Ik geloof dat er in mijn achterband een pepernootje zit!

Een Spaanstalige CD van Juanes speelt op de achtergrond, want Sinterklaas komt uit Spanje – als we echt feitelijk willen zijn moeten we eigenlijk Tarkan opzetten maar dat terzijde – dan komt iedereen alvast goed in de sfeer. Nu is het tijd om vijf verschillende merken pepernoten te testen: Aldi, AH Huismerk, Kruidvat, Bolletje en Jumbo. Criteria zijn: de ‘geur’, ‘stapelbaarheid’ en ‘smaak’. Doordat Annemijn een traumatische ervaring achter de rug heeft, ze kreeg namelijk een pepernoot in haar oog (dit wensen wij uiteraard niemand toe), besloten wij daarnaast ook het aspect ‘veiligheid’ te testen. Dit doen wij natuurlijk op de meest logische manier: door pepernootjes tegen de deur te gooien om te kijken hoe hard ze zijn. Ja, wij nemen zelfs het risico op een kapotte deur op ons, om ieders veiligheid te waarborgen!

 

Aldi

Als je van plan bent om alleen aan je pepernootjes te ruiken, dan moet je voor deze gaan: deze ruikt het lekkerst. Maar het panel hield dat ongeveer 5 minuten vol en toen stopte Annemijn al stiekem een pepernoot in haar mond. En als er een schaap over de dam is.. Willemien merkte dat één van de bakjes al bijna leeg was voordat ze überhaupt bij het criteria ‘smaak’ waren aangekomen.

Ik geloof dat er in mijn achterband een pepernootje zit 01
In opperste concentratie pepernoten aan het stapelen.

De Aldi-pepernoot wordt gedoopt als de ‘sabbelpepernoot’. Deze pepernoot blijft wel 39 seconden heel in de mond als er niet op gekauwd wordt. Hoewel dit een informatief maar misschien lichtelijk nutteloos feitje lijkt te zijn, is dit is een zeer belangrijk criterium volgens Annemijn want dit bepaalt uiteindelijk ‘hoe lang de avond duurt’. Behalve dat je erg hard moet kauwen, springt het panel ook geen gat in de lucht over de smaak. Lichtelijk theatraal demonstreert Anton dit door zijn hand in de lucht te houden en te zeggen: ‘het is alsof de pepernootsmaak hier hangt en je er nét niet bij kunt’.

Willemien maakt een geografisch getinte vergelijking met de aarde: de buitenkant is hard, de binnenkant is zachter en in de kern heb je dan eindelijk een beetje smaak. Heb je zin om de altijd populaire ‘pepernootstapelwedstrijd’ te winnen? Neem dan Aldi pepernoten: Annemijn stapelde maar liefst zeven Aldi pepernoten op elkaar en daarmee zijn deze officieel het meest stapelbaar.

 

Albert Heijn

De AH pepernoten zijn goed strooigoed: ze zijn vrij hard. Ook de deurtest volstaan ze met gemak. Zo goed, dat Astrid zelfs even bang was dat de pepernoot een gat in haar deur had geboord. Gelukkig blijkt dit slechts een klein stukje achtergebleven pepernoot te zijn. Over de smaak zijn de meesten enthousiast: ‘zo hoort-ie te zijn’. Astrid merkt op dat je de pepernotensmaak pas op het laatst echt proeft en Anton zegt (terwijl hij nog een pepernoot uit het bakje pakt) dat je dan inderdaad maar door moet eten om ervoor te zorgen dat je de lekkere smaak blijft proeven. Hij vindt deze pepernoten dan ook het lekkerst. Willemien is het hier helemaal niet mee eens en wijt haar mening aan Anton’s bedorven Russische smaakpupillen door alle Wodka. Handig weetje mocht je vergeten hoe groot pepernoten normaal zijn: de AH pepernoten op de verpakking zijn even groot als in het echt!

Ik geloof dat er in mijn achterband een pepernootje zit 02
Pepernootjes smijten tegen de muur: goed tijdverdrijf.

Kruidvat

Anton vindt dat deze pepernoten nogal naar een ‘roosjeskaarsenparfum’ ruiken. Nu klinkt dat misschien nogal apart maar als je je inbeeldt dat Anton naast een geurkaars zit, dan verklaart dat toch al een hoop. Deze pepernoot is volgens Astrid samen met zwarte piet door de schoorsteen geweest. Hij proeft alsof hij te lang in de oven is geweest. Maar wil je een pepernoot waarvan je mensen kan laten geloven dat je er zelf uren voor in de keuken heb gezwoegd? Dan is dit de beste keus. De achterliggende smaak van een bakplaat maakt wel dat hij erg ‘ambachtelijk’ proeft. Deze pepernoot heeft echter niet de X-, of P-Factor volgens de Redactie. De verpakking is wel een goede voorspeller ontdekt Anton: de pepernoten zien er bijna exact zo uit als op de verpakking, erg opvallend!

 

Bolletje

Ik geloof dat er in mijn achterband een pepernootje zit 03
Het ‘Jumbo-pepernoten kopje’ moet al halverwege bijgevuld worden.

De Bolletje-pepernoten smaken een beetje naar zandkoekjes. Ze hebben volgens Annemijn een lichte identiteitscrisis: ‘Ben ik een koekje, of ben ik een pepernoot?’. Behalve dat ze smaken als zandkoekjes, zien ze er ook een beetje uit als mini-bitterkoekjes. Maar niet getreurd, dit biedt veel lange termijn perspectieven: over twee maanden serveer je ze gewoon bij de thee als mini bitterkoekjes met een lichte zandkoekjessmaak.

 

Jumbo

De Jumbo pepernoten ruiken ‘zwakjes’, alsof ze weinig karakter hebben, aldus Astrid. Er wordt gegokt dat dit Bolletje pepernoten zijn, want Bolletje is altijd al licht karakterloos bevonden door Annemijn. Anton merkt op dat ze wat ‘peperig’ ruiken. Het wordt even stil aan tafel en Willemien is de eerste die zegt wat we allemaal denken: ‘Er zit geen peper in pepernoten hè…’. Het meetlint wordt zelfs uit de kast gehaald om met grote precisie te kunnen zeggen welke pepernoot nou echt het grootste is. En de Jumbo pepernoten kunnen deze criteria in hun zak steken! Over de smaak is iedereen ook wel te spreken, de pepernoten zijn een beetje plakkerig en hebben een hoge ‘ik wil er meer van’ factor.

 

Conclusie

Ik geloof dat er in mijn achterband een pepernootje zit 04
Precisie vindt de redactie erg belangrijk.

De meningen over welke het lekkerst bevonden worden, zijn sterk verdeeld. Voor de statistici onder ons: de standaarddeviatie is nogal groot bij deze steekproef. Maar dit is ook niet onverwacht want mensen zoeken verschillende dingen in pepernoten; elke sensatie die je wilt beleven verschilt uiteraard. De Jumbo pepernoten zijn de enige die van alle leden een cijfer boven de 7 krijgen. Opvallend is ook dat het enige A-merk (Bolletje) qua smaak ergens onderaan bungelt. Mocht je je nog wat meer willen verdiepen in de wondere wereld van pepernoten dan staan hieronder de cijfers en de prijs. Voor nu wenst de redactie iedereen een fijne (en veilige) Sinterklaas toe!

 

Eindcijfers

 1. Ik geloof dat er in mijn achterband een pepernootje zit 05Jumbo: 7.5
  Prijs €1,30 voor 300 gram (€4,30 per kilo)
 2.  AH thuismerk: 7.0
  Prijs €0,60 voor 200 gram (€3,00 per kilo)
 3. Kruidvat: 6.8
  Prijs €0,50 voor 225 gram (€2,20 per kilo)
 4. Aldi: 6.5
  Prijs €1,00 voor 750 gram (€1,30 per kilo)
 5. Bolletje: 6.5
  Prijs €0,80 voor 220 gram (€3,60 per kilo)

 

 

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl