 • 3 eetlepels suiker
 • 2 eetlepels soja saus
 • olie
 • 1 eetlepel maizena
 • chilisaus
 • rijstwijn

De gemberwortel schil je en hak je met de gepelde knoflook fijn. Dan roer je de ketchup, tomatenpuree, ananassap, citroensap, suiker, soja saus en witte wijnazijn door elkaar. Vervolgens bak je de gember en knoflook tot deze glazig worden. Hierna doe je de gemaakte saus erbij en kook je deze. Vervolgens meng je de maizena met water en maak je de saus hiermee stevig. Hierna doe ik er chilisaus en rijstwijn bij tot de smaak goed is.

Voor de ananas zelf:
Snij de ananas in de lengte (zie foto) en snij er ananasblokjes uit. Marineer de kip in kerrie, peper en zout. Bak deze. Kook de rijst volgens de verpakking. Snij de paprika en bak deze mee.
Voeg vervolgens de zoetzure saus erbij en laat dit opwarmen. Hierna voeg je de rozijnen en cashewnoten toe. Op het laatst doe je hier ananas en papaya bij. Ten slot vul je de ananas met dit mengsel en maak je met bijvoorbeeld een soepkom een mooi rond builtje van de rijst. En voila, klaar in 30 minuten en het ziet er fantastisch uit!

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl