Studeren in Singapore: Boerkas en Minishorts

Singlish leren, Azië verkennen en druk studerende Aziaten tevreden houden. Een klein deel van de ervaringen van een half jaar studeren in Singapore. Voor iedereen die nog niet op de hoogte was, dit jaar studeer ik een semester in Singapore! In dit verhaal een paar van de enorme hoeveelheid ervaringen van het studeren hier.

Allereerst is deze stad totaal anders dan ons kleine lieve studentenstadje Groningen. Ook al is Singapore in Azië een van de meest westerse steden, toch is het totaal anders. Vergeleken bij Singapore is Nederland nog lang geen multiculturele samenleving: alle nationaliteiten leven hier vredig samen: boeddhisten, moslims, joden, alle soorten Westersen, Indiërs, Sikhs, Chinezen en ga zo maar door. Niemand kijkt hier op van vrouwen in een boerka met daarnaast moderne Aziaten in minishorts. Singapore is het een wereldstad van luxe en moderniteit, een uitstraling die de regering maar al te graag wil bereiken. Maar als je van het luxe Marin Bay hotel naar Little India loopt lijkt het net alsof je in een ander land bent belandt. kortom: Singapore is een stad van tegenstellingen.

Studeren in Singapore Boerkas en Minishorts 01De officiële voertaal hier is Engels maar veel Singaporesen gebruiken hier hun eigen variant op genaamd ‘Singlish’. Dit is een soort Engels maar dan met een enorm accent, een paar andere woorden en het woord ‘la’ overal achteraan geplakt. Ik zit hier nu al 3 maanden maar nog altijd kan ik als een klasgenoot enthousiast tegen mij praat alleen maar lief lachen en knikken omdat ik er stiekem niks van versta. Een andere opmerkelijke gebeurtenis hier is het eten, want dit is in supermarkten (net zoals alles hier trouwens) enorm duur. Gelukkig hebben ze daar een oplossing op gevonden: foodcourts. Deze zijn te vinden op bijna elke hoek van de straat en bestaan uit plastic stoeltjes en tafeltjes met daaromheen allerlei kraampjes met Japans, Chinees, Thai en nog veel meer soorten eten. Dit is echt een uitvinding! Vaak heb je voor minder dan 4 euro een complete maaltijd met drankje, dus koken is er dit half jaar niet bij.

Het leven als buitenlandse student is hier erg tof. Allereerst wonen bijna alle exchange studenten in een luxe flat met zwembad. Daar kon ik natuurlijk ook niet onderuit, en met 5 andere meiden woon ik in een flat met een geweldig zwembad en fitnessruimte. Hoewel dit een enorme luxe lijkt voor ons in Nederland, is het in Singapore heel normaal. Een zwembad is ook echt een vereiste aangezien ik de drukkende vochtige hitte met 30 graden elke dag zonder zwembad niet zou overleven. En dan natuurlijk het belangrijkste deel van studeren in het buitenland, wat veel mensen op exchange vergeten: het studeren. Ook al is deze stad enorm westers, als enige blonde persoon in de klas werd ik in het begin toch aardig aangestaard. Verder hebben buitenlandse studenten een erg slechte reputatie door het vele feesten en reizen, daarom heeft een aantal klasgenoten al bij voorbaat een hekel aan je. Maar er zijn gelukkig ook hele aardige en sociale klasgenoten die je overal mee heen vragen zoals barbecues en etentjes in de beste lokale restaurants. De lessen zijn wel even wat anders dan ik gewend was, veel kleine groepjes en enorm veel werk! Vooral in de vorm van groepsopdrachten en presentaties. Maar gelukkig blijft er nog genoeg tijd over om te feesten en te reizen! Feestjes hier zijn ook vaak erg luxe en zonder een jurkje en hakken kom je als meisje helaas niet binnen. Maar met een beetje moeite kom je wel terecht in de meest fancy rooftopbars en op woensdag zijn er zelfs een grote hoeveelheid aan gratis drankjes voor de dames!

Studeren in Singapore Boerkas en Minishorts 02

Deze luxe in Singapore is totaal anders dan in de andere landen in Zuidoost Azië waar ik tot nu toe heen ben geweest. Aangezien Singapore in het midden van alles ligt is het erg makkelijk om reisjes te maken in het weekend. Zo ben ik naar Thailand, Maleisië en Cambodja gereisd en in de planning staan nog Indonesië en Vietnam. Deze reizen zijn erg leuk aangezien je zo een hele andere kant van Azië te zien krijgt, van prachtige natuur tot grote armoede. Al deze ervaringen maken dit half jaar super en de tijd gaat erg snel voorbij. Op dit moment hoef ik nog maar een maandje te studeren hier en dan heb ik twee maanden vrij om Azië door te reizen!

Groetjes uit Singapore!

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl