Recept: Gnocchi di Bart

Wanneer je ‘Bart’ zegt, dan zeg je ‘lekker koken’. Toen wij iemand moesten benaderen voor het schrijven van een recept was onze keuze dan ook snel gemaakt. Gelukkig wilde Bart dit graag doen en hij deelt hieronder een makkelijk te bereiden, maar heel erg lekker recept.

Heb jij een lekker recept en zou je deze ook willen delen? Stuur het dan uiteraard ook op!


Er is mij gevraagd om een recept met jullie te delen dat volgens mij niet fout kan gaan. En het is ook nog eens heel erg lekker !

Velen van jullie weten misschien dat koken een grote hobby van mij is, al dan niet mijn grootste. Maar niet veel mensen weten waarom. Koken is voor mij iets dat mensen bij elkaar brengt, maar ook is het voor mij zo dat na een vermoeiende dag (sinds wanneer heb ik die?) je alle stress van je af kan schudden door alleen maar met koken bezig te zijn. Want als je aan het koken bent heb je geen tijd om aan andere dingen te denken; niet met het vuur aan, een mes in je hand en eten dat elk moment kan gaan aanbranden.

Het gerecht dat we als AEGEE hopelijk dus volgende week gaan maken is een echt herfst gerecht; namelijk (Porcini) Gnocchi in een romige paddenstoelen knoflook saus. De Redactie had mij dus op geen beter moment om een recept kunnen vragen!

Het recept kan echt simpel zijn of héél héél héél simpel. Afhankelijk van je keukengoddelijkheid kan je dus zelf bepalen welke optie je neemt.

Optie 1: je maakt de Gnocchi zelf
Optie 2: je maakt de Gnocchi niet zelf

Huh? Niet zelf maken? Hoewel ik iedereen aanmoedig om Gnocchi zelf te maken, begrijp ik dat niet iedereen daar trek in heeft (pun intended) en/of de tijd, voor deze mensen bestaat er gelukkig ook Gnocchi die je in de supermarkt kan halen.

Dus wat moet je halen? (Dit recept is geschikt voor 4 à 5 personen)

 

Gnocchi:
Zelfgemaakte Gnocchi:

 • 1kg kruimige aardappelen
 • 3 eieren
 • 300g bloem
 • 15 g gedroogde Porcini (ook wel bekend in Nederland als Eekhoorntjesbrood)
 • Mespuntje zout

Of:

 • 1 pak Gnocchi van 500g (de reden waarom dit minder weegt dan de 1,4kg aan ingrediënten die we hierboven gebruiken is omdat die vers zijn, en bijna geen vocht meer opnemen. En de gedroogde versie wel.)

Gnocchi di Bart 02

De saus:

 • 60g boter
 • 4 Knoflookteentjes
 • Mespunt zout
 • (15g gedroogde Porcini, alleen maar gebruiken als je voor optie 2 bent gegaan)
 • 100ml kokend water
 • 400ml room (kook room, slagroom kan)
 • 300g Champignons ( als je echt indruk wilt maken kijk je in de supermarkt naar paddenstoelen melange, maar dat is wel duurder.)
 • 20g geraspte Parmezaan (ook wel bekend als Parmigiano Reggiano, dit kan je in stukken kopen, wat beter smaakt of al van te voren geraspt)
 • 2 eetlepels gehakte bieslook
 • 2 handen blad spinazie (zorg ervoor dat hij goed vers is, dus pak de spinazie met de langste houdbaarheidsdatum)
 • 1 koffiefilter
 • Aardappel stamper/pers
 • Knoflookpers is optioneel, maar wel handig

 

Het maken van de Gnocchi

 1. Zet je aardappelen ongeschild in ruim water aan de kook, met voldoende zout (denk aan zeewater)
 2. Pak de Porcini, giet hier de 100ml kokend water over voor de saus en laat deze 10 min staan.
 3. Hengel nu de Porcini uit het warme water met een vork en giet het vocht dat achtergebleven is door de koffiezeef in een glas. Bewaar dat vocht voor de saus!!!
 4. Nu moet je de Porcini fijnhakken, tenzij je een keuken apparaat hebt waarmee je de Porcini mee kan pureren.
 5. Als de aardappelen gaar zijn (je weet dat aardappelen gaar zijn, als je er makkelijk met een vork of mes in kan prikken) giet je het water af en laat je ze droog stomen. Haal de schil van de aardappelen als ze nog warm zijn. En maak puree van de aardappelen.
 6. Meng de eieren, de bloem (het liefst gezeefd) het zout en de Porcini puree door de aardappelpuree.
 7. Rol er een bal van, en stop deze in een plastic zak (we willen niet dat het uitdroogt), haal van deze bal telkens werkbare hoeveelheden deeg af en rol hier met je handen een sliert van, met een dikte van ongeveer een halve cm. Van deze slierten snijdt je weer stukjes van ongeveer 2cm.
 8. Je kunt het nu zo laten en ze in de koelkast zetten (met folie eroverheen), maar je kan ze ook iets mooier maken. Dit doe je door met de achterkant van een vork ze licht in te drukken zodat ze aan één kant een ribbel patroon krijgen.

Gnocchi di Bart 03

Het maken van de saus

Stap 1 & 2 zijn alleen voor degenen die voor de supermarkt Gnocchi zijn gegaan, de mensen die zelf Gnocchi hebben gemaakt kunnen door naar stap 3.

 1. Pak je Porcini giet hier de 100ml kokend water over voor de saus en laat deze 10min staan.
 2. Hengel nu de Porcini uit het warme water met een vork en giet het vocht dat achtergebleven is door de koffiezeef in een glas. Bewaar dat vocht voor de saus!!! Snijdt de Porcini in eetbare stukken.
 3. Voordat je begint met de saus zet je het kookwater op voor de Gnocchi!
 4. Zodra het water kookt kan de Gnocchi erbij, Gnocchi is gaar, als ze boven komen drijven in de pan.
 5. Snijdt de champignons in plakjes, hak/pureer de knoflook en rasp de Parmezaanse kaas.
 6. Smelt de boter in een pan op laag vuur, doe daar de gepureerde of fijngesneden knoflook in en kook dat totdat de knoflook goed begint de ruiken.
 7. Doe er vervolgens de Room, het Porcinivocht (en voor de supermarkt-ers; de Porcini) en zout bij, en als laatste de champignons. Kook dit alles totdat de champignons zacht zijn op een laag vuur.
 8. Voeg de gekookte Gnocchi toe aan de saus, samen met de geraspte Parmezaanse kaas, even goed mengen. Nu kan je de spinazie en de bieslook toevoegen.
 9. Serveer meteen. ( als je gasten nog niet klaar zijn wacht dan met het toevoegen van de spinazie en bieslook.)
 10. Eet smakelijk!

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl