Indonesische Nasi Goreng

Eten is een belangrijk onderdeel van een cultuur en een recept is natuurlijk een mooi souvenir. Toen ik vorig jaar in Indonesië was heb ik geleerd hoe je de allerlekkerste Nasi Goreng kan maken. De Indonesische Dewi, op de foto’s zie je haar aan het werk, legde het allemaal uit. Dit recept wil ik graag met jullie delen. Nasi goreng, Indonesisch voor gebakken rijst (klinkt toch minder exotisch) is namelijk het ideale studentenrecept!

Indonesische Nasi Goreng 01Voor je aan het recept begint moet je je wel bedenken dat het hier over een Indonesisch recept gaat en dat werkt anders dan bij aardappels met groente. Volg niet overal braaf wat er in het recept staat maar wees eigenwijs. Als je niet van pittig eten houdt, doe je er lekker geen lombok (spaanse peper) in en als je ’s avonds niet alleen op de dansvloer wil staan doe je er lekker geen knoflook in. Heb je nog wat restjes groente in de koelkast liggen? Dan heb je geluk! Alle restjes zijn welkom in dit vriendelijke recept. De Indonesische keuken doet niet moeilijk. Je kan er alles in doen en uit laten wat je maar wil. Waarom er dan toch een recept bestaat voor Nasi Goreng? Zie het als een houvast waar je op verder kan bouwen. Je moet de beginselen kennen voor je kan variëren.

Eigenlijk is dit recept zonder groenten, dus alleen de rijst. Het is namelijk het idee dat er allerlei bijgerechten bij komen, als een heuze rijstttafel. Groente kun je er naar smaak trouwens gewoon bij ingooien wanneer je de rijst gaat bakken. Denk er wel aan dat je twee ons groenten per dag moet eten!

 

Benodigdheden:

  • Een middelgrote ui
  • 2 knoflookteentjes
  • Een lombokje, of een spaanse peper (dat is bijna hetzelfde)
  • Kip, zoveel je wilt, maar je kan ook ander vlees gebruiken of vis of niets. Wat je wilt. Mijn advies is tussen de 50 en 150 gram per persoon.
  • Palmolie. Naar het Nederlands vertaald kun je ook zonnebloemolie gebruiken.
  • Masako Bumbu Ekstrak, oftewel een blokje kipbouillonkruiden.
  • Ketjap en/of tomatensaus
  • Eventueel kun je er nog sambal bij doen. Je kan de lombok/spaanse peper ook vervangen door sambal als je dat makkelijker vindt.
  • Eieren, voor iedereen 1 spiegelei wat je op de rijst legt (zie foto)
  • Komkommer, voor de garnering

Verder heb je een kookpan en een wokpan nodig, een vijzel of een knoflookpers en het liefst een fornuis wat je lekker hoog kan zetten.

Indonesische Nasi Goreng 02

Handleiding:

Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing. Het is heel belangrijk dat de rijst niet te lang gekookt is want dan wordt het plakkerig en bakt het niet goed. Tip: gebruik een kookwekker. Laat de rijst na het afgieten even staan met de deksel erop.

Snij de kip/wat-dan-ook in kleine stukjes en marineer deze in bijvoorbeeld ketjap en sambal. Stamp de ui, knoflook, lombok met een beetje olie fijn met een vijzel. Je kan het ook heel klein snijden of een knoflookpers gebruiken in plaats van een vijzel. Gooi dit prutje in een wokpan met nog wat extra olie.

Doe de gekookte rijst erbij en bak deze. Meng alles goed door elkaar, eventueel met nog wat sambal erbij. Zet het op hoog vuur en schep het steeds om zodat het lekker bakt. Haal de gebakken rijst weer uit de wok, doe het bijvoorbeeld terug in de kookpan.

Bak nu de gemarineerde kip met een verkruimeld bouillonblokje. Doe de groente erbij als de kip gaar is. Als laatste doe je de gebakken rijst er weer bij en serveer uit met eventueel een spiegelei en komkommer. Om de mooie vorm te krijgen die je op de foto ziet kun je de nasi goreng in een schaaltje doen en deze goed aanstampen. Wanneer je het schaaltje dan op de kop op het bord zet en het schaaltje weg haalt, blijft het keurig zo staan.

Dus, voor wie de winter even zat is, waan je even in de tropen met dit recept. Je kan er je creativiteit in kwijt en het smaakt (als het goed is) nog lekker ook. Ik hoop hierbij ook het wat-eten-we-vandaag-dilemma op te hebben gelost. Eet smakelijk!

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl