Zuid-Afrikaanse Potjiekos

Ik heb, inmiddels vier jaar geleden, een halfjaar met 9 andere studenten in een huis gewoond te Kaapstad, Zuid-Afrika. Dit in verband met een stage die ik daar liep bij een immigratiebedrijf, de werkcultuur hier was zeer relaxt. Naast stagelopen bestond mijn periode vooral uit cultuur (en andere dingen) snuiven, het studentenleven en Kaapstad en Zuid-Afrika verkennen. Mijn grootste hoogtepunt tijdens die periode moet toch wel het sky-diven zijn geweest boven Kaapstad in verband met mijn hoogtevrees. Deze jump staat vandaar ook mooi op DVD en mijn laptop zodat ik dit nooit zal vergeten en lekker kan showen.

Zuid-Afrikaanse Potjiekos 02

Wat betreft het eten: Braai Braai en nog een Braai. Vertaling: BBQ, BBQ en nog eens BBQ. Maar dan op z’n Zuid-Afrikaans: enorm veel (soorten) vlees bestrooid met zeer veel kruiden. De feuten proefden bijna het vlees zelf niet eens meer. Aangezien ons klimaat het niet altijd toelaat om 4 keer per week te ‘’Braaien’’ heb ik hier het recept wat een student zelf thuis kan maken en er ook een eigen spin aan kan geven. Vaak maak ik dit zelf als ik een ‘left-over day’ heb. Gewoon flink wat kip kopen, verloren groentes bijeen rapen, wat kruiden van je huisgenoot ‘lenen’ en klaar ben je. Wél heb je een stoofpan nodig! Zet het op en ondertussen drink je een lekker drankje, doe je wat aan school of wat dan ook. Een stuk vlaai als toetje erna gaat er trouwens ook goed in…

Zuid-Afrikaanse Potjiekos 03

Potjiekos wordt door de echte liefhebbers in laagjes opgebouwd. Je gooit eerst de hardste ingrediënten in het pannetje, langzaam voeg je daar de minder harde bij. Het vuur pruttelt niet te hard, de potjie moet langzaam warm – en dus gaar- worden. Roeren is ten strengste verboden, althans zo menen experts.

 


Zuid-Afrikaanse Potjiekos 04

Ingrediënten (voor 4 personen)

1 kg kippendijen
6 grote aardappelen (gepeld en in schijfjes/blokjes gesneden)
½ kg champignons
½ kg wortels (gepeld en in schijfjes gesneden)
125 ml kokend water
50 ml olijfolie
50 ml chutney
4 laurierbladeren
1 kippenbouillonblokje
2 theelepels zout
1 theelepel gemengde kruiden
½ theelepel gedroogde tijm
paar grove zwarte peperkorrels (naar smaak)
evt: paar knoflooktenen
* rijst

Bereiding (±2 uur kooktijd)

 1. Zorg dat de gietijzeren pot / de stoofpan van binnen helemaal goed schoon is
 2. ‘Schuur’ met een paar knoflooktenen in de pan, alsof je de pan invet met knoflook (let op: dit hoeft niet per se, dus mensen die niet willen stinken of niet van knoflook houden, hoeven dit niet te doen)
 3. Verhit de olie
 4. Strooi zout over de kippendijen
 5. Bak de kip in de hete olie totdat hij goed op kleur (bruin) is
 6. Voeg de kruiden, laurierbladen, pepers en de chutney toe aan de kip
 7. Laat een paar minuten op laag vuur pruttelen
 8. Kook ondertussen het bouillonblokje in 125 ml water
 9. Leg eerst de aardappelen, en daarna de wortelschijven – in laagjes – op de kip (zoals je ook bij lasagna opbouwt)
  Let op: de champignons gebruik je nog niet!
 10. Gooi de bouillon bij de kip
 11. Laat ongeveer 50-60 minuten sudderen (zonder deksel op de pan)
 12. Voeg als laatste de (ongekookte) champignons toe aan het geheel
 13. Laat vervolgens nog 20-30 minuten sudderen

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl