Drinken op z’n Russisch: hoe drink je pure wodka het lekkerst?

De meeste wodkafanaten zijn ervan overtuigd dat de échte smaak van wodka alleen te proeven is door het puur te drinken. Toch valt het ‘watertje’ niet bij iedereen goed in de smaak. De één vindt het te sterk en de ander zegt dat er geen smaak aan zit. De manier waarop je het drinkt is echter essentieel; niet alleen voor een lekkere smaak, maar ook voor een intense reiniging van binnen en een onvergetelijke avond! Lees hier tips die je leven zullen veranderen.

Drinken op zn Russisch hoe drink je pure wodka het lekkerst 01
Foto door: Karola Riegler (BY-ND 2.0)

 

Kies voor kwaliteit

Het begint allemaal bij het kiezen van de wodka-soort. Op de markt zijn allerlei wodkamerken die doen vermoeden dat ze in Rusland gemaakt zijn. Niets is echter minder waar. Velen zijn geproduceerd in de VS of in Duitsland. Deze zou ik bij voorbaat niet kopen. Kijk dus voordat je wodka koopt, altijd naar de plaats waar deze gestookt is. Meestal staat er ook ‘imported by’, daar moet je niet naar kijken. Als je toch al zo deskundig naar dat het etiket aan het kijken bent, werp dan ook even een blik op het alcoholpercentage. Neem, hoewel vaak goedkoper, geen wodka van 37,5%. De wodka is dan vaak verdund, wat ten koste gaat van de kwaliteit en puurheid. Als je zulke wodka drinkt, zal je merken dat deze erg brandt in je keel.

Drinken op zn Russisch hoe drink je pure wodka het lekkerst 02
By Henrik Abelsson Abelsson (Own work) [GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC-BY-2.5], via Wikimedia Commons
Kies voor kwaliteit en daarmee voor puurheid. In Nederland wordt meestal het in Italië gestookte Smirnoff gedronken: een prima merk, zolang je de 40% versie drinkt. Een duurdere maar vele malen lekkerdere optie is Absolut Vodka, afkomstig uit het Zweedse Åhus. Hoewel deze wodkasoort ietwat scherp wegdrinkt, is de frisse tintelende nasmaak erg lekker.

De lekkerste wodka vind ikzelf toch wel Parliament. Deze wodka wordt gestookt in Rusland en is bijzonder zacht van smaak. Doordat bij het stookproces melk wordt gebruikt, proeft de wodka minder sterk en wordt deze als zeer prettig ervaren. Zelf zeggen de Russen dat Russkiy Standard de lekkerste wodka is. Ik vind hem erg sterk en bitter. Als je de laatstgenoemde merken wodka wilt kopen, kun je niet anders dan afreizen naar Duitsland. Hier in Nederland zijn ze niet verkrijgbaar.

 

Slechte wodka drink je koud

De meeste mensen zeggen dat je wodka koud moet drinken. Dit is zeker waar als het gaat om wodka die warm niet te drinken is, oftewel kwalitatief slechte soorten waar ik eerder voor heb gewaarschuwd. Ook goede wodka is koud goed te drinken, maar wil je drinken als een echte Rus, pak dan de wodka direct uit de kast en schenk het in kleine glaasjes. Kies een hoeveelheid tussen de 50 en 70 milliliter per glas.

 

Zorg voor ‘zakuski’ binnen handbereik

Bij het drinken van wodka horen verschillende kleine hapjes, in het Russisch ‘zakuski’ genoemd. Dit kunnen zijn: gerookte vis, pittige worst of olijven. De populairste ‘zakuska’ in Rusland zijn zoute augurkjes: in Rusland vaak zelf gemaakt, in Nederland niet verkrijgbaar. Ook hiervoor moet je naar Duitsland.

Drinken op zn Russisch hoe drink je pure wodka het lekkerst 03
By Stiopa (Own work) [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

Bedenk een toast

Voordat je daadwerkelijk gaat drinken, bedenk jij of iemand anders aan tafel iets waarvoor je drinkt. De eerste is vaak op de gezondheid (‘za zdarovje’), of voor het bijeen zijn (‘za vstretsju’). De rest van de toasts kunnen gaan over van alles en nog wat: van het toewensen van een fijne vakantie aan de buurvrouw die pasgeleden naar Sotsji is vertrokken, tot het succesvol opdrinken van de volgende 100 gram (Russische aanduiding van één portie wodka).

 

“Za zdarovje!”

Het moment is daar, iedereen pakt zijn glaasje wodka in zijn rechterhand, houdt het omhoog en één iemand aan tafel spreekt de toast uit. Zorg ervoor dat je in je linkerhand een ‘zakuska’ hebt, die zal je nodig hebben! Vervolgens wordt er geproost. Het gekke is dat in Rusland niemand elkaar aankijkt als ze proosten. Alle ogen zijn gericht op het rechthouden van het wodkaglaasje tussen de wirwar van armen en glaasjes.

Je ademt uit, zet je glas tegen je mond en gooit de wodka in één keer achterover. Terwijl je de wodka doorslikt, zet je het lege glas op tafel en adem je, met je ‘zakuska’ voor je neus, diep door je neus in. Het moet lijken (!) alsof je daadwerkelijk iets aan het snuiven bent, je wilt niet eindigen met een zoute augurk die in je neus vastzit. Als laatste neem je een hap van je ‘zakuska’ en kun je je gaan voorbereiden op de tweede ronde, want, zoals de Russen zeggen: tussen de eerste en de tweede zit maar een kleine pauze!

 

Wat is wodka eigenlijk?

Wodka wordt gestookt uit onder andere verschillende soorten granen en aardappels. Door gisting en destillatie krijg je een goedje met een alcoholpercentage tot maximaal 95%. Deze substantie, die bijna spiritus zou kunnen worden genoemd, wordt opgeslagen in tanks met houtskool waardoor alle geuren en onzuiverheden verdwijnen. Dit maakt de wodka zo puur en natuurlijk. Hierna wordt het gefilterd en verdund tot een alcoholpercentage van rond de 40%. Het bijzondere aan wodka is dat het geen rijpingsproces nodig heeft. Nadat het uit de destilleertank komt, wordt het meteen in een fles gegoten en gaat het de markt op.

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl