Alternatieven voor de trein

Winterweer: naast een prachtig ‘blanco’ landschap achter het raam van je studentenkamertje, zorgt dit weer ook voor ongemakkelijkheden zodra je de deur achter je dicht doet (als je hem al open krijgt). Met name jezelf verplaatsen is een drama, want eenmaal op het station aangekomen blijkt er geen enkele trein te rijden. Wat nu?

Terwijl het geluid van de omroepster het ene oor in en het andere oor uitgaat, bedenk je een oplossing. Waarom ga ik niet:

Alternatieven voor de trein 02
Door Onderwijsgek (Eigen werk) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

1. Lopen

Dat kan, maar aangezien je van plan was met de trein te gaan is dit geen optie. Tenzij je natuurlijk de hele dag de tijd hebt. Bereid je voor op een lange en barre tocht. Kleed je goed aan en neem een lekker lunchpakketje mee. Sterke drank, vooral wodka, is een must om bij je te hebben. Het helpt je warm te houden en beperkt bevriezing van lichaamsdelen.

2. Fietsen

Dit is niet aan te raden. Als de treinen niet rijden zullen de wegen wel glad zijn en ligt er waarschijnlijk een flinke laag sneeuw (hoewel de NS tegenwoordig zelfs minder treinen laat rijden in verband met een verwachting op kans op sneeuw). In plaats van de eerste afslag te nemen, glijd je voor de prijs van enkele blauwe plekken zomaar door naar de tweede afslag. Daarnaast is fietsen koud en kost het moeite.

Alternatieven voor de trein 03
Door Maurits90 (Eigen werk) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

3. Met de auto (NB: indien geen auto: punt 3 komt niet in je op, dus ga naar punt 4)

Waarschijnlijk de beste optie. Het is snel, je blijft lekker warm en het kost je amper moeite! Helaas zullen er waarschijnlijk meer mensen op dit idee zijn gekomen, waardoor de snelheid afneemt en je je al snel in een file bevindt. Kun je wel goed doorrijden, dan mag je dokken bij de eerst volgende benzinepomp. Voor wat hoort wat!

Kies je voor deze optie, let dan wel op voor mogelijke gladheid! Voor je het weet krijg je een kijkje in het onderwaterleven van de naast de weg gelegen sloot.

4. Liften

De ideale oplossing voor als je geen auto tot je beschikking hebt en zowel lopen als fietsen geen opties zijn. Loop naar de dichtstbijzijnde grote weg waar dagelijks veel auto’s langsrijden én die naar een markante plaats lopen. Dit kunnen onder andere zijn: de oprit van een snelweg (wel de goede oprit!) en een weg naar een andere grote plaats. Zorg er wel voor dat automobilisten kunnen stoppen, op de plek waar jullie staan, zonder al te grote gevolgen voor het verkeer erachter. Een beetje lullig voor degenen die gekozen hebben voor optie drie.

Steek ten slotte je duim op of maak een bordje naar een grote plaats in de buurt van het doel dat je voor ogen hebt. Als je het slim aanpakt ben je binnen een half uurtje zeker weg en heb je de snelheid als een normale auto, maar dan zonder de kosten. Het is wel altijd maar hopen op een betrouwbare en goede chauffeur – zeker met winters weer.

Alternatieven voor de trein 04
GVB 916 & 918. by Bart, on Flickr

5. Met de bus

Is liften niets voor jou, dan kun je ook kiezen om betaalbaar mee te liften met een ietwat langere auto (niet te verwarren met een limousine), die daarnaast ook nog eens een stuk trager is en vaak door allerlei dorpen rijdt waar je helemaal niet moet zijn – wel leuk als je houdt van sightseeing. Ook hier moet je hopen op een goede chauffeur, want voor je het weet ligt de hele bus tegen een woning aan.

Soms is het niet mogelijk om je bestemming met de bus te bereiken, bijvoorbeeld omdat het simpelweg te ver is of omdat je meer dan tien keer moet overstappen. Helaas, ga dan maar door naar puntje zes.

6. Gewoon niet

Blijf lekker thuis joh! Waarvoor moest je ook alweer de deur uit? Voor je baan hoef je het niet te laten. Hoeveel mensen werken er wel niet thuis, achter hun laptop. Probeer dat eens.
Heb je een vergadering of andere meeting? Ook dan is de laptop, verbonden met het altijd handige internet, de uitkomst. Skype biedt talloze mogelijkheden.
Als je naar familieleden of vrienden toe wilt of moet, kun je dit beter uitstellen tot een andere keer. Je hebt tenslotte al vijf dingen overwogen om weg te komen!

“Onze excuses voor het ongemak”

 

 

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl